torsdag 2 januari 2020
SENAPS BIFFAR / 4 PORT .
HEJSAN !
Grovkornig senap ger den rätta smaken !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs
1 rödlök
2 msk stark och söt senap
1 dl hackad persilja
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .
Blanda färsen med lök, senap, persilja, ägg,
salt, peppar och 1 dl grädde till en jämn färs.
Forma 8 biffar . Stek i smör i stekpanna
3 - 4 minuter/sida .
Ta upp biffarna .
Häll resten av grädden i pannan och låt koka
ihop några minuter .
SERVERA biffarna med såsen och potatismos,
gärna lagat på hälften rotselleri .
SMAKLIG MÅLTID !
ROTFRUKTER MED OSTRÖRA , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
Upptäck rötterna med ingefära och honung.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 purjolök
2 msk smör/margarin
1/2 tsk salt
1 tsk mald ingefära
2 tsk honung
2 msk hackad persilja
OSTRÖRA :
250 g kesella
2 dl riven lagrad ost, t ex prästost.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i långa bitar .
Skär purjolöken i skivor .
Stek rotfrukterna i smör i en stor stekpanna på
svag värme ca 10 minuter .
Låt purjolöken steka med på slutet .
Krydda med salt, ingefära , honung och persilja .
Rör ihop Kesella och ost.
SERVERA rotfrukterna på ett fat med oströran
bredvid .
Ett grovt bröd är gott till eller
som tillbehör till kött och potatis .
LYCKA TILL !
onsdag 1 januari 2020
SNABBA LAXPUDDINGEN / 4 PORT.
HEJSAN !
Säg laxpudding och många får något
drömskt i blicken .
Här är den i ny, lättlagad form.
HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 kokta potatisar
1 gul lök
1 msk smör/margarin
5 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
200 g skivad gravad lax
2 msk grovhackad dill
2 msk smält smör
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen.
Skala och hacka löken .
Fräs potatis och lök i smör
i en stor teflonpanna .
VISPA ihop ägg, grädde, salt
och peppar .
Häll smeten i pannan och låt
den stelna .
Rör lite , så att smeten rinner ner.
LÄGG på laxskivorna och låt dem
bli ljumma .
Strö över dillen och servera med
smält smör .
LYCKA TILL !
ANSJOVIS-TORSK /4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på det här då !
Tomat, dill och kryddig ANSJOVIS,
ger torsken en smakskjuts rakt in i ugnen .
Så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600g FISKFILE', t ex torsk
1 liten ask ANSJOVISFILEER
ca 50 g
3/4 tsk salt
2,5 dl mellangrädde
1 msk ströbröd
2 tomater
1 knippa dill
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Låt ansjovisen rinna av men spara spadet .
Finhacka ansjovisen och bred den över fisken.
Salta och vik ihop FILEERNA om de är tunna.
LÄGG dem i en smord ugnssäker form.
Häll över ansjovisspadet och grädden , strö över
ströbrödet .
STEK fisken i övre delen av ugnen ca 20 minuter.
Hacka tomaterna och dillen .
Strö det över fisken när det återstår några minuter-
SERVERA med kokt potatis , + en grönsallad.
LYCKA TILL !
KIWISMOOTHIE , 4 ST. TIPS !
HEJSAN !
En lysande kombination full av
C- vitaminer och fibrer .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 kiwi
2 bananer
6 dl vaniljyoghurt
eventuellt 2 tsk SPIRULINA -pulver.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kiwi och banan och dela i bitar.
Mixa snabbt frukt , yoghurt och SPIRULINA .
SERVERA i höga glas .
LYCKA TILL !
ROSTAD KANELMUSLI, CA 13 DL .+ TIPS !
HEJSAN !
Nu har jag gjort nya flingor,
himla goda och knapriga .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl havregryn
4 dl råg - flingor
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 msk fruktsocker
1 msk kanel
3 msk smör & rapsolja
1 1/2 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke .
Blanda smör& raps olja med vatten .
DROPPA det över gryn-blandningen och
blanda runt .
Häll ut blandningen i en långpanna.
ROSTA i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Rör om var 10 : de minut.
Låt kallna . Häll upp i burk med tätt lock.
LYCKA TILL !
TIPS ! MUSLI kan Du variera efter humör.
Ena dagen strör Du över russin, andra dagen
hackad mandel eller strimlad aprikos.
tisdag 31 december 2019
OSTÄGGRÖRA MED BACON... 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
NJUT, en riktig lång frukost med en riktigt
maffig äggröra .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 pkt bacon (140 g)
1 gul lök
smör & rapsolja
6 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ädelost
4 skivor rostat bröd
1 påse babyspenat, ca 80 g
SÅ HÄR GÖR DU :
KNAPERSTEK bacon i en torr het panna .
Låt rinna av på hushållspapper.
Skala och hacka löken .
Fräs den i smör & rapsolja i en teflonpanna.
VISPA ihop ägg och grädde .
Krydda med salt och peppar .
Häll smeten i pannan .
Låt äggröran stelna under omrörning på låg
värme, tills smeten blivit mjukt krämig .
Rör i ädelosten.
SERVERA äggröran på rostat bröd med spenat,
toppa med bacon .
TREVLIG FRUKOST !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)