tisdag 29 oktober 2019
MANDELMUSSLOR MED JORDGUBBSMOUSSE , 10 ST .
HEJSAN !
Var smart och servera direkt ur formarna !
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör / margarin
3/4 dl strösocker
1 äggula
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mandel-mjöl
smält smör till formarna
JORDGUBBSMOUSSE :
250 g frysta jordgubbar
1 1/2 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl syltsocker
2 1/2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
JORDGUBBSMOUSSE :
KOKA jordgubbar, vatten och citronsaft
i en kastrull på svag värme , 30 minuter.
Mixa blandningen slät .
Rör ner syltsocker och koka under omrörning, 5 min.
Låt svalna. LÅT stå i kylen , minst 2 timmar .
VISPA rumsvarmt smör och socker fluffigt .
Tillsätt äggulan och fortsätt vispa .
Rör ner mjöl och mandel-mjöl, blanda till en deg.
Forma degen till en rulle.
Plasta in den och låt den stå i kylen , 1 timme.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
SKÄR rullen i 10 bitar .
PENSLA mandelmusselformarna med smält smör .
Tryck ut varje degbit i en mandelmusselform.
GRÄDDA mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 8 min.
Låt svalna helt .
VID SERVERING : VISPA grädden och vänd ner i
den kalla bärblandningen .
Häll moussen i en sprits-påse och spritsa ut moussen
i formarna .
LYCKA TILL !
måndag 28 oktober 2019
FÖRSKOLESOPPA , 4 PORT.
HEJSAN !
Denna soppa gjorde vi tillsammans, - barn och fröknar
på öppna förskolan ,- våran avd. var inte så stor.
Barnen tyckte soppan var mycket godare idag,
än vad den brukar vara !
Kanske berodde det på att barnen var med och lagade.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat sidfläsk
1 purjolök
1 burk hela tomater
1 liter buljong
1 burk vita bönor i tomatsås
200 g falukorv
salt, peppar
gräddfil
SÅ HÄR GÖR NI :
SKÄR fläsket i småbitar, ta bort det alltför feta .
Fräs bitarna utan matfett i en gryta .
Låt den strimlade purjon fräsa med en stund .
HÄLL i tomater och buljong.
Koka soppan 10 minuter.
TILLSÄTT bönorna och koka sakta ytterligare
några minuter . Smaka av .
STRIMLA korven och fräs den lätt -
den SERVERAS separat till soppan .
En klick gräddfil i varje soppskål förhöjer smaken.
SMAKLIG MÅLTID Allesammans !
SKÅNSK KÅLSOPPA , 4 PORT.
HEJSAN !
Precis som Ärtsoppan, är Kålsoppan en specialitet !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strimlad vitkål
300 g rimmat fläsk
2 stora morötter
4 potatisar
1 1/2 liter vatten
1 OXBULJONG-tärning
1/2 tsk salt
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 bunt hackad persilja
senap
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkålen fint, skär fläsket i tärningar.
Skala och skiva morötter och potatis.
Koka upp vattnet med tärning, salt, peppar och
lagerblad.
Lägg i kål, potatis, morötter och fläsk .
KOKA under lock i 30 minuter .
Strö över persilja och SERVERA med senap.
SMAKLIG MÅLTID !
SVENSK ÄRTSOPPA, 6 PORT.
HEJSAN !
ÅÅÅ... SÅ GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl gula ärter, ca 500 g
ca 1, 7 liter vatten
2 - 3 gula lökar
300 - 400 g rimmat bogfläsk
mejram eller timjan
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ ärterna och lägg dem i blöt i
lättsaltat vatten över natten .
Häll av blötläggningsvattnet.
Koka upp ärterna med vatten, ta bort
eventuellt skum .
LÄGG i köttet tillsammans med löken
och låt koka ihop med ärterna .
Koka under lock tills ärterna är mjuka,
ca 1 timme .
TA upp köttet om det blir mört innan
ärterna är klara.
Smaksätt med mejram eller timjan och
eventuellt en smulad buljongtärning .
SERVERA gärna varm punsch till soppan .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 27 oktober 2019
SOPPA MED HÖSTSMAK, 4 PORT.
HEJSAN !
Himla god soppa, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
70 g palsternacka
350 g morötter
100 g purjolök
30 g matfett
salt, peppar
ca 7 dl grönsaksbuljong
1/2 dl tomat-PURE'
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl CREME fraiche
mjölk till spädning
1/4 - 1/2 krm kajennpeppar
pepparrotsgrädde
kvistar av basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA , tärna och skiva grönsakerna .
Fräs dem i matfett i en kastrull .
Salta och peppra .
Häll över buljongen och koka grönsakerna mjuka .
MIXA soppan i matberedare till en slät pure'.
Häll PURE'N i kastrullen och tillsätt tomat-pure',
grädde och CREME fraiche.
Koka upp under omrörning och späd med mjölk
till lagom konsistens .
SMAKA av med kajennpeppar.
SERVERAS het med pepparrotsgrädde .
Dekorera med basilikakvistar .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 26 oktober 2019
POTATISSOPPA MED BACON , 4 PORT.
HEJSAN !
Den här soppan värmer gott om hjärtat !
Dessutom tar det inte lång tid att laga till .
Mitt barnbarn Alice , frågade ;- är soppan inte klar snart ?
-fast jag gillar ju inte soppa, -men det luktar så gott !
Alice och resten av familjen åt med god aptit .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
2 stora purjolökar
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri
2 msk olivolja
1 liter buljong
salt, peppar
oregano
rödvinsvinäger
1 pkt tärnat bacon
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skär potatis och grönsaker i bitar.
Fräs dem i olja i en stor gryta .
Häll på buljongen.
Koka sakta under lock i ca 20 minuter eller
tills potatis och grönsaker är mjuka .
VISPA soppan med elvisp några minuter .
Smaka av med kryddor oregano, salt, peppar
och vinäger några droppar.
FRÄS baconet knaprigt och strö det över varje
tallrik före serveringen .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 25 oktober 2019
TACO-PAJ MED KÖTTFÄRS, 1 PAJFORM , 24 CM i DIAMETER.
HEJSAN !
FRASIGA FRESTELSER ,
Mycket gott kan gömmas i ett pajskal !
Nu bjuder jag på denna ,...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
2 dl vetemjöl
50 g tacochips
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING :
2 gula lökar, hackade
1 msk smör/margarin
350 g nötfärs
1 påse Taco kryddmix
1 dl vatten
2 dl majskorn
100 g ost, riven
1 spansk peppar, skivad
ÄGGSTANNING :
3 ägg
2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymalen
SERVERING :
Tacochips.
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA snabbt ihop pajdegen (inklusive tacochipsen )
i en matberedare med kniven monterad.
Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Ställ pajformen i kylen i 30 minuter .
NAGGA degen och förgrädda den i 10 minuter i
mitten av ugnen .
Fräs nötfärs och lök i smör/margarin i en stekpanna.
Tillsätt kryddmix och vatten . Låt det koka i 5 minuter.
Fördela fyllningen i pajskalet.
VISPA samman äggstanningen i en kastrull, värm den
till 65 grader och häll den över fyllningen .
Grädda pajen, ca 15 minuter, så att den får fin färg .
Stick ner tacochips i pajen vid serveringen.
SERVERA pajen ljummen med en sallad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)