lördag 18 januari 2020

LASAGNE MED KASSLER, 4-5 PORT .




                             HEJSAN !

Pasta är väl alltid populärt !
Så jag kan lova Dig, att den här gratängen
med kassler, går hem till både stora och små .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 - 12 lasagneplattor

FYLLNING :
300 g kassler
1 squash
2 gula lökar
1 msk matfett
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk basilika
peppar

OSTSÅS :
4 dl mjölk
2 dl CREME Fraiche
1 msk vetemjöl
3 dl riven god ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tärningar.
Tärna squashen, hacka löken .
Fräs lök och squash i matfett
tills de mjuknar .
LÄGG i kassler och tomatkross.
Koka upp och krydda med basilika
och peppar .
VISPA ihop mjölk, CREME Fraiche
och mjöl i en kastrull .
Koka upp under omrörning.
Låt hälften av osten smälta ner i såsen.
HÄLL lite av ostsåsen på botten av en
ugnssäker form.
Varva lasagneplattor och kasslerfyllning.
Avsluta med ostsås och resten av osten.
Tryck till lasagneplattorna så att det
översta lagret inte blir torrt .
GRÄDDA i 200 grader, ca 40 minuter .
Ha gärna varma cocktailtomater till .

SMAKLIG  MÅLTID !

KYCKLING MED KOKOSSÅS , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Smaka på detta, inte dumt alls !  Riktigt gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad gul lök
1 msk strimlad ingefära
1 hackad citrongrässtjälk eller
1 tsk rivet citronskal
2 tsk olja
2 msk grön currypasta
4 kyckling- FILE'ER
1 tsk salt
4 dl kokosmjölk
4 citrongrässtjälkar
eller grillspett
3 /4 dl basilika
rivet skal från 1 lime
3/4 dl färsk koriander
eller bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök, ingefära och citrongräs
i olja några minuter tills löken är mjuk.
TILLSÄTT currypastan och fräs under
omrörning .
DELA FILE'ERNA i 3 - 4 bitar .
Stek dem i curryröran .  Salta.
Häll i kokosmjölken .
Sjud i ca 20 minuter .
Ta upp kycklingbitarna och trä dem på
snedklippta vassa citrongräs eller spett .
RÖR ner basilika , limeskal och koriander i såsen .

SERVERA med kokt jasminris och wokade grönsaker.
SMAKLIG  MÅLTID !


fredag 17 januari 2020

MIN VANILJSOCKERKAKA .



                      HEJSAN !

HIMLA GO ' !
Passar bra till helgen !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda samman de torra ingredienserna
och rör ner dem i äggsmeten .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form  ca  1 1/2 liter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader
45 - 50 minuter eller tills kakan känns torr och fast.
KÄNN efter med sticka .

LYCKA TILL !

MORGONHÄLSA, 1 GLAS. TIPS !



                   HEJSAN !

Börja dagen med en vitaminkick .
Snabbt går det och bättre kan det inte bli,
dessutom gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 äggula
2 dl pressad apelsinsaft
GARNERING :
Apelsinskiva

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL äggulan i en skål .
Tillsätt apelsinsaften, lite i taget,
och vispa kraftigt tills det blir
skummigt .
HÄLL upp i 1 glas och garnera
med apelsinskiva .

LYCKA TILL !


torsdag 16 januari 2020

KRYDDKORV I SNABB GRYTA , 2 PERS.



                    HEJSAN !

I bland har man bråttom ,  men måste ändå äta
något innan man ska iväg .
Den här är inte dum !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kryddstarka  korvar
chorizo eller SALSICCIA
400 g frysta wokgrönsaker
2 tsk olja
salt, peppar
hackad bladpersilja
+ varma cocktailtomater

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i 1/2 cm tjocka skivor.
FRÄS grönsakerna i oljan i en wok
eller stor stekpanna .
Rör och skaka under tiden.
Ställ samtidigt in tomaterna i ugnen
ca 200 grader, när maten är klar är
tomaterna klara.
LÄGG  i korven när grönsakerna är
knappt mjuka och låt den fräsa med
några minuter .
SMAKSÄTT med salt och peppar.
Strö över persilja .
Ha gärna pasta till .

BLANDA gärna ihop TURKISK Yoghurt 1,5 dl +
 riven ingefära och 1 kläm på Akacia honung.
Himla gott ihop.

LYCKA TILL !



onsdag 15 januari 2020

DINKELBRÖD MED FRUKT OCH NÖTTER. 1 BRÖD.



               HEJSAN !

Detta bröd är mättande och jättegott .
1 macka före maten med smör och skinka eller ost          
hjälper till att hålla den värsta hungern stången !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl siktat DINKEL- mjöl, 275 g
1 dl fiberrika havregryn
200 g torkade aprikoser
2 dl blandade nötter, t ex hassel- och valnötter
1/2 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
4 dl yoghurt 3 %
TOPPING
2 msk solroskärnor
2 msk pumpakärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en avlång bakform ca 1 1/2 liter  med matfett.
BLANDA DINKEL -mjöl och fiberhavregryn i en bunke.
Skär aprikoserna i bitar eller klipp dem.
BLANDA aprikoser, nötter, linfrö, bikarbonat och salt i
mjöl-blandningen .
Rör ner yoghurten och blanda till en kladdig deg .
Häll degen i formen .
Strö på TOPPINGEN .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 1 timme .
LÅT brödet svalna på galler .

LYCKA TILL !


KYCKLINGGRATÄNG MED PAPRIKA, LÖK ... 4 PORT.



                           HEJSAN !

... CITRONPEPPAR .
Den här gratängen passar lika bra till
vardags som till fest .
Vill DU vara extra nyttig så väljer DU
råris till .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  kycklinglår-FILE'
skuret i strimlor
2 msk rapsolja
1 röd eller grön paprika
100 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl matgrädde
1/2 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
3 dl långkornigt ris
1 dl hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK kycklingen i strimlor .
Bryn dem i hälften av oljan i en stekpanna.
LÄGG kycklingen i en ugnssäker form .
SKÖLJ, kärna ur och strimla paprikan .
Ansa och skiva champinjonerna .
Skala och skiva vitlöken .
Fräs paprika, champinjoner och vitlök i
resten av oljan i stekpannan ca 5 minuter.
FÖRDELA grönsakerna i formen .
Tillsätt matgrädde och krydda med salt
och citronpeppar .
TILLAGA mitt i ugnen i 225 grader, ca 15 min.
KOKA riset i lättsaltat vatten i en kastrull
enligt förpackningens anvisning.
VÄND ner den hackade persiljan i det färdiga riset.

SERVERA kycklinggratängen med persiljeris och
bladsallad med varma tomater.

SMAKLIG  MÅLTID !