tisdag 3 december 2019

FRU BRÅTTOMS SAFFRANSBRÖD



                   HEJSAN !

Hinner Du inte baka Saffranskusar till LUCIA
eller Julafton ?  Då kan Du baka saffrans-snabb-
bullar eller snabb- kaka  i stället .
Snabb-brödet bakas med bakpulver , ska ätas samma
dag som det bakas - det brukar gå snabbt åt kan jag säga !
FRYS INTE DE HÄR BRÖDEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl socker
1 1/2 dl russin
100 g rumsvarmt smör/margarin
1 ägg
2 dl mjölk
1 g stött saffran (2 påsar),
PENSLING :
ägg och pärlsocker

BRÅTTOMS SAFFRANSBULLAR
UGN :250 GRADER. 10 - 15 MIN.

 BRÅTTOMS SAFFRANSBRÖD
UGN 200 GRADER  30 - 35 MIN.
SOCKERKAKSFORM , RUND , 2 LITER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, bakpulver, socker och russin i en stor skål.
FÖRDELA  fettet i blandningen  med  fingertopparna. Snabbt!
VISPA samman ägg och mjölk. Rör ut saffranet i detta .
HÄLL ner vätskan i skålen och rör om snabbt till en deg .
LÄGG degen i en smord form (saffransbröd) eller klicka
ut den som bullar på bakpappersklädd plåt. GRÄDDA genast.
GRÄDDA saffransbrödet i form i botten av ugnen på galler.
BULLARNA på plåt i mitten av ugnen .

GOD - JUL !

BARNENS, MUMSIGA RUSSINSNITT, CA 20 ST.



                      HEJSAN !

Så här blev det, när jag skulle ställa mig och baka,
- vi vill vara med, -så tog ungarna över ?!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm hjorthornssalt
100 g smör/margarin
1 dl russin
1 uppvispat ägg
50 g flagad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, socker och hjorthornssalt
i matberedare. Tärna och tillsätt matfettet.
Kör tills allt är blandat. Tillsätt russinen och
kör bara några varv så de blandas in i degen.
FORMA degen till två längder och lägg på
bakpappersklädd plåt .
Platta till längderna lite lätt med handen.
Pensla med ägg och strö över mandeln.
GRÄDDA mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
NÄR längderna svalnat lite, skär dem i snittar-
bredare upptill och smalare nertill !

GOD - JUL !


måndag 2 december 2019

JULENS, SPRÖDA RÅGKAKOR , 50 ST .



                           HEJSAN !

FARMORS  JULEKAKOR
mmm...Himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
150 g smör/margarin
1 ägg
UGN :200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG mjöl och socker direkt på bakbordet .
Skiva smöret och lägg det ovanpå .
Hacka med en kniv till en grynig massa .
Tillsätt ägget  och arbeta ihop till en deg .
LÅT degen vila i kylskåp ca 30 minuter .
Sätt under tiden ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord .
Ta ut runda kakor med mått .
Gör ett hål mot ena sidan med t ex en äppelpipa.
LÄGG kakorna på bakplåtspapper på plåt .
Grädda dem i ugnen tills de fått fin färg , ca 5 min.

GOD -JUL !


" BRÅTTOMBRÖD ", 2 ST.



                             HEJSAN !

Snart doftar köket av nybakat bröd ...!
Härliga limpor som jäses och gräddas
samtidigt i ugnen .
Idealiskt  att baka en dag när man har
bråttom att få brödet färdigt.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g torrjäst (jästen blandas i mjölet)
1 tsk socker (går bort i jäsningen )
1/2 msk salt
7 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
1 msk kummin eller annan brödkrydda (finns att köpa i affären )
1/2 liter vatten
UGN : 0 - 250 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser .
Tag först den mindre mängden  vetemjöl.
VÄRM vattnet till 45 grader och häll det  över mjöl- blandningen.
Arbeta samman till en deg ,  Tillsätt eventuellt mera mjöl och
knåda degen smidig på bakbordet .
FORMA  degen till 2 runda limpor , lägg dem på bakpappersklädd
plåt och sätt in dem på nedre falsen i KALL ugn .
Sätt ugnen på 250 grader .  STÄNG av ugnen när den visar att  rätt
gradantal  uppnåtts och låt limporna stå ytterligare  5 - 6 minuter.
LÄGG limporna på galler och låt dem kallna under  bakduk .
Limporna går bra att frysa .          

GOD JUL !

JULSALLAD , 8 PORT.



                     HEJSAN !

En sallad vill vi gärna ha, under Julens frestelser !
Denna gillar vi alla, så varsågoda att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 brysselkål
2-3 grönkålsblad
4-5 ROSSI-sallat
1 ENDIVE
salt, peppar
1 apelsin, väl tvättad
DRESSING :
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk färskpressad apelsinsaft
1 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung
4 msk rapsolja
1 krm salt

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ingredienserna till dressingen.
ANSA och dela brysselkålen i blad.
Hacka grönkålen.  Riv ROSSISALATEN
i mindre bitar .
Ansa och dela ENDIVEN i blad.
BLANDA allt på ett serveringsfat .
Toppa med apelsinen,  delad och skuren i
tunna skivor.  SERVERA med dressingen .

GOD - JUL !

GRILJERAD JULSKINKA MED HONUNG OCH SESAMFRÖN.



               HEJSAN !
Nu börjar alla förberedelser inför JULEN .
Skinkan är ett måste, - men olika garneringar
kan det bli - som den här !  mmm...Vi gillar den ,
prova Er fram till vad som är bäst för Er.
Nuförtiden köper jag färdig-kokt skinka

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kokt skinka ca 3 kg.
Kokt eller ugnsbakad skinka .
GRILJERING:
1 äggula
3 msk söt- stark senap, eller osötad
1 msk honung
1 msk socker
1 msk potatismjöl
TILL GARNERING och SERVERING
1 dl ljusa sesamfrön
grönkål

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader .  Tag  bort eventuellt
nät och svål och lägg skinkan  på  ett  ugnssäkert  fat.
SIKTA  över  potatismjölet .
RÖR  ihop  ingredienserna till  griljerings-blandningen
till  en  jämn  smet .
BRED  blandningen  över  skinkan  med  en  bredbladig
kniv .  STRÖ  över  sesamfrö.
Sätt in  skinkan  i  nedre  delen  av  ugnen .
GRILJERA  tills skinkan blivit vackert gyllenbrun, 10 -15 min.
(Passa noga så att skinkan inte blir bränd)
STÄLL skinkan kallt att svalna snabbt.
Skär i skivor och garnera med grönkål .

GOD - JUL !




lördag 30 november 2019

JULTRÄD - GRAN ,+ TIPS !




                             HEJSAN !

Detta är en Bulle- JULGRAN  som jag gör varje år .
Har gjort den sen barnen var små.
Lite  JUL-PYSSEL för stora och små !
Det är obetalbart att se ljuset i barnens ögon och vuxnas också .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran 0,5 g + 1 tsk kardemummakärnor
+ 1 sockerbit eller 1tsk strösocker = stöt tillsammans.
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
12 - 15 dl vetemjöl
DEKOR :
pärlsocker eller flagad mandel
UGN : JULGRAN i 200 grader,  20 - 25 minuter
i mitten av ugnen.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli
fingervarm ca 37 - 40 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills allt är löst .
Stöt saffran,  hel kardemumma, socker , salt.  Och ägg.
Tillsätt  detta i degspadet och rör tills allt har löst sig.
Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig .
JÄS 30 minuter.
Ta upp degen  på  mjölat  bakbord  och dela den i
22 bitar .
FORMA till bullar och lägg en bulle på toppen, -på
bakpappersklädd plåt,
två därunder , tre därunder, osv tills en bulle återstår
som får bli fot - stam, -  lite oval .
LÅT  jäsa ytterligare , 30 minuter.
PENSLA  med  ägg  och  strö på pärlsocker eller flagad mandel.
GRÄDDA i 200 graders ugn , 20 - 25 minuter
i mitten  av  ugnen .
Låt  JULGRANEN svalna under duk .
LÄGG JULGRANEN  på en stor bricka med tårtpapper på.
När  julgranen svalnat , sätter DU i små födelsedagsljus
i varje bulle,  precis innan DU ska servera den  tänder DU
LJUSEN i granen  och ställer den på bordet .
ALLA får begrunda och titta !

OBS !
INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA !
NÅGON VUXEN PERSON FÅR BLÅSA UT LJUSEN
UNDER STOR FÖRSIKTIGHET.

TREVLIG ADVENT och JULAFTON !


TIPS !
Lussekatter gör DU också av denna deg, men tillsätter bara russin!
Om DU vill ha det . UGN, 250 grader för lussekatter, 6- 8 min, i mitten av ugnen.
225 grader för större bröd , 12-15 min, nedre delen av ugnen.
GOD - JUL !