fredag 27 december 2019

NYÅRSTÅRTA , 12 BITAR.



                     HEJSAN !

FRYST  PICASSO  CHEESECAKE.
Den söta chokladen och syrliga CREME CHEESEN
ger en ljuvlig smakkombination .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g kex, t ex DIGESTIVE
1 - 1 1/2 dl  smält smör

FYLLNING :
200 g vit choklad
2 äggulor
400 g Cream CHEESE
3 dl vispgrädde
2 äggvitor

GARNERING :
400 g hallon, jordgubbar eller björnbär
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader .
Krossa kexen och rör ner smöret.
Tryck ut massan i botten på en pajform
och upp längs kanterna .
ANVÄND gärna en pajform ca 20 cm i diam.
med löstagbar botten .
Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
SMÄLT chokladen i vattenbad.
Låt den svalna och rör hastigt ner äggulorna.
MIXA  samman choklad och Cream CHEESE
i en matberedare till en jämn smet .
Vispa grädde och äggvitor styva var för sig .
Vänd ner dem i chokladsmeten.  Häll i formen .
STÄLL den i frysen över natten .
Ta ut den och garnera med färska bär .
Låt den stå i rumstemperatur i 10 minuter innan
den serveras .

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRSAFTON, 4 PORT.




                    HEJSAN !

ÖIJAREDSLAX  MED ROMSÅS .

ÖIJAREDSLAX  är en gravad, lättstekt fjärilskotlett
med broccoli, ris och ROMSÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g gravad lax
1 msk smör/margarin
SÅS :
3 dl fiskbuljong (tärning)
1 dl vispgrädde
1 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
2 msk röd stenbitsrom
salt, peppar
GARNERING:
1/2 citron
2 msk svart eller röd stenbitsrom
dill

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den gravade laxen som fjärilskotletter.
Stek dem i lätt brynt matfett 2 - 3 min /sida.
KOKA fiskbuljong och grädde några minuter.
Gör en pastaredning av matfett och mjöl och
rör ner i buljongen .
Låt såsen koka ca 3 minuter .
Rör i den röda stenbitsrommen .  Krydda.
LÄGG upp laxkotletterna på varma tallrikar
och garnera med en citronskiva, stenbitsrom
och en dillkvist .
SERVERA kokt broccoli, ris och romsåsen till .

GOTT NYTT ÅR !


torsdag 26 december 2019

NYÅRSAFTON ,4 PERS.



                             HEJSAN !

                   
SKALDJURSFYLLT  FRANSKA  ,
Här behöver Du 4 småfranska,  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 småfranska
500 g räkor med skal
eller 200 g skalade
1 burk (ca 170 g ) krabba
2 dl majonnäs
(gärna mager)
1 tsk curry

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av ett lock av brödet .
Ta ut det mesta av inkråmet .
Rosta brödet ett par minuter i 225 grader.
SKALA räkorna om inte skalade används.
Häll  spadet av krabban .
Blanda majonnäs och curry .
RÖR ner räkor och krabba .
FYLL bröden och gratinera 15 minuter  i 225 grader.
SERVERA med en blandad sallad .

GOTT NYTT ÅR !


ENKLA CUPCAKES MED CITRONSMAK, 12 ST.




                       HEJSAN !

Det kan vara gott med det lilla enkla , efter en  SUPERÄTT  på kvällen !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g mandelmassa
100 g RUMSTEMPERERAT smör
5 msk vetemjöl
finrivet skal från 1/2 citron
150 g PHILADELPHIAOST
1 msk florsocker
finrivet skal från 1/2 citron

silverpärlor och strössel  till garnering.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mandelmassan och smöret
till en smidig smet,  tillsätt därefter mjölet och
citronrivet .
Fyll små portionsformar och grädda i mitten av
ugnen i 175 grader i ca 10 minuter .  Låt svalna.
VISPA samman osten , sockret och citronrivet
till en luftig massa .
Spritsa på varje kaka .
GARNERA med silverpärlor och strössel .

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRSAFTON ! 4 PORT.




                                HEJSAN !

KRABBGRATÄNG MED SKOCKOR .
SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 krabba, färsk eller fryst
700 g jordärtskockor
vatten
salt (1 tsk /liter vatten )

GRATÄNGSÅS :
1 msk smör /margarin
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong (tärning + vatten )
1 krm salt
1 krm peppar
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 msk finhackad dill
2 - 3 msk riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA krabban och dela eventuellt köttet i bitar.
BORSTA  och skölj skockorna .
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
Skala dem medan de fortfarande är varma.  Dela i bitar.
SMÄLT matfettet till såsen.
Tillsätt mjölet och späd med buljongen .
Salta och peppra. Låt såsen koka 3 - 4 minuter under
omrörning.  Ta kastrullen från värmen .
Rör i grädden blandad med äggulan.  Sjud såsen på nytt.
Blanda i dillen .
VARVA skockor och krabba i en ugnssäker form .
Häll över såsen .  Strö över osten .
GRATINERA i 250 grader,  10 - 12 minuter eller tills
ytan fått fin färg .
SERVERA  med ett gott bröd ,  grovt eller PAIN RICH -typ.

GOTT NYTT ÅR !




NYÅRSAFTON, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Börjar med detta som slagit väl ut .

Riktigt festligt !
ZUCCHINIBÅTAR  MED VILDRIS
OCH
RÄKFÄRSERADE LAXRULADER
MED RÖDGRÖN SÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vild-ris  eller långkornigt ris
1 liten zucchini
vatten, salt
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med att koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Skölj zucchinin och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor på
längden .  DELA  skivorna i 8 cm långa bitar, 1 1/2 cm höga.
GÖR ett djupt snitt i varje bit, men låt dem hänga ihop i ändarna.
FYLL  zucchini-båtarna med det kokta riset och servera till
laxrullarna.
RÄKFRÄSERADE  LAXRULADER MED RÖDGRÖN SÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
5OO g räkor med skal
25 g smör/margarin
2 msk hackad gräslök
400 g LAXFILE' i tunna snedskurna skivor
1 /2 tsk salt

SÅS :
1 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
2 dl RÄKBULJONG
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt, peppar
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl finhackad röd paprika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna (spara skalen).  Mixa räkorna i en matberedare
tillsammans med matfettet .  Blanda i gräslöken .
LÄGG räkskalen i en kastrull och täck dem med vatten.
Sjuda 20 min.
Sila av buljongen och koka ihop tills 2 dl återstår .
BRED ut laxskivorna på en skärbräda .  Salta försiktigt.
Lägg på en klick RÄKSMÖR på varje FILE' och rulla ihop.
Lägg rullarna  med skarven neråt i en form .
Häll på RÄKBULJONGEN och täck formen .
KOKA i 175 grader mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Eller i mikrovågsugn på full effekt 4 - 6 min.
FRÄS matfett och mjöl till såsen.
Späd med buljong, vin och grädde. Låt koka 5 min.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persilja och paprika.
SERVERA  LAXRULLARNA med kokt RIS i ZUCCHINIBÅTAR.

GOTT NYTT ÅR




söndag 22 december 2019

FISKPINNAR MED POTATISMOS OCH GURKSÅS , 2-3 PORT.



                  HEJSAN !

mmm...det här var himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  halvtinad kolja eller torsk - FILE' i block.
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sesamfrö eller ströbröd, eller blanda sorterna
salt,  vitpeppar
2 msk matfett
POTATISMOS :
400 g  potatis, mjölig sort
2  tsk  matfett
1/2 dl mjölk
salt , peppar
GURKSÅS :
1 dl lätt CREME fraiche
1 msk majonnäs
2 msk gurkmix, t ex Bostongurka
SERVERA  med  bladsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i  drygt  1 cm  tjocka skivor.
VÄND  fisken i mjöl, sedan i uppvispat ägg
och  sist  sesamfrö, ströbröd / blanda,
med lite salt och peppar.
LÄGG fisken  på  bakplåtspapper  och  låt
paneringen  torka  en  stund .
STEK  fiskpinnarna på  medelvärme  tills
fisken  får fin färg och  är  genomstekt, ca
3 minuter per  sida .
POTATISMOS :
SKALA och  skär  potatisen  i  skivor  och
koka  den  mjuk.  Mosa  potatisen .
TILLSÄTT  matfett  och  mjölk  och blanda
till  ett  mos .  Salta och peppra .
GURKSÅS :
Blanda CREME fraiche, majonnäs och gurkmix
i  en  skål .  Salta och peppra .
SERVERA med en bladsallad och goda små-tomater.

VI måste ju äta också, inte bara planera och baka !

GOD JUL !