måndag 28 oktober 2019

FÖRSKOLESOPPA , 4 PORT.



                      HEJSAN !

Denna soppa gjorde vi tillsammans, - barn och  fröknar
på öppna förskolan ,- våran avd. var inte  så stor.
Barnen tyckte soppan var mycket godare idag,
än vad den brukar vara !
Kanske berodde det på att barnen var med och lagade.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat  sidfläsk
1 purjolök
1 burk hela tomater
1 liter buljong
1 burk vita bönor i tomatsås
200 g falukorv
salt, peppar
gräddfil

SÅ HÄR GÖR NI :
SKÄR fläsket i småbitar, ta bort det alltför feta .
Fräs bitarna utan matfett i en gryta .
Låt den strimlade purjon fräsa med en stund .
HÄLL i tomater och buljong.
Koka soppan 10 minuter.
TILLSÄTT bönorna och koka sakta ytterligare
några  minuter .  Smaka av .
STRIMLA  korven och fräs den lätt -
den SERVERAS  separat till soppan .
En klick gräddfil i varje soppskål förhöjer smaken.

SMAKLIG MÅLTID   Allesammans  !

SKÅNSK KÅLSOPPA , 4 PORT.



                 HEJSAN !

Precis som Ärtsoppan,  är  Kålsoppan en specialitet !

VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strimlad vitkål
300 g rimmat fläsk
2 stora morötter
4 potatisar
1 1/2 liter vatten
1 OXBULJONG-tärning
1/2 tsk salt
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 bunt hackad persilja
senap

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkålen fint, skär fläsket i tärningar.
Skala och skiva morötter och potatis.
Koka upp vattnet med tärning, salt, peppar och
lagerblad. 
Lägg i kål, potatis,  morötter och  fläsk .
KOKA under lock i 30 minuter .
Strö över persilja och SERVERA med senap.

SMAKLIG MÅLTID !




SVENSK ÄRTSOPPA, 6 PORT.



                       HEJSAN !

ÅÅÅ... SÅ GOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 dl gula ärter, ca 500 g
ca 1, 7  liter vatten
2 - 3  gula  lökar
300 - 400 g rimmat bogfläsk
mejram eller  timjan

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ  ärterna  och  lägg  dem  i  blöt  i
lättsaltat  vatten  över  natten .
Häll  av  blötläggningsvattnet.
Koka upp ärterna  med  vatten, ta  bort
eventuellt  skum .
LÄGG  i  köttet  tillsammans  med löken
och  låt  koka  ihop  med  ärterna .
Koka  under  lock  tills  ärterna  är  mjuka,
ca  1  timme .
TA  upp köttet  om  det  blir  mört  innan
ärterna  är  klara.
Smaksätt  med  mejram  eller  timjan och
eventuellt  en  smulad  buljongtärning .
SERVERA  gärna  varm  punsch  till  soppan .

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 27 oktober 2019

SOPPA MED HÖSTSMAK, 4 PORT.



                       HEJSAN !

Himla god soppa, smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
70 g palsternacka
350 g morötter
100 g purjolök
30 g matfett
salt, peppar
ca 7 dl grönsaksbuljong
1/2 dl tomat-PURE'
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl CREME fraiche
mjölk till spädning
1/4 - 1/2 krm kajennpeppar
pepparrotsgrädde
kvistar av basilika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA , tärna och skiva grönsakerna .
Fräs dem i matfett i en kastrull .
Salta och peppra .
Häll över buljongen och koka grönsakerna mjuka .
MIXA soppan i matberedare till en slät pure'.
Häll PURE'N i kastrullen och tillsätt tomat-pure',
grädde och CREME fraiche.
Koka upp under omrörning och späd med mjölk
till lagom konsistens .
SMAKA av med  kajennpeppar.

SERVERAS het med pepparrotsgrädde .
Dekorera med basilikakvistar .

SMAKLIG MÅLTID !

lördag 26 oktober 2019

POTATISSOPPA MED BACON , 4 PORT.




                       HEJSAN !

Den här soppan värmer gott om hjärtat !
Dessutom tar det inte lång tid att laga till .
Mitt barnbarn Alice , frågade ;- är soppan inte klar snart ?
-fast jag gillar ju inte soppa, -men det luktar så gott !
Alice och resten av familjen åt med god aptit .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
2 stora purjolökar
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
2 msk olivolja
1 liter buljong
salt, peppar
oregano
rödvinsvinäger
1 pkt tärnat bacon

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA  och skär potatis och grönsaker i bitar.
Fräs dem i olja i en stor gryta .
Häll på buljongen.
Koka  sakta under lock i ca 20 minuter eller
tills potatis och grönsaker är mjuka .
VISPA soppan med elvisp några minuter .
Smaka av med kryddor oregano, salt, peppar
och vinäger några droppar.
FRÄS baconet knaprigt och strö det över varje
tallrik före serveringen .

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 25 oktober 2019

TACO-PAJ MED KÖTTFÄRS, 1 PAJFORM , 24 CM i DIAMETER.




                       HEJSAN !

FRASIGA  FRESTELSER ,
Mycket gott kan gömmas i ett pajskal !
Nu bjuder jag på denna ,...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
2 dl  vetemjöl
50 g tacochips
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING :
2  gula lökar,  hackade
1 msk smör/margarin
350 g nötfärs
1 påse Taco kryddmix
1 dl vatten
2 dl majskorn
100 g ost, riven
1 spansk peppar, skivad
ÄGGSTANNING :
3 ägg
2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymalen
SERVERING :
Tacochips.
UGN :  225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  snabbt ihop pajdegen (inklusive tacochipsen )
i en matberedare med kniven monterad.
Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Ställ pajformen i kylen i 30 minuter .
NAGGA degen och förgrädda den i 10 minuter i
mitten av ugnen .
Fräs nötfärs och lök i smör/margarin i en stekpanna.
Tillsätt kryddmix och vatten . Låt det koka i 5 minuter.
Fördela fyllningen i pajskalet.
VISPA samman äggstanningen i en kastrull, värm den
till 65 grader och häll den över fyllningen .
Grädda pajen, ca 15 minuter, så att den får fin färg .
Stick ner tacochips i pajen vid serveringen.
SERVERA pajen ljummen med en sallad .

LYCKA TILL !

torsdag 24 oktober 2019

PIGGELINDRINK ! 1 GLAS.



                  HEJSAN !

VIRGIN  MARY
En rivig start på dagen eller
som en drink före maten .

TILL 1 GLAS BEHÖVS :
2 dl tomatjuice
några droppar citronsaft
tabasco efter smak
några droppar WORCHESTERSÅS
svartpeppar och stjälkselleri .
BLANDA  samman tomatjuice, citron
och kryddor .
Rör om  och SERVERA med 1 stjälk
selleri .

LYCKA TILL !