tisdag 19 november 2019

KORVGOTT MED STING, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Ett  riktigt gott sting  är det i denna goda korvrätt ,
som kommer sig  av den goda korven.
Stora och små unga och gamla gillade den !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tomater
2 gula paprikor
1 bukett broccoli
1 rödlök
10 cm purjolök
250 g kryddstark korv
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
200 g riven prästost
färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  tomater och paprikor i tärningar .
Skär broccolin i buketter, förväll i lättsaltat vatten.
Blanda med skalad och klyftad rödlök,
slantad purjolök och korv i slantar .
Lägg allt i en smord ugnsform .
BLANDA  ägg, grädde och ost, häll över gratängen
och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 35 minuter .
Klipp timjan över och servera .
+
 TIPS !
HÄLL inte gratängsås ända upp till kanten
på formen - då kokar den lätt över .

SMAKLIG MÅLTID !



FIBERRIKA FÄRSBIFFAR , 4 PERS.




                          HEJSAN !

KÖTTFÄRS  i alla  de  former  är  utmärkt  mat
där  man  kan  smyga  ner  fiberrikt  kli .
Goda och saftiga  biffar  blir  det  av  detta .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g mager nötfärs eller blandfärs
1/2 dl havrekli eller kostfibrer
1 dl vatten
2 små rivna palsternackor  eller
motsvarande mängd  riven rotselleri
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla ingredienser.
Forma  färsen  till  8 små biffar  och stek dem
på svag värme i en teflonpanna -  någon olja
behövs knappast .
GOTT  med  bara  en  knäckebrödssmörgås
och  sallad  till  eller  lägg dem  i ...
TOMATSÅS :
1 burk  tomatkross
1 hackad  gul  lök
salt å peppar
Blanda såsen i en traktörpanna och låt det
puttra  tills löken är mjuk.
Lägg de stekta biffarna ovanpå, och värm
en stund .

LYCKA TILL !


FISKBULLAR MED CURRYSÅS OCH RÅRIS , 2 PERS.



                    HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !
Fiskbullar  är  lättlagad  vardagsmat som  smakar
extra  gott  med  currysås .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse frysta  fiskbullar,  300 g
1 msk olja
1 msk curry
1 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
1 dl vatten eller vitt vin
2 dl lättmjölk
råris

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM oljan i en kastrull och låt curryn  fräsa lätt.
Tillsätt vetemjöl och smulad fiskbuljongtärning.
Späd först med vatten eller vin, låt såsen  småsjuda
och  späd  sedan  med mjölken .
Smaka av och krydda mer om det behövs .
Lägg i  och  värm  fiskbullarna  i  såsen .
SERVERA  med  kokt  råris  och   eventuellt också
mango  chutney .
Tomater och grönsallad  till .

LYCKA TILL och  SMAKLIG MÅLTID !

måndag 18 november 2019

HEMGJORD MUSLI .



       
                   HEJSAN !

En stor burk hemgjord MUSLI .
Inte så dumt eller hur ?
Så himla gott på turkisk yoghurt.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 msk kanel
2 msk honung
UGN :  175 grader i 15 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  havregryn,  kokosflingor, solrosfrön
och  pumpakärnor i en skål .
TILLSÄTT  kanel och honung och rör runt med
en gaffel .
Lägg på en bakplåt och rosta i ugnen ca 15 min.
LÅT svalna och häll sedan upp i en burk .

SERVERA  muslin med fet yoghurt  och kiwi
och äpple skurna i tärningar eller hallon och blåbär.

LYCKA TILL !

                     
             

FARMORS SOCKERRINGAR, 45 KAKOR .



                  HEJSAN !

De här kakorna var också goda,
det är inget socker i degsmeten ,
-bara  pärlsocker på ringarna.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g kallt smör / margarin
5 dl vetemjöl
1/2 paket jäst, 25 g
1 1/2 dl kaffegrädde
GARNERING :
1 äggvita
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  smöret  i  mjölet  till  en
grynig  massa .
Rör ut jästen i grädden .
Tillsätt  grädden  och  arbeta  ihop
till  en  deg .  KNÅDA DEN INTE !
KAVLA  ut  till  en  1/2  cm  tjock
kaka  och  ta  ut  kakor  med  ringmått
ca  5  cm i diameter .
PENSLA  med hopvispad  äggvita och
strö  över  med  pärlsocker .
Lägg  på  bakpappersklädd  plåt och
låt  jäsa  långsamt  i  30  minuter .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  250  grader
tills  de  fått  lite  färg .
Låt  kallna  på  galler .

LYCKATILL !


FARMORS RÅGKAKOR, 75 KAKOR.



                      HEJSAN !

Dessa  kakor  tyckte  jag  var  godast  av dem  alla,
som  farmor  bakade  inför  Advent, och  Julens
ankommande.
Allt  luktade  så  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 1/3 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 1/3 dl rågsikt
1/2 tsk bakpulver
40 mandlar till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  allt  på  bakbordet .
Baka  ihop  till  en  deg .
Forma  degen  till  två  eller  tre  rullar .
Forma  varje  rulle  till  en  trekantig  längd.
(ungefär som Tobleronechoklad- form ).
SKÄR längderna  i  1/2 cm  tjocka  bitar.
Lägg dem  på  bakpappersklädd  plåt  och
dekorera  med  en  halv  skållad  mandel.
GRÄDDA dem  rostgula  ca  10  minuter
mitt i ugnen  i  175  grader .

LYCKA TILL !

söndag 17 november 2019

FARMORS UNDERBARA NÖTKAKOR, 20 ST .





                                   HEJSAN !

Fantastiskt  goda  och  dessutom  ganska  nyttiga  kakor !
Men tänk på att det att det också finns en del kalorier i
nötkakor, så ät dem bara vid festliga tillfällen , - som
till 1: ADVENT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/4 dl socker
1 ägg
100 g malda nötter
1 msk smält smör/margarin
20 nötter

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop socker och ägg och tillsätt  malda nötter  och  smör.
Klicka  ut  smeten  på  bakplåtspapper .
GARNERA varje  kaka  med  en  hel  nöt.
Grädda i  200  grader  i 6 -7 minuter .

LYCKA TILL !