torsdag 31 oktober 2019

ÄPPELGLÖGG ,CA 8 DL



                HEJSAN !

Varmt & gott ,  mysigt  soffläge  eller utflyktsdags ?
Då passar värmande koppar fulla av smak .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vatten
2 krm kardemummakärnor
2 kanelstänger
1 citron
7 äpplen
1 msk honung.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten , kardemumma och kanel
och låt sjuda i 5 minuter .
Skala citronen och centrifugera den och äpplena.
HÄLL ner juicen i kryddlagen och värm
tillsammans med honungen .
SILA OCH SERVERA .
ta med i termosen .

LYCKA TILL !


KRÄMIG HALLONDRÖM, CA 8 DL.



                      HEJSAN !

Detta är verkligen en dröm .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
5 dl hallon
400 ml kokosmjölk
1/2 dl linfrö
1/2 dl solroskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Knäck äggen och mixa alla
ingredienser i en mixer .
mmm...!
LYCKA TILL !

ROTFRUKTSPYTT MED STEKT ÄGG. 4 PERS.



                   HEJSAN !

Smaka på det här ,  himla gott var det .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 morötter
1 bit kålrot
1 stor palsternacka
4 stora potatisar
1 squash
2 - 3 msk smör /margarin
salt å peppar
2 finhackade rödlökar
2 vitlöksklyftor
4 ägg
inlagda rödbetor
bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rotfrukter och squash i små tärningar.
Stek i smör i en stekpanna, lite i taget, tills
allt fått färg .  Salta och peppra.
Stek rödlöken .
LÄGG allt i en långpanna och stek i ugn i
200 grader 15 minuter .
Tillsätt pressad  vitlök .
SERVERA med stekta ägg, rödbetor och bröd .

SMAKLIG MÅLTID !

SNABB ÄPPELKAKA , MED SYRLIG YOGHURTGRÄDDE, Ca 10-12 BITAR.



                         HEJSAN !

Visste Du att  60 %  av svenskarna tycker
att fika är ett fantastiskt sätt  att  umgås på .
Jag får hålla med !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 syrliga äpplen
2 msk pärlsocker
kanel
100 g smör / margarin
SYRLIG YOGHURTGRÄDDE :
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1 1/2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa en rund form med löstagbar kant.
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och
vänd ner i äggsmeten .  HÄLL smeten i formen .
SKALA och kärna ur  äpplena .
Skär dem i tunna klyftor och fördela över smeten .
Strö över pärlsockret  och  pudra över kanel .
HYVLA över smöret och grädda kakan mitt i
ugnen i ca 35 minuter .
YOGHURTGRÄDDE :
VISPA grädden och rör sedan ner yoghurten och
vaniljsockret .
SERVERA  kakan ljummen med en klick yoghurt-
grädde .  Garnera eventuellt med lite citronmeliss.

LYCKA TILL !

onsdag 30 oktober 2019

MANDELKAKA, 10-12 BITAR.



                       HEJSAN !

Detta  får Ni inte missa !
Snabb-bakat till kaffekalaset, - tårtan har allt
man kan önska - enkel att göra och är en fröjd
för både öga och gom !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2  dl mandel-mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 äggvitor
1 dl rörsocker
GARNERING :
1 burk KARAMELLISERAD  mjölk,  397 g
2 dl vispgrädde
jordgubbar och vinbär

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Blanda mandel-mjöl, bakpulver och vaniljsocker
i en skål .  VISPA  äggvitor och rörsocker pösigt
och blanda med mandel-mjöl-blandningen.
BRED ut smeten i en smord form, 24 cm i diam.
med löstagbar kant .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen , ca 15 minuter.
Låt svalna .
VID SERVERING :
LÄGG bottnen på ett fat och bred över
KARAMELLISERAD  mjölk.
Spritsa  eller klicka på vispad grädde och toppa
med jordgubbar och röda vinbär .

SÅ HIMMELENS GOD !   LYCKA TILL !

tisdag 29 oktober 2019

MANDELMUSSLOR MED JORDGUBBSMOUSSE , 10 ST .



                             HEJSAN !

Var smart och servera direkt ur formarna !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör / margarin
3/4 dl strösocker
1 äggula
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mandel-mjöl
smält smör till formarna
JORDGUBBSMOUSSE :
250 g frysta jordgubbar
1 1/2 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl syltsocker
2 1/2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
JORDGUBBSMOUSSE :
KOKA jordgubbar, vatten och citronsaft
i en kastrull på svag värme , 30 minuter.
Mixa  blandningen slät .
Rör ner syltsocker och koka under omrörning, 5 min.
Låt svalna.  LÅT stå i kylen , minst 2 timmar .
VISPA rumsvarmt smör och socker  fluffigt .
Tillsätt äggulan och fortsätt vispa .
Rör ner mjöl och mandel-mjöl, blanda till en deg.
Forma degen till en rulle.
Plasta in den och låt den stå i kylen ,  1 timme.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
SKÄR  rullen i 10 bitar .
PENSLA  mandelmusselformarna med smält smör .
Tryck  ut varje degbit i en mandelmusselform.
GRÄDDA  mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 8 min.
Låt svalna helt .
VID SERVERING :  VISPA  grädden och vänd ner i
den kalla bärblandningen .
Häll moussen i en sprits-påse  och spritsa ut moussen
i formarna .

LYCKA  TILL !


måndag 28 oktober 2019

FÖRSKOLESOPPA , 4 PORT.



                      HEJSAN !

Denna soppa gjorde vi tillsammans, - barn och  fröknar
på öppna förskolan ,- våran avd. var inte  så stor.
Barnen tyckte soppan var mycket godare idag,
än vad den brukar vara !
Kanske berodde det på att barnen var med och lagade.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat  sidfläsk
1 purjolök
1 burk hela tomater
1 liter buljong
1 burk vita bönor i tomatsås
200 g falukorv
salt, peppar
gräddfil

SÅ HÄR GÖR NI :
SKÄR fläsket i småbitar, ta bort det alltför feta .
Fräs bitarna utan matfett i en gryta .
Låt den strimlade purjon fräsa med en stund .
HÄLL i tomater och buljong.
Koka soppan 10 minuter.
TILLSÄTT bönorna och koka sakta ytterligare
några  minuter .  Smaka av .
STRIMLA  korven och fräs den lätt -
den SERVERAS  separat till soppan .
En klick gräddfil i varje soppskål förhöjer smaken.

SMAKLIG MÅLTID   Allesammans  !