söndag 5 januari 2020
KÖTTFÄRSSÅS MED RIVEN SQUASH, 4 PORT.
HEJSAN !
Himla gott !
Här serveras, spagetti och sallad till den currykryddade
köttfärssåsen med riven squash .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 dl köttbuljong
salt, peppar
1 liten squash
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka lök och vitlök.
Fräs det i olja och curry.
Lägg ner färsen i pannan .
Tillsätt tomater, chilisås, buljong,
salt och peppar .
Låt allt puttra i 5 - 10 minuter.
Riv squashen och lägg ner den i såsen .
Låt köttfärssåsen bli varm .
Koka pastan .
SERVERA med spaghetti och sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
POTATIS OCH BLOMKÅL , 4 PORT.
HEJSAN !
Potatis och Blomkål med Indisk smak .
Å, det här måste NI smaka på !
Att ha till vad NI vill.
Kött, fisk, ägg, bröd eller .... bara som det är !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta potatisar
1 blomkålshuvud
1 rödlök
2vitlöksklyftor
6 chilifrukter(PIRIPIRI )
1 tsk spiskummin
1 krm gurkmeja
2 msk flytande smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och skär potatisen i bitar .
Ta ut små buketter ur blomkåls-
huvudet . Skär rödlöken i klyftor.
Hacka vitlöksklyftorna .
Låt piripiri, hackad vitlök, spiskummin
och gurkmeja fräsa hastigt i det flytande
margarinet/smöret .
Lägg i blomkål och rödlök och låt det
fräsa med en stund .
Tillsätt potatisen och låt allt bli varmt .
Krydda med salt.
Vänd ner 2 - 3 msk färsk koriander strax
före serveringen .
Ät med en bit gott bröd till .
2
SOCKERKAKA MED HAVTORNSKRÄM, 6 - 8 BITAR .
HEJSAN !
LJUVLIGA BAKVERK ..
utan vitt socker ,
En riktigt festlig , mmm...lite ovanlig, men
ruskigt god sockerkaka med en ljuvlig kräm .
Väl värd att göra att bjuda familjen på till eftermiddagskaffet .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 dl agavesirap
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
1/2 ekologisk citron
rivet skal
TOPPING :
100 g rumsvarmt smör/margarin
300 g färskost
2 dl agavesirap
1 dl kokossocker
1/2 citron
225 g HAVTORNSBÄR
frysta som tinat
1 msk kokossocker
SÅ HÄR GÖR DU :
KAKA : VÄRM ugnen till 160 grader .
Smörj en kakform, ca 20 cm i diameter, med smör/margarin.
VISPA smör och agavesirap med elvisp tills det är fluffigt.
TILLSÄTT äggen ett i taget och vispa tills blandningen är
jämn och fin .
SIKTA vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål .
VÄND ner lite i taget i smör- och äggsmeten .
RÖR om försiktigt eller vispa på låg hastighet .
Vänd ner citronskalet.
HÄLL smeten i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills
provstickan är torr . Låt kakan stå ca 20 minuter innan DU
stjälper upp den på ett galler och låter den svalna helt .
TOPPING :
VISPA smör och färskost med elvisp .
Tillsätt agavesirap och kokossocker och vispa
tills krämen känns fluffig . Tillsätt citronsaften.
LÅT de tinade bären rinna av innan DU vispar i
hälften av dem i krämen . Låt stå i kylen i 30 min.
BLANDA resten av bären med kokossockret i
en plastskål .
LÄGG ett lager TOPPING på sockerkakan .
GARNERA med de socker-vända havtorns -
bären .
LYCKA TILL !
lördag 4 januari 2020
KORVPYTTEN - MONAS, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
Jag hade aldrig ätit de här små
svarta le Puy - linserna !
Men blev glatt överraskad hur gott det var
tillsammans, med rätten i sin helhet .
Min goda vän Monas,- lagade det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl torkade svarta le Puy- linser
400 g falukorv, med hög kötthalt
1 msk smör
1 gul lök
1/2 dl hackad bladpersilja
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
CHILISÅS :
1 1/2 dl CREME fraiche
1 msk chilisås
2 tsk sweetchilisås
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna enligt anvisningen
på paketet (ca 25 min).
Blanda ihop alla ingredienser till
såsen och ställ kallt .
Skär falukorven i bitar .
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna med smör
och bryn korven i några minuter .
Lägg i löken och stek i ytterligare
några minuter.
Tillsätt kokta linser, bladpersilja och
lite olivolja .
SERVERA direkt med chilisåsen .
SMAKLIG MÅLTID !
FISKGRATÄNG MED RÄKOR, 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på denna, ....mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g torsk-FILE' , halvtinad
1 dl gröna ärter
1 dl skalade räkor
2 dl grädde
1/2 msk hummerfond
1/2 fiskbuljongtärning
2 msk hackad dill
salt, vitpeppar
1 dl stark riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Halv-tina torsk-FILEERNA .
Smörj en ugnsfast form och lägg i de halv-tinade
fisk-FILEERNA.
Lägg ärter och räkor över fisken .
Koka upp grädde i en kastrull.
Tillsätt hummerfond och buljongtärning.
Rör ner den hackade dillen och smaka av med
salt och peppar .
Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna
och strö över osten .
GRATINERA i ugn ca 30 minuter.
SERVERA med blad- och tomatsallad .
LYCKA TILL !
fredag 3 januari 2020
LAX MED ÄPPEL- & NÖTBULGUR , 2 PORT.
HEJSAN !
Det här är gott !
Dessutom tar det inte tid att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g LAXFILE'
pressad limesaft
salt, peppar och chili
BULGUR :
2 dl bulgur
1 stort äpple
1/2 msk smör
5 pekannötter
1 msk pumpafrön
grovhackad persilja
UGN 200 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG laxen i portionsbitar, i en ugnsform.
Pressa över lime, krydda med salt, peppar
och chili . Stek i ugn ca 15 minuter .
TILLAGA bulgur enl. anv. på förpackningen.
Tärna äpplet och stek i smör så det får lite färg.
Tillsätt nötter och frön på slutet .
Blanda med bulgur och persilja.
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA gärna 2 dl turkisk yoghurt
med 1- 2 vitlöksklyftor och 2 kläm på akaciahonung
+ 1 cm riven ingefära, mmm....himla gott till allt !
LYCKA TILL !
torsdag 2 januari 2020
SENAPS BIFFAR / 4 PORT .
HEJSAN !
Grovkornig senap ger den rätta smaken !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs
1 rödlök
2 msk stark och söt senap
1 dl hackad persilja
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .
Blanda färsen med lök, senap, persilja, ägg,
salt, peppar och 1 dl grädde till en jämn färs.
Forma 8 biffar . Stek i smör i stekpanna
3 - 4 minuter/sida .
Ta upp biffarna .
Häll resten av grädden i pannan och låt koka
ihop några minuter .
SERVERA biffarna med såsen och potatismos,
gärna lagat på hälften rotselleri .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)