söndag 22 december 2019

FISKPINNAR MED POTATISMOS OCH GURKSÅS , 2-3 PORT.



                  HEJSAN !

mmm...det här var himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  halvtinad kolja eller torsk - FILE' i block.
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sesamfrö eller ströbröd, eller blanda sorterna
salt,  vitpeppar
2 msk matfett
POTATISMOS :
400 g  potatis, mjölig sort
2  tsk  matfett
1/2 dl mjölk
salt , peppar
GURKSÅS :
1 dl lätt CREME fraiche
1 msk majonnäs
2 msk gurkmix, t ex Bostongurka
SERVERA  med  bladsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i  drygt  1 cm  tjocka skivor.
VÄND  fisken i mjöl, sedan i uppvispat ägg
och  sist  sesamfrö, ströbröd / blanda,
med lite salt och peppar.
LÄGG fisken  på  bakplåtspapper  och  låt
paneringen  torka  en  stund .
STEK  fiskpinnarna på  medelvärme  tills
fisken  får fin färg och  är  genomstekt, ca
3 minuter per  sida .
POTATISMOS :
SKALA och  skär  potatisen  i  skivor  och
koka  den  mjuk.  Mosa  potatisen .
TILLSÄTT  matfett  och  mjölk  och blanda
till  ett  mos .  Salta och peppra .
GURKSÅS :
Blanda CREME fraiche, majonnäs och gurkmix
i  en  skål .  Salta och peppra .
SERVERA med en bladsallad och goda små-tomater.

VI måste ju äta också, inte bara planera och baka !

GOD JUL !


lördag 21 december 2019

GRÖNA RUTOR , CA 80 ST.- marmelad.



             HEJSAN !

JUL- GODIS ?  mmm...lagom för mig !
Trodde jag ...nu får jag gömma dem - till JULEN !
Men det blev till NYÅRS- AFTON ??!

HÄR ÄR RECEPTET :
1  liter  vatten
25  g  agar - agar (finns på apotek)
1 kg  socker
3  dl  surt  eller  lättsockrat  äppelmos
1 1/2 - 2  tsk  vinsyra
päronessens  eller  päronlikör

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  agar - agar i  blöt i  vattnet  och
låt  det  ligga i 2 dygn.
VÄRM  upp  vätskan  och  rör  om  tills
GELANTINÄMNET är  helt  löst.
Sila  blandningen .
Tillsätt  sockret  och  koka  ca  40  min .
RÖR under  tiden  så  att  det  inte  bränner vid.
Häll upp  lagen  att  kallna.
Rör  ner  äppelmos,  vinsyra och  essens  eller  likör.
Smaka  av .
HÄLL  upp  massan  i  en  fyrkantig  form  eller liten
långpanna  och  låt  den  stelna.
Stjälp  upp  på  sockrat  papper  och  strö  strösocker ovanpå.
SKÄR  marmeladen  i  fyrkanter  mellan  tummen å pekfingret
och  låt  den  stå  framme  några  dagar  så  ytan  torkar .

GOD -JUL !




LIMPA - UTAN JÄST , 1 ST.




                              HEJSAN !

Detta  är  en  limpa  med  mycket gott i ,
saftig och god .
Till  Allas  förtjusning !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  liter  filmjölk
1 dl  ljus  sirap
1  dl  havregryn
1  dl  solroskärnor
1/2  dl  hela linfrön
1 dl  russin
6  dl  rågsikt
1  tsk  olja
1  tsk  bakpulver
2  tsk  bikarbonat

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader.
OLJA  en  avlång  brödform,  som  är  ca 10 x 30  cm.
BLANDA  filmjölk,  sirap. havregryn,  solroskärnor ,
linfrön,  rågsikt  och  olja  noga  i  en  skål .
Tillsätt  bakpulver  och  bikarbonat  och  häll  degen i  formen .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  45 -50  minuter.
Låt  svalna  under  bakduk .

GOD - JUL !

FIKONKAKA, 10 BITAR.




                          HEJSAN !

JULENS  goda  fruktkaka  med  fikon  och  russin .
Doftar  lika  ljuvligt  som  de  smakar.
Konjaken  kan  bytas  ut  mot  pressad  apelsinsaft.

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  torkade  fikon
2  msk  konjak
150  g  smör
2 1/2  dl  socker
3  ägg
1  tsk  vaniljsocker
1  tsk  bakpulver
3 1/2  dl  vetemjöl
50  g  hasselnötter
1/2  dl  russin
UGN  175  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  fikonen  och  låt  dra  i  konjak  ett  par  timmar.
Rör  smör/margarin  och  socker  mjukt  med  elvisp.
Vispa  i  äggen  ett  i  taget .
BLANDA  vaniljsocker,  bakpulver,  mjöl,  hackade  nötter
och  russin  och  rör  ner  det  i  smeten .
Rör  ner  fikon  och  konjak .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form,  1 1/2  liter
och  grädda  i  nedre  delen  av  ugnen  i  1  timme .
Täck  med  folie  på  slutet  om  kakan  börjar  bli  mörk .

GOD - JUL !

tisdag 17 december 2019

FRANSKA PEPPARKAKOR, 150 ST.



                      HEJSAN !

Har Ni gjort barn-pepparkakor, så är det väl dags för
vuxen- pepparkakor.
Här har jag ett riktigt gott recept på SKURNA PEPPARKAKOR.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
2 1/2 dl skållad, flagad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfettet smidigt.
Tillsätt sockret lite i sänder och sirapen .  Rör det hela poröst.
BLANDA ner kryddor , bikarbonat och det mesta av mjölet.
TA upp degen på bakbordet .
Tillsätt mandeln och arbeta degen smidig med resten av mjölet .
RULLA degen till jämna rullar ca 5 cm i diameter .
Platta till dem med handen .
LÄGG DEM KALLT ATT STELNA TILL FÖLJANDE DAG .
SKÄR längderna i ganska tunna skivor .
GRÄDDA  i  175  GRADER , ca 10 -12 minuter .
LÅT kakorna  svalna  på  plåten .

BERTE QVARN - Jättebra vetemjöl som inte klumpar sig
och dessutom innehåller C- Vitamin .

GOD - JUL !

BRUNKÅL MED BACON. 6 PORT.




                          HEJSAN !

Gillar Ni  Brunkål ?
Här får sirapens mjuka sötma läckert  sällskap av baconets sälta .
Himla gott ! - Också den goda skinkan till + köttbullar, sylta, å
revbensspjäll ...mmm..!  Inte att förglömma den smörslungade
brysselkålen ..

HÄR ÄR RECEPTET :
750 g strimlad vitkål
1 liten gul lök
140 g strimlat bacon
smör till stekning
eller margarin
6 svartpepparkorn
1 lagerblad
1/2 dl ljus sirap
5 dl skinkspad
eller köttbuljong
salt
GARNERING :
Några skivor strimlat nystekt bacon
bladpersilja
UGN : 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Hetta upp smör i en stekpanna.  Bryn kål och lök.
Lägg allt i en långpanna eller tjockbottnad gryta
som får plats i ugnen .
Vänd ner resten av ingredienserna .
LÅT stå i ugnen utan lock ca 1 timma .
Smaka av med salt .
GARNERA inför serveringen .

GOD - JUL !

måndag 16 december 2019

FALU - STUBBAR , 4 PORT.



                               HEJSAN !

BARNENS  FAVORIT !

Tidigare i livet  när barnen var små , utbildade jag mig till barnskötare,
läste på kvällarna och var kommunal  dagmamma på dagarna,  -
då gjordes denna rätt - mycket populärt ! - kan jag säga.

HÄR RECEPTET :
SKÄR 500 g  falukorv i 8 cm tjocka skivor
och ställ i en lättsmord ugnsform .
LÄGG 1 tomatskiva + 1 ostskiva
på varje stubbe .
STRÖ  på lite paprikapulver.
SÄTT in i ugn  250 grader tills osten smält
ca 8 - 10 minuter.

SERVERAS MED KALL SÅS :
2 dl  matlagningsyoghurt
1 tsk honung
1 /2 - 1 msk senap = rör ihop .

Ris eller potatis till eller varför inte ett
gott potatismos .

SMAKLIG MÅLTID !