söndag 22 december 2019
FISKPINNAR MED POTATISMOS OCH GURKSÅS , 2-3 PORT.
HEJSAN !
mmm...det här var himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g halvtinad kolja eller torsk - FILE' i block.
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sesamfrö eller ströbröd, eller blanda sorterna
salt, vitpeppar
2 msk matfett
POTATISMOS :
400 g potatis, mjölig sort
2 tsk matfett
1/2 dl mjölk
salt , peppar
GURKSÅS :
1 dl lätt CREME fraiche
1 msk majonnäs
2 msk gurkmix, t ex Bostongurka
SERVERA med bladsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i drygt 1 cm tjocka skivor.
VÄND fisken i mjöl, sedan i uppvispat ägg
och sist sesamfrö, ströbröd / blanda,
med lite salt och peppar.
LÄGG fisken på bakplåtspapper och låt
paneringen torka en stund .
STEK fiskpinnarna på medelvärme tills
fisken får fin färg och är genomstekt, ca
3 minuter per sida .
POTATISMOS :
SKALA och skär potatisen i skivor och
koka den mjuk. Mosa potatisen .
TILLSÄTT matfett och mjölk och blanda
till ett mos . Salta och peppra .
GURKSÅS :
Blanda CREME fraiche, majonnäs och gurkmix
i en skål . Salta och peppra .
SERVERA med en bladsallad och goda små-tomater.
VI måste ju äta också, inte bara planera och baka !
GOD JUL !
lördag 21 december 2019
GRÖNA RUTOR , CA 80 ST.- marmelad.
HEJSAN !
JUL- GODIS ? mmm...lagom för mig !
Trodde jag ...nu får jag gömma dem - till JULEN !
Men det blev till NYÅRS- AFTON ??!
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten
25 g agar - agar (finns på apotek)
1 kg socker
3 dl surt eller lättsockrat äppelmos
1 1/2 - 2 tsk vinsyra
päronessens eller päronlikör
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG agar - agar i blöt i vattnet och
låt det ligga i 2 dygn.
VÄRM upp vätskan och rör om tills
GELANTINÄMNET är helt löst.
Sila blandningen .
Tillsätt sockret och koka ca 40 min .
RÖR under tiden så att det inte bränner vid.
Häll upp lagen att kallna.
Rör ner äppelmos, vinsyra och essens eller likör.
Smaka av .
HÄLL upp massan i en fyrkantig form eller liten
långpanna och låt den stelna.
Stjälp upp på sockrat papper och strö strösocker ovanpå.
SKÄR marmeladen i fyrkanter mellan tummen å pekfingret
och låt den stå framme några dagar så ytan torkar .
GOD -JUL !
LIMPA - UTAN JÄST , 1 ST.
HEJSAN !
Detta är en limpa med mycket gott i ,
saftig och god .
Till Allas förtjusning !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter filmjölk
1 dl ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1 dl russin
6 dl rågsikt
1 tsk olja
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
OLJA en avlång brödform, som är ca 10 x 30 cm.
BLANDA filmjölk, sirap. havregryn, solroskärnor ,
linfrön, rågsikt och olja noga i en skål .
Tillsätt bakpulver och bikarbonat och häll degen i formen .
GRÄDDA mitt i ugnen 45 -50 minuter.
Låt svalna under bakduk .
GOD - JUL !
FIKONKAKA, 10 BITAR.
HEJSAN !
JULENS goda fruktkaka med fikon och russin .
Doftar lika ljuvligt som de smakar.
Konjaken kan bytas ut mot pressad apelsinsaft.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g torkade fikon
2 msk konjak
150 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
50 g hasselnötter
1/2 dl russin
UGN 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA fikonen och låt dra i konjak ett par timmar.
Rör smör/margarin och socker mjukt med elvisp.
Vispa i äggen ett i taget .
BLANDA vaniljsocker, bakpulver, mjöl, hackade nötter
och russin och rör ner det i smeten .
Rör ner fikon och konjak .
HÄLL smeten i en smord och bröad form, 1 1/2 liter
och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme .
Täck med folie på slutet om kakan börjar bli mörk .
GOD - JUL !
tisdag 17 december 2019
FRANSKA PEPPARKAKOR, 150 ST.
HEJSAN !
Har Ni gjort barn-pepparkakor, så är det väl dags för
vuxen- pepparkakor.
Här har jag ett riktigt gott recept på SKURNA PEPPARKAKOR.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
2 1/2 dl skållad, flagad mandel.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfettet smidigt.
Tillsätt sockret lite i sänder och sirapen . Rör det hela poröst.
BLANDA ner kryddor , bikarbonat och det mesta av mjölet.
TA upp degen på bakbordet .
Tillsätt mandeln och arbeta degen smidig med resten av mjölet .
RULLA degen till jämna rullar ca 5 cm i diameter .
Platta till dem med handen .
LÄGG DEM KALLT ATT STELNA TILL FÖLJANDE DAG .
SKÄR längderna i ganska tunna skivor .
GRÄDDA i 175 GRADER , ca 10 -12 minuter .
LÅT kakorna svalna på plåten .
BERTE QVARN - Jättebra vetemjöl som inte klumpar sig
och dessutom innehåller C- Vitamin .
GOD - JUL !
BRUNKÅL MED BACON. 6 PORT.
HEJSAN !
Gillar Ni Brunkål ?
Här får sirapens mjuka sötma läckert sällskap av baconets sälta .
Himla gott ! - Också den goda skinkan till + köttbullar, sylta, å
revbensspjäll ...mmm..! Inte att förglömma den smörslungade
brysselkålen ..
HÄR ÄR RECEPTET :
750 g strimlad vitkål
1 liten gul lök
140 g strimlat bacon
smör till stekning
eller margarin
6 svartpepparkorn
1 lagerblad
1/2 dl ljus sirap
5 dl skinkspad
eller köttbuljong
salt
GARNERING :
Några skivor strimlat nystekt bacon
bladpersilja
UGN : 175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn kål och lök.
Lägg allt i en långpanna eller tjockbottnad gryta
som får plats i ugnen .
Vänd ner resten av ingredienserna .
LÅT stå i ugnen utan lock ca 1 timma .
Smaka av med salt .
GARNERA inför serveringen .
GOD - JUL !
måndag 16 december 2019
FALU - STUBBAR , 4 PORT.
HEJSAN !
BARNENS FAVORIT !
Tidigare i livet när barnen var små , utbildade jag mig till barnskötare,
läste på kvällarna och var kommunal dagmamma på dagarna, -
då gjordes denna rätt - mycket populärt ! - kan jag säga.
HÄR RECEPTET :
SKÄR 500 g falukorv i 8 cm tjocka skivor
och ställ i en lättsmord ugnsform .
LÄGG 1 tomatskiva + 1 ostskiva
på varje stubbe .
STRÖ på lite paprikapulver.
SÄTT in i ugn 250 grader tills osten smält
ca 8 - 10 minuter.
SERVERAS MED KALL SÅS :
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk honung
1 /2 - 1 msk senap = rör ihop .
Ris eller potatis till eller varför inte ett
gott potatismos .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)