måndag 20 januari 2020
RABARBERKAKA MED FÄRSKA JORDGUBBAR, 8 - 10 BITAR.
HEJSAN !
Såg i affären att de hade fått färska jordgubbar,
då kom jag att tänka på denna supergoda kaka
som jag bjudit på många gånger om .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
FYLLNING :
150 g skivade rabarber
ca 1/2 dl socker
GARNERING :
1 1/2 liter små jordgubbar
florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD rabarber och socker utan att röra för mycket.
Låt svalna, häll av överflödig saft .
RÖR smör och socker poröst .
Rör ner ett ägg i taget .
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten .
Fyll en smord och bröad form med hälften av smeten .
SKEDA över rabarber-röran , häll på resten av smeten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader 20-25 min.
Låt kakan gärna stå till nästa dag .
GARNERA med jordgubbar och pudra över florsocker .
SERVERA med vispad grädde .
LYCKA TILL !
söndag 19 januari 2020
TIPS ! HAR DU VISPAT GRÄDDEN FÖR HÅRT ?
HEJSAN !
Det händer , inte minst när de mindre barnen
hjälper till eller m.. maken !
Detta elände är emellertid lätt att justera .
Med en skvätt vatten eller mjölk återfår
grädden sin mer fluffiga och följsamma
konsistens .
Så häll inte bort grädden !
TACK !
TIPS ! HUR FET ÄR AVOKADO ?
HEJSAN !
GILLAR DU AVOKADO - men oroar Dig för fettinnehållet .
Tja, jämfört med mycket annat vi proppar i oss , choklad krispiga
chips , goda feta såser med mera så är AVOKADONS
fettinnehåll ingenting .
Jämför DU däremot med grönsaker / frukter så innehåller
avokadon mer fett, 8 g per 100 g avokado .
Men fettet är av bra omättad sort !
DESSUTOM innehåller avokado rejält med vitaminer och
mineralämnen .
TACK !
GRÖNA GRATÄNGEN , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är en mättande och god. helt vegetarisk gratäng .
Vi valde att servera den med bandpasta, med ett gott
bröd till .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher, 600 g
2 gula lökar
4 tomater
1 /2 dl olivolja
1 tsk spiskummin
2 dl vitt vin
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad färsk koriander
100 g riven ost.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR squashen i 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva löken .
Skiva tomaterna .
Värm olivoljan i en tjockbottnad kastrull
och lägg i lök och tomater, strö över
spiskummin och tillsätt vinet .
Koka upp och sänk värmen , låt sjuda 10 min.
Tillsätt de krossade tomaterna. Pressa i vitlök .
VARVA squash och tomatsås i en stor eldfast
form, strö koriander mellan lagren .
Avsluta med squash och ost och gratinera ca 30 min.
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 18 januari 2020
LASAGNE MED KASSLER, 4-5 PORT .
HEJSAN !
Pasta är väl alltid populärt !
Så jag kan lova Dig, att den här gratängen
med kassler, går hem till både stora och små .
HÄR ÄR RECEPTET :
10 - 12 lasagneplattor
FYLLNING :
300 g kassler
1 squash
2 gula lökar
1 msk matfett
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk basilika
peppar
OSTSÅS :
4 dl mjölk
2 dl CREME Fraiche
1 msk vetemjöl
3 dl riven god ost
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tärningar.
Tärna squashen, hacka löken .
Fräs lök och squash i matfett
tills de mjuknar .
LÄGG i kassler och tomatkross.
Koka upp och krydda med basilika
och peppar .
VISPA ihop mjölk, CREME Fraiche
och mjöl i en kastrull .
Koka upp under omrörning.
Låt hälften av osten smälta ner i såsen.
HÄLL lite av ostsåsen på botten av en
ugnssäker form.
Varva lasagneplattor och kasslerfyllning.
Avsluta med ostsås och resten av osten.
Tryck till lasagneplattorna så att det
översta lagret inte blir torrt .
GRÄDDA i 200 grader, ca 40 minuter .
Ha gärna varma cocktailtomater till .
SMAKLIG MÅLTID !
KYCKLING MED KOKOSSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på detta, inte dumt alls ! Riktigt gott .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad gul lök
1 msk strimlad ingefära
1 hackad citrongrässtjälk eller
1 tsk rivet citronskal
2 tsk olja
2 msk grön currypasta
4 kyckling- FILE'ER
1 tsk salt
4 dl kokosmjölk
4 citrongrässtjälkar
eller grillspett
3 /4 dl basilika
rivet skal från 1 lime
3/4 dl färsk koriander
eller bladpersilja
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök, ingefära och citrongräs
i olja några minuter tills löken är mjuk.
TILLSÄTT currypastan och fräs under
omrörning .
DELA FILE'ERNA i 3 - 4 bitar .
Stek dem i curryröran . Salta.
Häll i kokosmjölken .
Sjud i ca 20 minuter .
Ta upp kycklingbitarna och trä dem på
snedklippta vassa citrongräs eller spett .
RÖR ner basilika , limeskal och koriander i såsen .
SERVERA med kokt jasminris och wokade grönsaker.
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 17 januari 2020
MIN VANILJSOCKERKAKA .
HEJSAN !
HIMLA GO ' !
Passar bra till helgen !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda samman de torra ingredienserna
och rör ner dem i äggsmeten .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader
45 - 50 minuter eller tills kakan känns torr och fast.
KÄNN efter med sticka .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)