måndag 3 februari 2020
KORVGULASCH , 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Det här är jättegott ! Smaka Ni också ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
125 g rökt fläsk (kan uteslutas)
1 - 2 paprikor, röd och grön
lite olivolja -1 tsk
2 burkar krossade tomater
2 - 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
250 g korv t. ex KABANOSS
eller KOLBASZ
1 tsk chilipeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök ,
skär fläsket i tärningar och kärna
ur och strimla paprikan .
FRÄS löken och fläsket i lite olivolja
i en gryta tills löken är mjuk och glansig,
lägg i paprikan och stek några minuter .
HÄLL på tomaterna och vatten eller
buljong . Koka upp och koka 5 min.
Skiva korven och blanda ner och smaksätt
med chilipeppar .
LÅT grytan sjuda under lock 5 minuter
och servera med kokt potatis .
MAKLIG MÅLTID !
söndag 2 februari 2020
GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...
HEJSAN !
...eller 24 bullar .
Himla gott att rosta !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen lättmjölk , 37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt resten av mjölken och kryddorna .
Blanda ner vetekli och grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt sedan vetemjölet och arbeta degen
blank och smidig .
LÅT degen jäsa under bakduk 30 - 40 min.
KNÅDA degen och forma den till bullar
eller formbröd .
Låt jäsa 30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA bullar i 225 grader på mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader på nedersta falsen
i ca 30 minuter .
LYCKA TILL !
LINFRÖBULLAR, 30 ST .
HEJSAN !
mmm.... himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING : Ett uppvispat ägg. + sesamfrön.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om.
Tillsätt keso, salt socker, olja, linfrö och 12 dl av mjölet.
Spara resterande mjöl till utbakningen.
ARBETA degen blank och smidig och låt jäsa 30 - 40 min
under bakduk .
KNÅDA degen . DELA den i 3 delar och rulla till längder.
Dela varje längd i 10 delar .
Forma dem till runda bullar och lägg på bakplåtspappers -
klädd plåt . LÅT jäsa 30 minuter .
PENSLA bullarna med ägg , gott med sesamfrön över .
LYCKA TILL !
TROLLMOS, 6 PERS.
HEJSAN !
KUL att äta, luftigt i munnen !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer) till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .
En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !
lördag 1 februari 2020
POLENTAPUDDING, 5 - 6 PERS.
HEJSAN !
Polentagryn är små gryn som framställs av majskornets kärna.
Typ majsmannagryn kan man säga .
Du kan göra gröt, pannkakor eller pudding .
Jag har valt pudding, - eftersom den är så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl mjölk
1 1/2 dl polentagryn
4 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl hackad mandel
2 rivna bittermandlar
eller 2 droppar mandelessens
ca 1 1/2 dl apelsinmarmelad, gärna bitter
SERVERING :
Sylt eller körsbär
vispgrädde eller CREME Fraiche
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 - 225 grader .
KOKA upp mjölken och vispa i polentagrynen
med socker och salt .
Sjud på svag värme till en gröt. LÅT svalna lite.
KNÄCK äggen och dela på gulor och vitor.
Rör ner äggulorna i polentagröten, blanda i mandel,
bittermandel eller essens och apelsinmarmelad.
VISPA vitorna till skum och vänd ner dem för-
siktigt i smeten med lätt hand , lite i taget .
Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda
puddingen i ugnens nedre del 35 - 40 minuter.
SERVERA ljummen med sylt eller körsbär
och vispad grädde eller CREME Fraiche .
Hoppas att Ni gillar detta !
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING , 6 PERS.
HEJSAN !
Den här är lyxigt god !
Ser festligt ut i glasskål med spritsade
GRÄDDTOPPAR !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl standard mjölk
1 dl maizena
1/2 dl strösocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjölk, maizena, socker, kakao och ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten
medan DU vispar tills krämen tjocknar .
Dra kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL upp chokladpuddingen i en vattensköljd (glas)
- skål eller i portionsglas.
Strö över lite strösocker , annars kommer det lätt skinn
på ytan .
Låt puddingen svalna och ställ sedan i kylskåp 2 - 3 tim.
SERVERA den kall med spritsade toppar av vispgrädde
och pudrad kakao på ytan och med vispgrädde till .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
MOROTSBULLAR, matbröd, 10 ST .
HEJSAN !
Om du river morot i degen, då får
Du vackert guldgula bullar och
samtidigt ett extra tillskott av A- vitamin.
Goda också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk margarin/smör
2 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk salt
1 msk farinsocker
25 g jäst
3 rivna morötter
1 dl vetegroddar
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN
GARNERING:
ägg och sesamfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med filmjölken.
Värm till 37 grader och häll i en bunke
tillsammans med salt, farinsocker och sönder-
smulad jäst . Rör tills jästen är helt löst .
Tillsätt de rårivna morötterna, groddar och
vetemjöl .
Arbeta till en smidig deg som får jäsa till sin
dubbla storlek under duk .
TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen och
rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar .
Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd
plåt. Låt jäsa till dubbel storlek .
PENSLA med ägg och strö över sesamfrö .
GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader
mitt i ugnen . HÅLL KOLL !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)