tisdag 4 februari 2020
HAWAIGRYTA , 1 PERS..
HEJSAN !
DU ångrar Dig inte,...mmm !
VARSÅGOD !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g nötfärs
2 skivor rökt skinka
1/2 gul lök
1 1/2 dl krossade tomater
1 ananasring i bitar
1 dl hackad paprika
1 klyfta vitlök
1 krm oregano
salt, peppar
1 krm cayennepeppar
1/2 dl matlagningsyoghurt
typ, Laga lätt.
1 1/2 dl kokt ris
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken och bryn den med färsen
och hackad rökt skinka .
Häll i krossade tomater, ananasbitar ,
paprika, pressad vitlök kryddor och salt .
Låt det puttra under lock i 10 minuter.
TILLSÄTT matlagningsyoghurt och
värm upp utan att koka .
SERVERA med kokt ris .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KYCKLING, med röda linser, ingefära och vitlök, 2-3 port.
HEJSAN !
Å,,,Smaka på det här - så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 normalstora kyckling-FILE'ER
olja
1/2 gul lök
1/2 orange paprika
1/2 röd paprika
1/2 zucchini
1 bit ingefära
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl röda linser
1/2 tsk salt
2 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA de röda linserna i saltat vatten i 10 min.
Låt det stå .
SKÄR kycklingen, paprikorna och zucchinin i
bitar, skala och hacka löken .
Riv den färska ingefäran och vitlöken fint .
HÄLL några matskedar olja i en gryta och fräs
först kycklingen och därefter ingefära och vitlök.
Tillsätt löken och de andra grönsakerna .
RÖR ner linserna och vattnet som är kvar efter
linserna och smaka av med salt och peppar .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 3 februari 2020
KORVGULASCH , 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Det här är jättegott ! Smaka Ni också ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
125 g rökt fläsk (kan uteslutas)
1 - 2 paprikor, röd och grön
lite olivolja -1 tsk
2 burkar krossade tomater
2 - 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
250 g korv t. ex KABANOSS
eller KOLBASZ
1 tsk chilipeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök ,
skär fläsket i tärningar och kärna
ur och strimla paprikan .
FRÄS löken och fläsket i lite olivolja
i en gryta tills löken är mjuk och glansig,
lägg i paprikan och stek några minuter .
HÄLL på tomaterna och vatten eller
buljong . Koka upp och koka 5 min.
Skiva korven och blanda ner och smaksätt
med chilipeppar .
LÅT grytan sjuda under lock 5 minuter
och servera med kokt potatis .
MAKLIG MÅLTID !
söndag 2 februari 2020
GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...
HEJSAN !
...eller 24 bullar .
Himla gott att rosta !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen lättmjölk , 37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt resten av mjölken och kryddorna .
Blanda ner vetekli och grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt sedan vetemjölet och arbeta degen
blank och smidig .
LÅT degen jäsa under bakduk 30 - 40 min.
KNÅDA degen och forma den till bullar
eller formbröd .
Låt jäsa 30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA bullar i 225 grader på mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader på nedersta falsen
i ca 30 minuter .
LYCKA TILL !
LINFRÖBULLAR, 30 ST .
HEJSAN !
mmm.... himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING : Ett uppvispat ägg. + sesamfrön.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om.
Tillsätt keso, salt socker, olja, linfrö och 12 dl av mjölet.
Spara resterande mjöl till utbakningen.
ARBETA degen blank och smidig och låt jäsa 30 - 40 min
under bakduk .
KNÅDA degen . DELA den i 3 delar och rulla till längder.
Dela varje längd i 10 delar .
Forma dem till runda bullar och lägg på bakplåtspappers -
klädd plåt . LÅT jäsa 30 minuter .
PENSLA bullarna med ägg , gott med sesamfrön över .
LYCKA TILL !
TROLLMOS, 6 PERS.
HEJSAN !
KUL att äta, luftigt i munnen !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer) till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .
En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !
lördag 1 februari 2020
POLENTAPUDDING, 5 - 6 PERS.
HEJSAN !
Polentagryn är små gryn som framställs av majskornets kärna.
Typ majsmannagryn kan man säga .
Du kan göra gröt, pannkakor eller pudding .
Jag har valt pudding, - eftersom den är så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl mjölk
1 1/2 dl polentagryn
4 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl hackad mandel
2 rivna bittermandlar
eller 2 droppar mandelessens
ca 1 1/2 dl apelsinmarmelad, gärna bitter
SERVERING :
Sylt eller körsbär
vispgrädde eller CREME Fraiche
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 - 225 grader .
KOKA upp mjölken och vispa i polentagrynen
med socker och salt .
Sjud på svag värme till en gröt. LÅT svalna lite.
KNÄCK äggen och dela på gulor och vitor.
Rör ner äggulorna i polentagröten, blanda i mandel,
bittermandel eller essens och apelsinmarmelad.
VISPA vitorna till skum och vänd ner dem för-
siktigt i smeten med lätt hand , lite i taget .
Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda
puddingen i ugnens nedre del 35 - 40 minuter.
SERVERA ljummen med sylt eller körsbär
och vispad grädde eller CREME Fraiche .
Hoppas att Ni gillar detta !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)