torsdag 10 oktober 2019

KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)




                      HEJSAN !

Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen  sig !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .

Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla  mandeln.  Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA  äggulor och socker poröst .
KOKA upp  grädden  med vaniljstången  snittad på
längden .
TAG  upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning .  Tillsätt  fettet .
Rör om  tills det  smält .  Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av  ugnen ca 30 min.

SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad  grädde.

LYCKA TILL !

FARMORS, GODA MOROTSGRATÄNG MED SPENAT OCH FÄRS. 4 PERS.




                               HEJSAN  !


Här är en annan favorit för mig !
Men jag tyckte allt var gott, dom stora
åt ju,  så då åt jag med .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 medelstora morötter
250 g bladspenat (fryst)nu,- men inte då !
250 g nötfär
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
ÄGGSTANNING
4 ägg + 2 dl  mjölk
2 dl riven ost, t ex Svecia , ska vara överst.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

SKALA morötterna och riv dem på
grövsta sidan på råkostjärnet.
TINA  den frysta spenaten och hacka
den grovt .
VARVA  spenat, morötter och färs
samt salt och peppar i en smord ugns-
säker form .
VISPA samman ägg och mjölk .
Häll blandningen över ingredienserna
i formen .  Strö över osten.
GRÄDDA på galler i nedre  delen av
ugnen  35 - 40 minuter .'Pröva med en
sticka att äggstanningen stelnat .

SERVERA  gratängen med lite smält
smör och eventuellt sprödvärmt bröd.

LYCKA TILL !



UGNSKOKT PIGGVAR , 4 PERS. Farmors)




                       HEJSAN !

Det här var det godaste jag visste, när jag var liten  tjej
och bodde hos farmor.
De vuxna rensade fisken och jag kunde smaska i mej.
Med potatis, dillvippa, smält smör  och citron- surt !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  stor piggvar , ca 1 1/4 kg
smör eller margarin
2 tsk salt
3 - 4 dillkvistar
2 citroner
1 bit pepparrot

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

RENSA  fisken ,
Behåll huvudet på  fisken om det finns
plats i långpannan , men  var noga med
att ta bort gälarna .
Skölj  fisken  väl  och  torka  av  den .
SMÖRJ  långpannan  väl  eller  lägg
smord  ugnsfolie  i  långpannan .
GNID  in  fisken  med  saltet  och  lägg
den  med den  mörka  sidan  upp  i  lång-
pannan .  Lägg  dillen  i  eller  bredvid
fisken .
TÄCK  långpannan  med  folie .
OBS !  DET SKA INTE VARA NÅGOT VATTEN I PANNAN.
KOKA  fisken i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Tag  av folien och prova med en kniv vid
ryggraden att fiskköttet är fast och vitt .
TAG  av  det  mörka  skinnet  från  fisken.
GARNERA  med  lite  fräscha  dillkvistar
och  citronklyftor .
SERVERA  fisken  direkt  från  pannan med
kokt  potatis, smält smör och  riven pepparrot.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

onsdag 9 oktober 2019

TORSKROMSLÅDA , 4 PERS. Farmors)



                  HEJSAN !

Detta är ett barndomsminne för mig ,
-himla gott , än idag !
Från min  farmor Annas recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk torskrom ca 300 g
1 liten burk  ANSJOVISFILE'ER ca 50 g
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven lagrad ost  t ex Prästost
eller  Västerbottenost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.

MOSA torskrom  med  ANSJOVIS-
FILE'ERNA med spad.
VISPA samman ägg och vispgrädde
och rör ner det samt dill och peppar
i torskroms-blandningen.
HÄLL blandningen i en smord ugns-
säker form  och strö över osten.
GRÄDDA på galler mitt i ugnen ca
25 minuter tills blandningen stelnat.
SERVERA med kokt potatis  och
tomatsallad .
GARNERA med dill-vippor lagda
fint över.

LYCKA TILL !


tisdag 8 oktober 2019

VALNÖTSKAKOR , 30 ST.Farmors.)




                            HEJSAN !

Dessa underbart goda kakor  finns det inget stop för !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
GROVHACKA  några av valnötterna  till
dekoreringen ,  mal  eller mixa resten och
blanda ner tillsammans med vaniljsocker.
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA  degen  till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT  ugnen på  200 grader .
Skär rullen i 1cm tjocka skivor och lägg
dem på bakpappersklädd plåt .
Strö lite valnötshack  på  varje  kaka och
tryck  till lätt med handen .
GRÄDDA  kakorna  i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .

LYCKA  TILL !

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 ST .



                 HEJSAN !

Det fiffiga med det här långpanna -baket
är den långa jästiden  - använda den till
nytta eller nöje !
Himla goda med  röda vinbärssylt  -  men receptet är lingonsylt.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
1 liter Vetemjöl Special
 UGN  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke .
Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen
löser sig .
Tillsätt linfröblandningen,  sylt, groddar, sesam -
frön, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
Låt jäsa ca 2 timmar .
PLATTA ut degen med mjölade händer  i en stor
långpanna .
Skär den i rutor .  Låt jäsa ca 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

LYCKA TILL !





RÖD LINSGRYTA , 4 PORT.





                           HEJSAN !

LINSER  ger en  fin  näring,
är härligt goda och kokar snabbt.
Speciellt de röda  som  ingår  i
den  här  grytan. ,,,,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri  eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skölj purjo, morötter och selleri.
Skär allt i centimeter-tjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlök och låt den  puttra sakta någon
minut .
LÄGG i grönsakerna och låt dem fräsa sakta .
Häll i linserna, häll i vattnet, smula  ned buljong-
tärningen och örtkryddorna .
Låt allt puttra sakta under lock i ca 10 minuter.
RÖR inte mer än nödvändigt.
Då mosar sig linserna onödigt mycket.
Justera vattenmängden .
SMAKA av .   Slösa med klippt persilja över grytan.
Persilja är en härligt god krydda .

LYCKA TILL !