torsdag 14 november 2019

ITALIENSK KYCKLINGSOPPA , 4 PORT .




                HEJSAN !

Denna soppa är lättlagad och himla god .
Väl värd att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
450 g KYCKLINGBRÖSTFILEER
utan skinn, tunt strimlade
1 1/4 liter hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
115 g torkad  VERMICELLI
(trådtunn spaghetti)
salt och peppar
1 msk majsmjöl
3 msk mjölk
175 g konserverade majskorn, avrunna

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingstrimlorna i en stor kastrull
och häll på  hönsbuljong och grädde.
Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
KOKA under tiden upp en stor, tjockbottnad
kastrull med lättsaltat vatten .
Lägg i pastan, låt vattnet koka upp igen och
koka i 10 - 12 minuter eller tills pastan är
al DENTE.
Låt den rinna av ordentligt och håll den varm.
KRYDDA soppan med salt och peppar.
Blanda majsmjöl och mjölk till en slät pasta
och rör ner den i soppan.
Tillsätt majskorn, pasta och kycklingstrimlor
och värm .
ÖS upp soppan i varma sopptallrikar och servera .

LYCKA TILL !

tisdag 12 november 2019

MOAS FRESTELSE , - JANSSONS, MED KÖTTFÄRS, 4 - 5 PERS.



                    HEJSAN !
MOAS  FRESTELSE ,
Den här rätten blev till när barnen var små .
Vi vuxna skulle äta Janssons Frestelse,
och ungarna gillade inte sill.
Då blev det såhär .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 gula lökar
1/2 purjolök
1 msk smör7margarin
3/4 kg potatis
500 g blandad köttfärs
1/2 tsk salt
grovmalen peppar
2 1/2 dl grädde
2 tsk fransk senap
TILLBEHÖR :
Grovt bröd och grönsallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR löken i skivor och fräs i smöret .
Skala och skär potatisarna i tunna strimlor.
Skala och skölj purjon, fräs bland löken.
Fräs potatisen  med löken ett par min.
Varva potatis, lök och köttfärs i en ugnssäker form .
KÖTTFÄRSEN ska bredas ut tunt så det inte
blir några klumpar .
BÖRJA och sluta med potatis, salta å peppra
varje varv .
VISPA ihop grädde och senap och häll över.

GRÄDDA i 225 GRADERS UGN ca 50 MIN.

LYCKA TILL !

fredag 8 november 2019

SAFTIG ÄPPEL- OCH KARDEMUMMAKAKA , CA 12 BITAR.



                       HEJSAN !

Något  gott  inför  helgen  kanske ?
Klyftade äpplen doppade i kardemummasocker,
mmm... Servera gärna med en god vaniljsås,
-men den är väldigt god utan också !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
2 äpplen
1 1/2 msk strösocker eller rörsocker
1 msk ny-stött kardemumma
UGN : 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA smör och socker poröst .
Vispa ner ett ägg åt gången .
BLANDA mjöl och bakpulver.
Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten i en lätt smord form ,
ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
SKÄR  äpplena i klyftor och vänd dem i
1 1/2 msk socker + 1 msk kardemumma.
Tryck ner klyftorna i smeten .
Strö på resten av kardemummasockret.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.

LYCKA TILL !

torsdag 7 november 2019

KORVPYTT MED BÖNOR, 4 PERS.



                         HEJSAN !

Det här var riktigt gott - smaka själva !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 paprika
300 g chorizokorv
1 burk röda  bönor, ca 400 g
matfett
salt, peppar
TILLBEHÖR :
2 dl matlagningsyoghurt
2 - 3 msk chiliketchup

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis, lök, paprika och korv
i små tärningar .
Låt bönorna rinna av .
BRYN potatis och lök i lite matfett i
en stekpanna på medelstark värme .
LÄGG i paprika och korv och stek allt
under omrörning .Blanda till sist ner bönorna
och låt dem bli varma .
Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
SMAKSÄTT yoghurten med chiliketchup
eller vanlig ketchup med chilipulver.
SERVERA pytten med såsen .

LYCKA TILL !



onsdag 6 november 2019

SNABBA HAVREKAKOR, 45 ST.



                      HEJSAN !

Bara 3 ingredienser till dessa underbart goda
frasiga havrekakor.
Enklare kan det inte bli .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker
150 g smör / margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn och socker i en skål .
Smält matfettet och häll det  hett över
blandningen och rör samman .
Klicka ut smeten i småbrödsformar
av papper .  Ställ dem på en plåt .
GRÄDDA  mitt i ugnen ca 10 min.

LYCKA TILL !

tisdag 5 november 2019

GRILLAT LANTBRÖD MED SMÖRSTEKTA PÄRON OCH ÄDELOST, 1 ST .




                        HEJSAN !

Vilken lyx och ändå så enkelt.
Bjud på en sådan här smörgås med  ett glas rödvin till
och Du har en perfekt lunch eller lättare kvällsrätt.
SERVERA med grönsalladsblad + lite god nötolja på
är gott till .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 smörgås
1 stor skiva lantbröd
1/2 moget päron i tunna klyftor
3 - 4  grovhackade valnötter
1/2 msk smör /margarin
salt och nymalen svartpeppar
25 g ädelost

SÅ HÄR GÖR DU :
GRILLA eller rosta brödet gyllene.
Stek päronklyftorna och valnötterna lätt i
smöret och salta och peppra.
LÄGG över dem på det varma brödet  och
smula ädelosten över .
Äts  direkt .

LYCKA TILL !

måndag 4 november 2019

FARMORS MANDELKUBBAR, CA 20 ST.




                       HEJSAN !

Det  här  är  bullar  som  väcker  barndomsminnen !
Eftersom  de  är  gjorda  på bakpulver  är  de
SNABB-BAKADE .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
7 dl  vetemjöl,  BERTE QVARN
1 1/2 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
6 rivna bittermandlar
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 1/2 dl  mjölk
PENSLING :
1 ägg
Till Garnering :
Pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader .

BLANDA alla  torra  ingredienser  i  en  bunke.
Fördela  fettet  med  hjälp  av  en  gaffel,
tillsätt  ägg  och  mjölk  och  arbeta  snabbt  ihop
degen .  Rulla  den  till  en  längd  på  mjölat  bak-
bord ,  skär  den  i  20  bitar  och lägg dem  på
bakpappersklädd plåt .
PENSLA  med uppvispat ägg ,  strö över
pärlsocker och grädda i ca 12 minuter .
LÅT SVALNA ORDENTLIGT , INNAN DU SMAKAR.

LYCKA TILL !