måndag 18 november 2019
HEMGJORD MUSLI .
HEJSAN !
En stor burk hemgjord MUSLI .
Inte så dumt eller hur ?
Så himla gott på turkisk yoghurt.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 msk kanel
2 msk honung
UGN : 175 grader i 15 minuter.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA havregryn, kokosflingor, solrosfrön
och pumpakärnor i en skål .
TILLSÄTT kanel och honung och rör runt med
en gaffel .
Lägg på en bakplåt och rosta i ugnen ca 15 min.
LÅT svalna och häll sedan upp i en burk .
SERVERA muslin med fet yoghurt och kiwi
och äpple skurna i tärningar eller hallon och blåbär.
LYCKA TILL !
FARMORS SOCKERRINGAR, 45 KAKOR .
HEJSAN !
De här kakorna var också goda,
det är inget socker i degsmeten ,
-bara pärlsocker på ringarna.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g kallt smör / margarin
5 dl vetemjöl
1/2 paket jäst, 25 g
1 1/2 dl kaffegrädde
GARNERING :
1 äggvita
pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA smöret i mjölet till en
grynig massa .
Rör ut jästen i grädden .
Tillsätt grädden och arbeta ihop
till en deg . KNÅDA DEN INTE !
KAVLA ut till en 1/2 cm tjock
kaka och ta ut kakor med ringmått
ca 5 cm i diameter .
PENSLA med hopvispad äggvita och
strö över med pärlsocker .
Lägg på bakpappersklädd plåt och
låt jäsa långsamt i 30 minuter .
GRÄDDA mitt i ugnen i 250 grader
tills de fått lite färg .
Låt kallna på galler .
LYCKATILL !
FARMORS RÅGKAKOR, 75 KAKOR.
HEJSAN !
Dessa kakor tyckte jag var godast av dem alla,
som farmor bakade inför Advent, och Julens
ankommande.
Allt luktade så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 1/3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 1/3 dl rågsikt
1/2 tsk bakpulver
40 mandlar till garnering
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA allt på bakbordet .
Baka ihop till en deg .
Forma degen till två eller tre rullar .
Forma varje rulle till en trekantig längd.
(ungefär som Tobleronechoklad- form ).
SKÄR längderna i 1/2 cm tjocka bitar.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och
dekorera med en halv skållad mandel.
GRÄDDA dem rostgula ca 10 minuter
mitt i ugnen i 175 grader .
LYCKA TILL !
söndag 17 november 2019
FARMORS UNDERBARA NÖTKAKOR, 20 ST .
HEJSAN !
Fantastiskt goda och dessutom ganska nyttiga kakor !
Men tänk på att det att det också finns en del kalorier i
nötkakor, så ät dem bara vid festliga tillfällen , - som
till 1: ADVENT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/4 dl socker
1 ägg
100 g malda nötter
1 msk smält smör/margarin
20 nötter
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop socker och ägg och tillsätt malda nötter och smör.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper .
GARNERA varje kaka med en hel nöt.
Grädda i 200 grader i 6 -7 minuter .
LYCKA TILL !
lördag 16 november 2019
SÖNDAGSLÅDA , 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
mmm...!
Riktigt gott ! Men lite ovanligt på ett flick-kalas !
i ungdomens dagar !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl SOY-makaroner
2 dl finhackad svamp
2 dl finhackad gul lök
2 dl finhackad blomkål
2 dl skalade råa bondbönor (kan uteslutas)
6 dl grönsaksbuljong eller vatten
2 dl hirs
smaksätt med vegetabilisk buljong.
SÅ HÄR GÖR DU :
Bred ut de okokta SOYA-makaronerna i en eldfastform.
Blanda noggrant de övriga ingredienserna till en
redning, som hälls över de torra makaronerna.
Grädda lådan i god ugnsvärme i 20 - 30 minuter.
SERVERAS med kokta brytbönor och kokta rödbetor.
BOVETE SÅS : 1/2 liter grönsaksbuljong, bovetemjöl , vegetabilisk
buljong, Kryddor dill, persilja och grönkål.
VISPA ned redningen i den kokande grönsaksbuljongen .
Koka några minuter och smaksätt med kryddorna.
REDNING : vispa i bovetemjölet i lite kallt vatten, så det blir
en tunn redning .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
PÖLSA , 4 PERS.
HEJSAN !
När jag gick i grundskolan , fick vi äta i "bamba",
då serverades denna rätt .
Hur ska jag få ner detta,-tänkte jag ,- i början var det
inte lätt, men allteftersom tiden gick , så smakade det
riktigt gott . Tänk vad man kan vänja sig ändå !
MENYN serveras även idag på en del matställen !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl krossade korngryn
1 liter vatten eller grönsaksbuljong
2 ST finhackade råa gula lökar
2 dl finhackad rå blomkål
3 ST lagerbärsblad
1 tsk mejram
1 ST finhackad vitlöksklyfta
Buljongextrakt efter smak
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG korngrynen i blöt i hett vatten över natten.
Kokas nästa dag, tills kornen är mjuka .
Ta av grynen från värmen , lägg i löken, blomkålen
och kryddorna .Får sjuda upp .
Låt det hela dra i 10 minuter .
SERVERA med kokta eller inlagda rödbetor och persilja.
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 14 november 2019
ITALIENSK KYCKLINGSOPPA , 4 PORT .
HEJSAN !
Denna soppa är lättlagad och himla god .
Väl värd att smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
450 g KYCKLINGBRÖSTFILEER
utan skinn, tunt strimlade
1 1/4 liter hönsbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
115 g torkad VERMICELLI
(trådtunn spaghetti)
salt och peppar
1 msk majsmjöl
3 msk mjölk
175 g konserverade majskorn, avrunna
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kycklingstrimlorna i en stor kastrull
och häll på hönsbuljong och grädde.
Koka upp, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
KOKA under tiden upp en stor, tjockbottnad
kastrull med lättsaltat vatten .
Lägg i pastan, låt vattnet koka upp igen och
koka i 10 - 12 minuter eller tills pastan är
al DENTE.
Låt den rinna av ordentligt och håll den varm.
KRYDDA soppan med salt och peppar.
Blanda majsmjöl och mjölk till en slät pasta
och rör ner den i soppan.
Tillsätt majskorn, pasta och kycklingstrimlor
och värm .
ÖS upp soppan i varma sopptallrikar och servera .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)