torsdag 24 oktober 2019

PIGGELINDRINK ! 1 GLAS.



                  HEJSAN !

VIRGIN  MARY
En rivig start på dagen eller
som en drink före maten .

TILL 1 GLAS BEHÖVS :
2 dl tomatjuice
några droppar citronsaft
tabasco efter smak
några droppar WORCHESTERSÅS
svartpeppar och stjälkselleri .
BLANDA  samman tomatjuice, citron
och kryddor .
Rör om  och SERVERA med 1 stjälk
selleri .

LYCKA TILL !


KORVCOUSCOUS, 4 PORT.



                       HEJSAN !

Korvcouscous med  chorizo och paprika
serveras med en vitlöksdoftande
CREME Fraichesås .Så himla gott !  
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
4 dl couscous
3 chorizokorvar
1 gul lök
2 paprikor
1 msk smör
/ margarin
SÅS :
2 dl lätt CREME Fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1/2 - 1 tsk SAMBAL OELEK.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet med buljongtärningen
och rör  ner couscousen .
Ställ  åt  sidan  och  låt  stå med locket på
i  ca  6  min.
SKIVA  korven,  hacka  löken  och  skär
paprikorna  i  bitar .
Blanda samman ingredienserna  till såsen .
STEK  korv,  lök och paprika i matfett i en
stor stekpanna  under omrörning .
BLANDA  ner  couscousen  och ...

..SERVERA  med  CREME Fraichesåsen .
Gärna en bladsallad  med  persilja och
grön   skivad  gurka .

SMAKLIG  MÅLTID !

onsdag 23 oktober 2019

LiiSAS HÄLSOBRÖD, 3 LIMPOR.



                  HEJSAN !

En kollega från SUS ,  hade bakat detta underbart goda Hälsobröd  hemma, 
som hon tog med  sig , till arbetet, för att bjuda oss kollegor ,  - allt försvann i ett nafs !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter vatten
3 dl vetekross
3 dl fiberhavregryn
50 g smör
3 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp 5 dl vatten med vetekross och fiberhavregryn
koka i ca 10 minuter .
BLANDA i smöret så det får smälta .
Lös upp jästen i vattnet/mjölet, om Du har torrjäst.
Tillsätt resten av vattnet , gröten som svalnat till 45-50 grader
och saltet .
ARBETA in grahams- och vetemjölet till en smidig deg.
Låt jäsa 1 - 2 timmar.
FORMA till 3 limpor,  jäsa 15 minuter.

GRÄDDA i  200 GRADER  40 - 50 minuter.

LYCKA TILL !

tisdag 22 oktober 2019

RÅGSTOLLE , 1 BRÖD, UTAN JÄST.



         
             HEJSAN !

Det här lättbakade brödet,  kunde jag göra  emellanåt
innan arbetet , för att äta det nästkommande dag  till
frukost .  ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk solrosfrön
1 /2 msk hela linfrö
1/2 dl brödsirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingon, sirap och sist mjölken .
Häll smeten i en smord form .
GRÄDDA i mitten av ugnen i
150 grader, 50 - 55 minuter .
BRÖDET blir bäst om man skär det
först nästa dag.
FÖRVARA inlindat i duk .

LYCKA TILL !


måndag 21 oktober 2019

VILD FÄRS - BIFF MED ÄPPELTZATZIKI , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Alla typer av vilt-färs passar till detta recept .
Varsågoda ! mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :
400 g vilt-färs max 10 %
2 äggvitor
2 msk maizenaredning
1 dl Hoisinsås
1 1/2 dl CREME Fraiche, max 5%
salt och peppar
2 tsk olja
2 dl fullkornsris
TZATSIKI :
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
1 - 3 tsk riven pepparrot
salt och peppar
SERVERA med :
tzatziki , ris, grönsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset.  Vispa färs, äggvita, maizena
och HOISINSÅS  kraftigt i mixer  eller
med elvisp .
Tillsätt CREME Fraiche och blanda väl,
färsen ska vara ganska lös.  Krydda .
HETTA upp olja i en annan panna och klicka
ut färsen . Stek på låg värme, ett par min på
varje sida.
RIV  äpplena och blanda med yoghurt och
pepparrot .  Salta och peppra .

SMAKLIG MÅLTID !


fredag 18 oktober 2019

MOROTSMUFFINS , 8 STORA .



                           HEJSAN !

Något gott till helgen kanske !
Inte  som det vanliga receptet på Morotsmuffins,
- men  så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 msk råsocker
1 ägg
2 msk rapsolja
25 g hackade valnötskärnor
1 finriven morot, ca 100 g
1 dl grahamsmjöl
1 krm bakpulver
1 krm bikarbonat
2 krm kanel
GLASYR :
75 g PHILADELPHIAOST
extra LIGHT
1 1/2  msk florsocker
1 tsk lime eller citronjuice
4 physalisfrukter per/person
eller strössel.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .

VISPA ihop socker och ägg, rör ner
olja, nötter och morot .
BLANDA mjöl med bakpulver, bikarbonat
och kanel, vänd ner i smeten .
Fördela  jämt i muffinsformar .
GRÄDDA  mitt i ugnen i 15 minuter .
Låt kallna .
MOSA ihop osten med florsocker och juice.
Bred glasyren över kakorna och garnera .

LYCKA TILL !


BACONQUINOA , 2 PERS.




                    HEJSAN !

Lite då och då  äter vi detta till lunch ,  himla gott , ska Ni veta !
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl QUINOA , 80 g
100 g broccolibuketter
1 paket strimlat bacon, 125 g
1 tsk rapsolja
1 liten skivad rödlök
1/2 strimlad röd paprika
1 skivad kiwifrukt
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN och låt broccolin ånga
ovanpå de sista 4 minuterna .
FRÄS  baconet i oljan tillsammans med lök
och paprika tills grönsakerna mjuknat .
BLANDA  med  QUINOAN  och kiwin .
Smaka av med salt och peppar .

Kombinationen  här är både rökt, salt och
lite sött en riktig höjdare !

LYCKA  TILL !