söndag 17 november 2019

FARMORS UNDERBARA NÖTKAKOR, 20 ST .





                                   HEJSAN !

Fantastiskt  goda  och  dessutom  ganska  nyttiga  kakor !
Men tänk på att det att det också finns en del kalorier i
nötkakor, så ät dem bara vid festliga tillfällen , - som
till 1: ADVENT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/4 dl socker
1 ägg
100 g malda nötter
1 msk smält smör/margarin
20 nötter

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop socker och ägg och tillsätt  malda nötter  och  smör.
Klicka  ut  smeten  på  bakplåtspapper .
GARNERA varje  kaka  med  en  hel  nöt.
Grädda i  200  grader  i 6 -7 minuter .

LYCKA TILL !

lördag 16 november 2019

SÖNDAGSLÅDA , 4 - 6 PERS.



                 HEJSAN !

mmm...!
Riktigt gott ! Men lite ovanligt på ett flick-kalas !
i ungdomens dagar !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl SOY-makaroner
2 dl finhackad svamp
2 dl finhackad gul lök
2 dl finhackad blomkål
2 dl skalade råa bondbönor (kan uteslutas)
6 dl grönsaksbuljong eller vatten
2 dl hirs
smaksätt med vegetabilisk buljong.

SÅ HÄR GÖR DU :
Bred ut de okokta SOYA-makaronerna i en eldfastform.
Blanda  noggrant de övriga ingredienserna till en
redning, som hälls över de torra makaronerna.
Grädda lådan i god ugnsvärme i 20 - 30 minuter.
SERVERAS  med kokta brytbönor och kokta rödbetor.

BOVETE SÅS : 1/2 liter grönsaksbuljong, bovetemjöl , vegetabilisk
buljong, Kryddor dill, persilja och grönkål.
VISPA ned redningen i den kokande grönsaksbuljongen .
Koka några minuter och smaksätt med kryddorna.
REDNING : vispa i bovetemjölet i lite kallt vatten, så det blir
en tunn redning .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



PÖLSA , 4 PERS.



                     HEJSAN !

När jag gick i grundskolan , fick vi äta i "bamba",
då serverades denna rätt .
Hur ska jag få ner detta,-tänkte jag ,- i början var det
inte lätt, men allteftersom tiden gick , så smakade det
riktigt gott .  Tänk vad man kan vänja sig ändå !
MENYN serveras även idag på  en del matställen !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl krossade korngryn
1 liter vatten eller grönsaksbuljong
2 ST finhackade råa gula lökar
2 dl finhackad rå blomkål
3 ST lagerbärsblad
1 tsk mejram
1 ST finhackad vitlöksklyfta
Buljongextrakt efter smak

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG korngrynen i blöt i hett vatten över natten.
Kokas nästa dag, tills kornen är mjuka .
Ta av grynen från värmen , lägg i löken, blomkålen
och kryddorna .Får sjuda upp .
Låt det hela dra i 10 minuter .
SERVERA  med kokta eller inlagda rödbetor och persilja.

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 14 november 2019

ITALIENSK KYCKLINGSOPPA , 4 PORT .




                HEJSAN !

Denna soppa är lättlagad och himla god .
Väl värd att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
450 g KYCKLINGBRÖSTFILEER
utan skinn, tunt strimlade
1 1/4 liter hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
115 g torkad  VERMICELLI
(trådtunn spaghetti)
salt och peppar
1 msk majsmjöl
3 msk mjölk
175 g konserverade majskorn, avrunna

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingstrimlorna i en stor kastrull
och häll på  hönsbuljong och grädde.
Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
KOKA under tiden upp en stor, tjockbottnad
kastrull med lättsaltat vatten .
Lägg i pastan, låt vattnet koka upp igen och
koka i 10 - 12 minuter eller tills pastan är
al DENTE.
Låt den rinna av ordentligt och håll den varm.
KRYDDA soppan med salt och peppar.
Blanda majsmjöl och mjölk till en slät pasta
och rör ner den i soppan.
Tillsätt majskorn, pasta och kycklingstrimlor
och värm .
ÖS upp soppan i varma sopptallrikar och servera .

LYCKA TILL !

tisdag 12 november 2019

MOAS FRESTELSE , - JANSSONS, MED KÖTTFÄRS, 4 - 5 PERS.



                    HEJSAN !
MOAS  FRESTELSE ,
Den här rätten blev till när barnen var små .
Vi vuxna skulle äta Janssons Frestelse,
och ungarna gillade inte sill.
Då blev det såhär .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 gula lökar
1/2 purjolök
1 msk smör7margarin
3/4 kg potatis
500 g blandad köttfärs
1/2 tsk salt
grovmalen peppar
2 1/2 dl grädde
2 tsk fransk senap
TILLBEHÖR :
Grovt bröd och grönsallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR löken i skivor och fräs i smöret .
Skala och skär potatisarna i tunna strimlor.
Skala och skölj purjon, fräs bland löken.
Fräs potatisen  med löken ett par min.
Varva potatis, lök och köttfärs i en ugnssäker form .
KÖTTFÄRSEN ska bredas ut tunt så det inte
blir några klumpar .
BÖRJA och sluta med potatis, salta å peppra
varje varv .
VISPA ihop grädde och senap och häll över.

GRÄDDA i 225 GRADERS UGN ca 50 MIN.

LYCKA TILL !

fredag 8 november 2019

SAFTIG ÄPPEL- OCH KARDEMUMMAKAKA , CA 12 BITAR.



                       HEJSAN !

Något  gott  inför  helgen  kanske ?
Klyftade äpplen doppade i kardemummasocker,
mmm... Servera gärna med en god vaniljsås,
-men den är väldigt god utan också !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
2 äpplen
1 1/2 msk strösocker eller rörsocker
1 msk ny-stött kardemumma
UGN : 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA smör och socker poröst .
Vispa ner ett ägg åt gången .
BLANDA mjöl och bakpulver.
Vänd ner blandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten i en lätt smord form ,
ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
SKÄR  äpplena i klyftor och vänd dem i
1 1/2 msk socker + 1 msk kardemumma.
Tryck ner klyftorna i smeten .
Strö på resten av kardemummasockret.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.

LYCKA TILL !

torsdag 7 november 2019

KORVPYTT MED BÖNOR, 4 PERS.



                         HEJSAN !

Det här var riktigt gott - smaka själva !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 paprika
300 g chorizokorv
1 burk röda  bönor, ca 400 g
matfett
salt, peppar
TILLBEHÖR :
2 dl matlagningsyoghurt
2 - 3 msk chiliketchup

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis, lök, paprika och korv
i små tärningar .
Låt bönorna rinna av .
BRYN potatis och lök i lite matfett i
en stekpanna på medelstark värme .
LÄGG i paprika och korv och stek allt
under omrörning .Blanda till sist ner bönorna
och låt dem bli varma .
Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
SMAKSÄTT yoghurten med chiliketchup
eller vanlig ketchup med chilipulver.
SERVERA pytten med såsen .

LYCKA TILL !