måndag 3 februari 2020

KORVGULASCH , 4 - 6 PERS.



                          HEJSAN !

Det här är jättegott !  Smaka Ni också ?

HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
125 g rökt fläsk (kan uteslutas)
1 - 2 paprikor, röd och grön
lite olivolja -1 tsk
2 burkar krossade tomater
2 - 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
250 g korv t. ex  KABANOSS
eller KOLBASZ
1 tsk chilipeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök ,
skär fläsket i tärningar  och kärna
ur och strimla paprikan .
FRÄS  löken och fläsket i lite olivolja
i en gryta tills löken är mjuk och glansig,
lägg i paprikan och stek några minuter .
HÄLL på tomaterna och vatten eller
buljong .  Koka upp och koka 5 min.
Skiva korven och blanda ner och smaksätt
med chilipeppar .
LÅT grytan sjuda under lock 5 minuter
och servera med kokt potatis .

MAKLIG  MÅLTID !


      

söndag 2 februari 2020

GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...



                      HEJSAN !

...eller  24  bullar .
Himla gott att rosta !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen  lättmjölk ,  37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt  resten  av  mjölken och kryddorna .
Blanda  ner  vetekli  och  grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt  sedan  vetemjölet och arbeta degen
blank  och  smidig .
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  30 - 40 min.
KNÅDA  degen  och  forma  den  till  bullar
eller  formbröd .
Låt  jäsa  30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA  bullar  i  225  grader på  mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader  på  nedersta  falsen
i ca 30  minuter .

LYCKA  TILL !

LINFRÖBULLAR, 30 ST .



                         HEJSAN !

mmm.... himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING :  Ett uppvispat  ägg. + sesamfrön.

SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA  jästen  i  en  bunke,  häll  över  vattnet  och rör om.
Tillsätt  keso,  salt  socker,  olja,  linfrö  och 12 dl  av  mjölet.
Spara  resterande  mjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  blank  och  smidig  och  låt  jäsa  30 - 40 min
under  bakduk .
KNÅDA  degen .  DELA  den  i  3  delar  och  rulla  till  längder.
Dela  varje  längd  i  10  delar .
Forma  dem  till  runda  bullar  och  lägg  på  bakplåtspappers -
klädd  plåt .  LÅT  jäsa  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ägg ,  gott  med  sesamfrön  över .

LYCKA TILL !

TROLLMOS, 6 PERS.



                        HEJSAN !

KUL att äta, luftigt i munnen !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer)  till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .

En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !

lördag 1 februari 2020

POLENTAPUDDING, 5 - 6 PERS.



                          HEJSAN !

Polentagryn är små gryn som framställs av majskornets  kärna.
Typ  majsmannagryn  kan  man  säga .
Du kan göra gröt, pannkakor eller pudding .
Jag har valt pudding, - eftersom  den  är så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl mjölk
1 1/2 dl polentagryn
4 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl hackad mandel
2 rivna bittermandlar
eller 2 droppar mandelessens
ca  1 1/2 dl apelsinmarmelad, gärna bitter

SERVERING :
Sylt eller körsbär
vispgrädde eller CREME Fraiche

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 - 225 grader .
KOKA upp  mjölken och vispa i polentagrynen
med socker och salt .
Sjud på svag värme till en gröt. LÅT svalna lite.
KNÄCK äggen  och dela på gulor och vitor.
Rör ner äggulorna i polentagröten, blanda i mandel,
bittermandel eller essens och apelsinmarmelad.
VISPA  vitorna till skum och vänd ner dem för-
siktigt i smeten med lätt hand , lite i taget .
Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda
puddingen i ugnens nedre del 35 - 40 minuter.

SERVERA ljummen med sylt eller körsbär
och vispad grädde eller CREME Fraiche .

Hoppas  att  Ni  gillar detta !

LYCKA TILL !



GAMMALDAGS CHOKLADPUDDING , 6 PERS.



                            HEJSAN !

Den här är lyxigt god !
Ser festligt ut i  glasskål  med spritsade
GRÄDDTOPPAR !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl standard mjölk
1 dl maizena
1/2 dl strösocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölk, maizena, socker, kakao och ägg
i en kastrull och vispa det väl .
Låt krämen koka upp och sjud under kokpunkten
medan DU vispar tills krämen tjocknar .
Dra  kastrullen av plattan och smaksätt med vaniljsocker.
HÄLL  upp chokladpuddingen  i en vattensköljd (glas)
- skål  eller i portionsglas.
Strö över lite  strösocker , annars kommer det lätt skinn
på ytan .
Låt puddingen svalna och  ställ sedan i kylskåp 2 - 3 tim.

SERVERA  den kall med spritsade toppar av vispgrädde
och  pudrad kakao på ytan  och  med vispgrädde till .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !



MOROTSBULLAR, matbröd, 10 ST .



                     HEJSAN !

Om du river morot i degen, då får
Du vackert guldgula bullar och
samtidigt ett extra tillskott av A- vitamin.
Goda också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk margarin/smör
2 1/2 dl filmjölk
1/2 tsk salt
1 msk farinsocker
25 g jäst
3 rivna morötter
1 dl vetegroddar
7 dl vetemjöl - BERTE QVARN
GARNERING:
ägg och sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med filmjölken.
Värm till 37 grader  och häll i en bunke
tillsammans med salt, farinsocker och sönder-
smulad jäst .  Rör tills jästen är helt löst .
Tillsätt de rårivna morötterna, groddar och
vetemjöl .
Arbeta till en smidig deg som får jäsa till sin
dubbla storlek under duk .
TAG upp på mjölat bakbord, arbeta degen och
rulla ut till en längd som skäres i 10 bitar .
Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd
plåt.  Låt jäsa till dubbel storlek .
PENSLA med ägg och strö över sesamfrö .

GRÄDDA vackert guldbruna i 225 grader
mitt i ugnen .  HÅLL KOLL !

LYCKA TILL !