måndag 14 oktober 2019
TIPS !
HEJSAN !
Mumsigt mellanmål .
ÄPPELKESO,
Blanda 1/2 dl keso med 1 rivet äpple.
Fördela på 1 skiva grovt knäckebröd
och pudra över kanel .
Mums !
TACK !
GAMMALDAGS " LÅDA", 4 PERS.
HEJSAN !
Farmor gjorde det , mormor gjorde det mamma kanske också :
Gömde rester i en äggstanning av bara hopvispade ägg, riven ost
och mjölk, som gräddas i ugnen , i 175-200 grader, 25 - 30 min.
Allt från strömming, skinkrester till korv. Lätt som en plätt !
LYCKA TILL !
söndag 13 oktober 2019
KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta var himla gott och smaskigt !
Grovt riven potatis och rotselleri blir krämigt
och fint när det gratineras .
Sparris och parmesanost på toppen ger festkänsla.
Detta blev vi bjudna på hemma hos en kollega ,
på tjej-kväll... mm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis och rotselleri
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 g kassler
200 g djupfryst grön sparris
15 - 20 g parmesanost
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKALA och riv grovt potatis och rotselleri .
Lägg rivet i en smord ugnssäker form och
häll över grädde .
Krydda med salt och peppar.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
SKÄR kasslern i skivor och lägg dem ovanpå
gratängen . Gratinera ytterligare 10 minuter.
FÖRVÄLL sparrisen enligt anvisning på för-
packningen .
Lägg den ovanpå kassler och riv grovt eller
hyvla över parmesanost .
LYCKA TILL !
lördag 12 oktober 2019
MANGOLD i FORM , 4 PERS.
HEJSAN !
Huvudrätter med grönsaker och rotfrukter
blir alltmer vanliga på middagsborden .
Kanske vill Ni smaka på den här !
Smält smör ska det vara till ...mmm!
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg mangold
25 g smör/margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
2 dl riven ost, t ex Greve'
salt
1 krm svartpeppar
1/2 krm riven muskot
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
RIV av det gröna från mangoldstjälkarna.
Skölj allt väl i kallt vatten och låt rinna av .
KOKA upp i lättsaltat vatten ( 1 tsk salt/5 dl vatten ).
Lägg i stjälkarna . Koka ca 5 minuter .Lägg i det gröna
och låt koka ytterligare ca 3 minuter.
Låt mangolden rinna av väl.
HACKA stjälkar och blad grovt.
SMÄLT fettet. Rör ner mjölet, späd med mjölken.
Koka 3 - 5 min.
TAG kastrullen från värmen . Rör ner ägg, ost och
till sist mangold .
SMAKA av med salt, peppar och muskot .
Häll blandningen i en smord ugnssäker form .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 35 - 40 min.
SERVERA omedelbart med smält smör och gott bröd .
+ rester eller korv med smak .
LYCKA TILL !
fredag 11 oktober 2019
SAFTIGA BLÅBÄRSMUFFINS , 12 ST.
HEJSAN !
De här muffinsen smälter i munnen
och blir snabbt färdiga .
mmm...så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /marg
1 dl socker
2 ägg
några droppar citronsaft
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 dl blåbär
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 225 grader .
RÖR smör och socker vitt.
Tillsätt ägg och citronsaft och blanda
till en jämn smet .
RÖR i mjöl, bakpulver och mjölk .
FÖRDELA smeten i 12 smorda
muffinsformar och lägg 1 msk blåbär
i varje muffins.
GRÄDDA dem mitt i ugnen i 15 - 20 min.
LYCKA TILL !
SYRLIG RÖDBETSSALLAD, 4 PERS.
HEJSAN !
HÖSTSALLAD, en fräsch och vacker sallad
som är godast utan dressing .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 rödbetor
3 syrliga äpplen
3 msk sesamfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA de råa rödbetorna och riv dem fint .
SKALA och kärna ur äpplena och riv
dem grovt .
BLANDA ihop och strö över sesamfrön.
LYCKA TILL !
torsdag 10 oktober 2019
KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen sig !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla mandeln. Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA äggulor och socker poröst .
KOKA upp grädden med vaniljstången snittad på
längden .
TAG upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning . Tillsätt fettet .
Rör om tills det smält . Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad grädde.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)