lördag 26 oktober 2019
POTATISSOPPA MED BACON , 4 PORT.
HEJSAN !
Den här soppan värmer gott om hjärtat !
Dessutom tar det inte lång tid att laga till .
Mitt barnbarn Alice , frågade ;- är soppan inte klar snart ?
-fast jag gillar ju inte soppa, -men det luktar så gott !
Alice och resten av familjen åt med god aptit .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
2 stora purjolökar
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
2 msk olivolja
1 liter buljong
salt, peppar
oregano
rödvinsvinäger
1 pkt tärnat bacon
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skär potatis och grönsaker i bitar.
Fräs dem i olja i en stor gryta .
Häll på buljongen.
Koka sakta under lock i ca 20 minuter eller
tills potatis och grönsaker är mjuka .
VISPA soppan med elvisp några minuter .
Smaka av med kryddor oregano, salt, peppar
och vinäger några droppar.
FRÄS baconet knaprigt och strö det över varje
tallrik före serveringen .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 25 oktober 2019
TACO-PAJ MED KÖTTFÄRS, 1 PAJFORM , 24 CM i DIAMETER.
HEJSAN !
FRASIGA FRESTELSER ,
Mycket gott kan gömmas i ett pajskal !
Nu bjuder jag på denna ,...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
50 g tacochips
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING :
2 gula lökar, hackade
1 msk smör/margarin
350 g nötfärs
1 påse Taco kryddmix
1 dl vatten
2 dl majskorn
100 g ost, riven
1 spansk peppar, skivad
ÄGGSTANNING :
3 ägg
2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymalen
SERVERING :
Tacochips.
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA snabbt ihop pajdegen (inklusive tacochipsen )
i en matberedare med kniven monterad.
Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Ställ pajformen i kylen i 30 minuter .
NAGGA degen och förgrädda den i 10 minuter i
mitten av ugnen .
Fräs nötfärs och lök i smör/margarin i en stekpanna.
Tillsätt kryddmix och vatten . Låt det koka i 5 minuter.
Fördela fyllningen i pajskalet.
VISPA samman äggstanningen i en kastrull, värm den
till 65 grader och häll den över fyllningen .
Grädda pajen, ca 15 minuter, så att den får fin färg .
Stick ner tacochips i pajen vid serveringen.
SERVERA pajen ljummen med en sallad .
LYCKA TILL !
torsdag 24 oktober 2019
PIGGELINDRINK ! 1 GLAS.
HEJSAN !
VIRGIN MARY
En rivig start på dagen eller
som en drink före maten .
TILL 1 GLAS BEHÖVS :
2 dl tomatjuice
några droppar citronsaft
tabasco efter smak
några droppar WORCHESTERSÅS
svartpeppar och stjälkselleri .
BLANDA samman tomatjuice, citron
och kryddor .
Rör om och SERVERA med 1 stjälk
selleri .
LYCKA TILL !
KORVCOUSCOUS, 4 PORT.
HEJSAN !
Korvcouscous med chorizo och paprika
serveras med en vitlöksdoftande
CREME Fraichesås .Så himla gott !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
4 dl couscous
3 chorizokorvar
1 gul lök
2 paprikor
1 msk smör
/ margarin
SÅS :
2 dl lätt CREME Fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1/2 - 1 tsk SAMBAL OELEK.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet med buljongtärningen
och rör ner couscousen .
Ställ åt sidan och låt stå med locket på
i ca 6 min.
SKIVA korven, hacka löken och skär
paprikorna i bitar .
Blanda samman ingredienserna till såsen .
STEK korv, lök och paprika i matfett i en
stor stekpanna under omrörning .
BLANDA ner couscousen och ...
..SERVERA med CREME Fraichesåsen .
Gärna en bladsallad med persilja och
grön skivad gurka .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 23 oktober 2019
LiiSAS HÄLSOBRÖD, 3 LIMPOR.
HEJSAN !
En kollega från SUS , hade bakat detta underbart goda Hälsobröd hemma,
som hon tog med sig , till arbetet, för att bjuda oss kollegor , - allt försvann i ett nafs !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter vatten
3 dl vetekross
3 dl fiberhavregryn
50 g smör
3 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp 5 dl vatten med vetekross och fiberhavregryn
koka i ca 10 minuter .
BLANDA i smöret så det får smälta .
Lös upp jästen i vattnet/mjölet, om Du har torrjäst.
Tillsätt resten av vattnet , gröten som svalnat till 45-50 grader
och saltet .
ARBETA in grahams- och vetemjölet till en smidig deg.
Låt jäsa 1 - 2 timmar.
FORMA till 3 limpor, jäsa 15 minuter.
GRÄDDA i 200 GRADER 40 - 50 minuter.
LYCKA TILL !
tisdag 22 oktober 2019
RÅGSTOLLE , 1 BRÖD, UTAN JÄST.
HEJSAN !
Det här lättbakade brödet, kunde jag göra emellanåt
innan arbetet , för att äta det nästkommande dag till
frukost . ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 msk solrosfrön
1 /2 msk hela linfrö
1/2 dl brödsirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingon, sirap och sist mjölken .
Häll smeten i en smord form .
GRÄDDA i mitten av ugnen i
150 grader, 50 - 55 minuter .
BRÖDET blir bäst om man skär det
först nästa dag.
FÖRVARA inlindat i duk .
LYCKA TILL !
måndag 21 oktober 2019
VILD FÄRS - BIFF MED ÄPPELTZATZIKI , 4 PORT.
HEJSAN !
Alla typer av vilt-färs passar till detta recept .
Varsågoda ! mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vilt-färs max 10 %
2 äggvitor
2 msk maizenaredning
1 dl Hoisinsås
1 1/2 dl CREME Fraiche, max 5%
salt och peppar
2 tsk olja
2 dl fullkornsris
TZATSIKI :
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
1 - 3 tsk riven pepparrot
salt och peppar
SERVERA med :
tzatziki , ris, grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset. Vispa färs, äggvita, maizena
och HOISINSÅS kraftigt i mixer eller
med elvisp .
Tillsätt CREME Fraiche och blanda väl,
färsen ska vara ganska lös. Krydda .
HETTA upp olja i en annan panna och klicka
ut färsen . Stek på låg värme, ett par min på
varje sida.
RIV äpplena och blanda med yoghurt och
pepparrot . Salta och peppra .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)