torsdag 10 oktober 2019
KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen sig !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla mandeln. Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA äggulor och socker poröst .
KOKA upp grädden med vaniljstången snittad på
längden .
TAG upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning . Tillsätt fettet .
Rör om tills det smält . Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad grädde.
LYCKA TILL !
FARMORS, GODA MOROTSGRATÄNG MED SPENAT OCH FÄRS. 4 PERS.
HEJSAN !
Här är en annan favorit för mig !
Men jag tyckte allt var gott, dom stora
åt ju, så då åt jag med .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 medelstora morötter
250 g bladspenat (fryst)nu,- men inte då !
250 g nötfär
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
ÄGGSTANNING
4 ägg + 2 dl mjölk
2 dl riven ost, t ex Svecia , ska vara överst.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKALA morötterna och riv dem på
grövsta sidan på råkostjärnet.
TINA den frysta spenaten och hacka
den grovt .
VARVA spenat, morötter och färs
samt salt och peppar i en smord ugns-
säker form .
VISPA samman ägg och mjölk .
Häll blandningen över ingredienserna
i formen . Strö över osten.
GRÄDDA på galler i nedre delen av
ugnen 35 - 40 minuter .'Pröva med en
sticka att äggstanningen stelnat .
SERVERA gratängen med lite smält
smör och eventuellt sprödvärmt bröd.
LYCKA TILL !
UGNSKOKT PIGGVAR , 4 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Det här var det godaste jag visste, när jag var liten tjej
och bodde hos farmor.
De vuxna rensade fisken och jag kunde smaska i mej.
Med potatis, dillvippa, smält smör och citron- surt !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor piggvar , ca 1 1/4 kg
smör eller margarin
2 tsk salt
3 - 4 dillkvistar
2 citroner
1 bit pepparrot
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
RENSA fisken ,
Behåll huvudet på fisken om det finns
plats i långpannan , men var noga med
att ta bort gälarna .
Skölj fisken väl och torka av den .
SMÖRJ långpannan väl eller lägg
smord ugnsfolie i långpannan .
GNID in fisken med saltet och lägg
den med den mörka sidan upp i lång-
pannan . Lägg dillen i eller bredvid
fisken .
TÄCK långpannan med folie .
OBS ! DET SKA INTE VARA NÅGOT VATTEN I PANNAN.
KOKA fisken i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Tag av folien och prova med en kniv vid
ryggraden att fiskköttet är fast och vitt .
TAG av det mörka skinnet från fisken.
GARNERA med lite fräscha dillkvistar
och citronklyftor .
SERVERA fisken direkt från pannan med
kokt potatis, smält smör och riven pepparrot.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
onsdag 9 oktober 2019
TORSKROMSLÅDA , 4 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Detta är ett barndomsminne för mig ,
-himla gott , än idag !
Från min farmor Annas recept .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk torskrom ca 300 g
1 liten burk ANSJOVISFILE'ER ca 50 g
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven lagrad ost t ex Prästost
eller Västerbottenost
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
MOSA torskrom med ANSJOVIS-
FILE'ERNA med spad.
VISPA samman ägg och vispgrädde
och rör ner det samt dill och peppar
i torskroms-blandningen.
HÄLL blandningen i en smord ugns-
säker form och strö över osten.
GRÄDDA på galler mitt i ugnen ca
25 minuter tills blandningen stelnat.
SERVERA med kokt potatis och
tomatsallad .
GARNERA med dill-vippor lagda
fint över.
LYCKA TILL !
tisdag 8 oktober 2019
VALNÖTSKAKOR , 30 ST.Farmors.)
HEJSAN !
Dessa underbart goda kakor finns det inget stop för !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
GROVHACKA några av valnötterna till
dekoreringen , mal eller mixa resten och
blanda ner tillsammans med vaniljsocker.
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA degen till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär rullen i 1cm tjocka skivor och lägg
dem på bakpappersklädd plåt .
Strö lite valnötshack på varje kaka och
tryck till lätt med handen .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .
LYCKA TILL !
SESAM - & LINGONBULLAR , 24 ST .
HEJSAN !
Det fiffiga med det här långpanna -baket
är den långa jästiden - använda den till
nytta eller nöje !
Himla goda med röda vinbärssylt - men receptet är lingonsylt.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
1 liter Vetemjöl Special
UGN 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke .
Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen
löser sig .
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesam -
frön, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
Låt jäsa ca 2 timmar .
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor
långpanna .
Skär den i rutor . Låt jäsa ca 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.
LYCKA TILL !
RÖD LINSGRYTA , 4 PORT.
HEJSAN !
LINSER ger en fin näring,
är härligt goda och kokar snabbt.
Speciellt de röda som ingår i
den här grytan. ,,,,mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök
3 stora morötter
1 bit rotselleri eller
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk mejram
2 tsk basilika
1 dl finklippt persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skölj purjo, morötter och selleri.
Skär allt i centimeter-tjocka skivor.
Värm oljan försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Pressa i vitlök och låt den puttra sakta någon
minut .
LÄGG i grönsakerna och låt dem fräsa sakta .
Häll i linserna, häll i vattnet, smula ned buljong-
tärningen och örtkryddorna .
Låt allt puttra sakta under lock i ca 10 minuter.
RÖR inte mer än nödvändigt.
Då mosar sig linserna onödigt mycket.
Justera vattenmängden .
SMAKA av . Slösa med klippt persilja över grytan.
Persilja är en härligt god krydda .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)