tisdag 22 oktober 2019
RÅGSTOLLE , 1 BRÖD, UTAN JÄST.
HEJSAN !
Det här lättbakade brödet, kunde jag göra emellanåt
innan arbetet , för att äta det nästkommande dag till
frukost . ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk solrosfrön
1 /2 msk hela linfrö
1/2 dl brödsirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingon, sirap och sist mjölken .
Häll smeten i en smord form .
GRÄDDA i mitten av ugnen i
150 grader, 50 - 55 minuter .
BRÖDET blir bäst om man skär det
först nästa dag.
FÖRVARA inlindat i duk .
LYCKA TILL !
måndag 21 oktober 2019
VILD FÄRS - BIFF MED ÄPPELTZATZIKI , 4 PORT.
HEJSAN !
Alla typer av vilt-färs passar till detta recept .
Varsågoda ! mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vilt-färs max 10 %
2 äggvitor
2 msk maizenaredning
1 dl Hoisinsås
1 1/2 dl CREME Fraiche, max 5%
salt och peppar
2 tsk olja
2 dl fullkornsris
TZATSIKI :
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
1 - 3 tsk riven pepparrot
salt och peppar
SERVERA med :
tzatziki , ris, grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset. Vispa färs, äggvita, maizena
och HOISINSÅS kraftigt i mixer eller
med elvisp .
Tillsätt CREME Fraiche och blanda väl,
färsen ska vara ganska lös. Krydda .
HETTA upp olja i en annan panna och klicka
ut färsen . Stek på låg värme, ett par min på
varje sida.
RIV äpplena och blanda med yoghurt och
pepparrot . Salta och peppra .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 18 oktober 2019
MOROTSMUFFINS , 8 STORA .
HEJSAN !
Något gott till helgen kanske !
Inte som det vanliga receptet på Morotsmuffins,
- men så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 msk råsocker
1 ägg
2 msk rapsolja
25 g hackade valnötskärnor
1 finriven morot, ca 100 g
1 dl grahamsmjöl
1 krm bakpulver
1 krm bikarbonat
2 krm kanel
GLASYR :
75 g PHILADELPHIAOST
extra LIGHT
1 1/2 msk florsocker
1 tsk lime eller citronjuice
4 physalisfrukter per/person
eller strössel.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .
VISPA ihop socker och ägg, rör ner
olja, nötter och morot .
BLANDA mjöl med bakpulver, bikarbonat
och kanel, vänd ner i smeten .
Fördela jämt i muffinsformar .
GRÄDDA mitt i ugnen i 15 minuter .
Låt kallna .
MOSA ihop osten med florsocker och juice.
Bred glasyren över kakorna och garnera .
LYCKA TILL !
BACONQUINOA , 2 PERS.
HEJSAN !
Lite då och då äter vi detta till lunch , himla gott , ska Ni veta !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl QUINOA , 80 g
100 g broccolibuketter
1 paket strimlat bacon, 125 g
1 tsk rapsolja
1 liten skivad rödlök
1/2 strimlad röd paprika
1 skivad kiwifrukt
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN och låt broccolin ånga
ovanpå de sista 4 minuterna .
FRÄS baconet i oljan tillsammans med lök
och paprika tills grönsakerna mjuknat .
BLANDA med QUINOAN och kiwin .
Smaka av med salt och peppar .
Kombinationen här är både rökt, salt och
lite sött en riktig höjdare !
LYCKA TILL !
ANNORLUNDA RÖSTI , 4 PORT.
HEJSAN !
Det här smakar jättegott till kött och kyckling .
Väl värt att smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
(prova gärna MONINI- olivolja)- så smakrik.
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV potatis och morot fint, i matberedare
eller för hand .
HACKA vitlöksklyftor och lök .
Fräs i oljan . Tillsätt potatisstrimlorna,
rör om . Krydda med salt och svartpeppar .
FYLL en sconesplåt eller muffinsplåt med
potatisstrimlorna .
BAKA i ugn 200 grader ca 30 - 40 minuter.
KLIPP över lite bladpersilja vid serveringen .
LYCKA TILL !
BANANKAKA MED LIME, 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Det här är en härlig kaka med smak
av kanel och syrlig lime .
mmm...! - För mig en födelsedagstårta,
som jag fick i present när jag fyllde år !
Väldans god ! ... mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör / margarin
2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
3 mogna bananer
1 msk socker
1 /2 dl mjölk
LIMEKRÄM :
2 dl CREME Fraiche , lätt
1 dl florsocker
skal och saft av 1 limefrukt
1/2 påse kokosflingor
ca 100 g
2 passionsfrukter
UGN : 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker ljust och poröst .
Tillsätt äggen ett och ett under kraftig omrörning .
BLANDA samman mjölet (BERTE QVARN )
Med bakpulver och kanel .
Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken .
HÄLL smeten i smord och bröad form med lös-
tagbar kant , ca 24 cm i diameter .
BAKA kakan i nedre delen av ugnen ca 45 - 50 minuter.
Låt kakan vila en stund innan den stjälps upp och
får kallna.
LIMEKRÄM :
RÖR samman lätt CREME Fraiche med florsocker,
rivet limeskal , pressad limesaft och kokosflingor .
BRED krämen över kakan och ställ den kallt i minst
1/2 timme .
DELA passionsfrukterna och gröp ur innanmätet .
FÖRDELA över tårtan .
LYCKA TILL !
tisdag 15 oktober 2019
KÅLROTSGRATÄNG, 4 PERS.
HEJSAN !
Nu när Vi äter mer och mer grönsaker och rotfrukter ,
kan kanske jag få bjuda på denna gratäng.
Du kan ha korv , kassler eller vad Du tycker till .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kålrot
2 morötter
1 purjolök
1 1/2 dl riven ost
smör/margarin
ströbröd
oregano
timjan
örtsalt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kålrot och morötter.
Förväll dem lätt och varva dem sedan i
en eldfast form med skivad purjolök .
STRÖ riven ost samt kryddor mellan
varven .
Lägg på några smörklickar samt pudra
över lite ströbröd .
GRÄDDA i 225 graders ugnsvärme
ca 25 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)