onsdag 9 oktober 2019

TORSKROMSLÅDA , 4 PERS. Farmors)



                  HEJSAN !

Detta är ett barndomsminne för mig ,
-himla gott , än idag !
Från min  farmor Annas recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk torskrom ca 300 g
1 liten burk  ANSJOVISFILE'ER ca 50 g
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven lagrad ost  t ex Prästost
eller  Västerbottenost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.

MOSA torskrom  med  ANSJOVIS-
FILE'ERNA med spad.
VISPA samman ägg och vispgrädde
och rör ner det samt dill och peppar
i torskroms-blandningen.
HÄLL blandningen i en smord ugns-
säker form  och strö över osten.
GRÄDDA på galler mitt i ugnen ca
25 minuter tills blandningen stelnat.
SERVERA med kokt potatis  och
tomatsallad .
GARNERA med dill-vippor lagda
fint över.

LYCKA TILL !


tisdag 8 oktober 2019

VALNÖTSKAKOR , 30 ST.Farmors.)




                            HEJSAN !

Dessa underbart goda kakor  finns det inget stop för !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
GROVHACKA  några av valnötterna  till
dekoreringen ,  mal  eller mixa resten och
blanda ner tillsammans med vaniljsocker.
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA  degen  till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT  ugnen på  200 grader .
Skär rullen i 1cm tjocka skivor och lägg
dem på bakpappersklädd plåt .
Strö lite valnötshack  på  varje  kaka och
tryck  till lätt med handen .
GRÄDDA  kakorna  i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .

LYCKA  TILL !

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 ST .



                 HEJSAN !

Det fiffiga med det här långpanna -baket
är den långa jästiden  - använda den till
nytta eller nöje !
Himla goda med  röda vinbärssylt  -  men receptet är lingonsylt.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
1 liter Vetemjöl Special
 UGN  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke .
Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen
löser sig .
Tillsätt linfröblandningen,  sylt, groddar, sesam -
frön, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
Låt jäsa ca 2 timmar .
PLATTA ut degen med mjölade händer  i en stor
långpanna .
Skär den i rutor .  Låt jäsa ca 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

LYCKA TILL !





RÖD LINSGRYTA , 4 PORT.





                           HEJSAN !

LINSER  ger en  fin  näring,
är härligt goda och kokar snabbt.
Speciellt de röda  som  ingår  i
den  här  grytan. ,,,,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri  eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skölj purjo, morötter och selleri.
Skär allt i centimeter-tjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlök och låt den  puttra sakta någon
minut .
LÄGG i grönsakerna och låt dem fräsa sakta .
Häll i linserna, häll i vattnet, smula  ned buljong-
tärningen och örtkryddorna .
Låt allt puttra sakta under lock i ca 10 minuter.
RÖR inte mer än nödvändigt.
Då mosar sig linserna onödigt mycket.
Justera vattenmängden .
SMAKA av .   Slösa med klippt persilja över grytan.
Persilja är en härligt god krydda .

LYCKA TILL !


måndag 7 oktober 2019

KORV - OCH ÄPPELGRYTA, 4 PORT. + TIPS !



                   HEJSAN !

Den enklaste  korvgryta  får  extra  god  smak
av  några  äppelklyftor .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpplen
2 stora morötter
4 potatisar
1 purjolök
1 grönsaksbuljongtärning
2 - 3 dl vatten
400 g falukorv
1 dl finklippt persilja
+2 dl Turkisk yoghurt
1- 2 vitlöksklyftor - pressade
2 cm riven ingefära
2 kläm på Akacia honung

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  skala  äpplen.  morötter  och  potatis.
Skölj  och  ansa  purjolöken  .
Skär i bitar även korven .
KOKA  upp vattnet  med buljongtärningen .
Lägg  ner allt och låt koka så länge att även
potatisen mjuknat .
Det brukar ta ca 10 minuter.
SPÄD  eventuellt  med  mer vatten .
Strö på rikligt av persilja .

SERVERA  med senap och
 2 dl   turkisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 cm riven ingefära
och  1 - 2 kläm på flytande Akacia honung.
Rör ihop allt utom senapen ,
den serveras endast till korven.

LYCKA TILL !
TIPS !
Yoghurt-blandningen,  kan Du ha till vilken
rätt som helst ,- där Du inte använder sås.
                                                                    TACK !

KÖTTFÄRSBOLLAR i TOMATSÅS, 4 PORT.



                  HEJSAN !

Den här rätten går inte att beskriva
hur god den är - det måste upplevas !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
3/4 dl kallt vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
rivet skal av 1- 1 citron
1 dl hackad persilja
TOMATSÅS :
1 tetra krossade tomater, 500 g
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm citronpeppar eller peppar
2 msk TOMATPURE'
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
TILLBEHÖR :
pasta eller ris

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp alla ingredienserna till  tomatsåsen
i en låg och vid kastrull .
BLANDA alla ingredienserna till färsen .
Arbeta färsen en stund så håller den ihop bättre.
Forma med vattensköljda händer ca 20 - 25 bollar
och lägg ner dem direkt i den kokande såsen.
Låt sjuda under lock 5 - 8 minuter .
mmm...så himla gott !

Och Du, - ha gärna några blomkålsbuketter till , gott !

LYCKA TILL !



söndag 6 oktober 2019

JORDGUBBAR MED KARDEMUMMASÅS. 4 PORT.




               HEJSAN !

En kall dag som denna ,
så smakar det gott med lite varmt runt hjärtat !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter jordgubbar

KARDEMUMMASÅS :
2 dl Turkisk yoghurt
1 - 2 msk honung
1 - 2 krm  NYSTÖTT kardemumma
finrivet skal av 1 citron.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alltsammans  till  såsen  och  rör  om.

SERVERA  som sås till jordgubbarna .

Det är också gott att doppa jordgubbarna i såsen.
Kanske bäst i var sin liten skål.

LYCKA TILL !