tisdag 4 februari 2020

HAWAIGRYTA , 1 PERS..




                           HEJSAN !

DU ångrar Dig  inte,...mmm !

VARSÅGOD !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g nötfärs
2 skivor rökt skinka
1/2 gul lök
1 1/2  dl krossade tomater
1 ananasring i bitar
1 dl hackad paprika
1 klyfta vitlök
1 krm oregano
salt, peppar
1 krm cayennepeppar
1/2 dl matlagningsyoghurt
typ,  Laga lätt.
1 1/2 dl kokt ris

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken och bryn den med färsen
och hackad rökt skinka .
Häll i krossade tomater, ananasbitar ,
paprika, pressad vitlök kryddor och salt .
Låt det puttra under lock i 10 minuter.
TILLSÄTT matlagningsyoghurt och
värm upp utan att koka .
SERVERA med kokt ris .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KYCKLING, med röda linser, ingefära och vitlök, 2-3 port.



                        HEJSAN !

Å,,,Smaka på det här - så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 normalstora kyckling-FILE'ER
olja
1/2 gul lök
1/2 orange paprika
1/2 röd paprika
1/2 zucchini
1 bit ingefära
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl röda linser
1/2 tsk salt
2 dl vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA de röda linserna i saltat vatten i 10 min.
Låt det stå .
SKÄR kycklingen, paprikorna och zucchinin i
bitar, skala och hacka löken .
Riv den färska ingefäran och vitlöken fint .
HÄLL några matskedar olja i en gryta och fräs
först kycklingen och  därefter ingefära och vitlök.
Tillsätt löken och de andra grönsakerna .
RÖR  ner linserna och vattnet som är kvar efter
linserna och smaka av med salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 3 februari 2020

KORVGULASCH , 4 - 6 PERS.



                          HEJSAN !

Det här är jättegott !  Smaka Ni också ?

HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
3 - 4 vitlöksklyftor
125 g rökt fläsk (kan uteslutas)
1 - 2 paprikor, röd och grön
lite olivolja -1 tsk
2 burkar krossade tomater
2 - 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
250 g korv t. ex  KABANOSS
eller KOLBASZ
1 tsk chilipeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök och vitlök ,
skär fläsket i tärningar  och kärna
ur och strimla paprikan .
FRÄS  löken och fläsket i lite olivolja
i en gryta tills löken är mjuk och glansig,
lägg i paprikan och stek några minuter .
HÄLL på tomaterna och vatten eller
buljong .  Koka upp och koka 5 min.
Skiva korven och blanda ner och smaksätt
med chilipeppar .
LÅT grytan sjuda under lock 5 minuter
och servera med kokt potatis .

MAKLIG  MÅLTID !


      

söndag 2 februari 2020

GRAHAMSBRÖD MED VETEKLI , 2 ST FORMBRÖD...



                      HEJSAN !

...eller  24  bullar .
Himla gott att rosta !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummen  lättmjölk ,  37 grader
2 tsk salt
1 msk stött anis + fänkål blandat
eller 1/2 - 1 msk kummin
2 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke och rör
ut den i en del av mjölken .
Tillsätt  resten  av  mjölken och kryddorna .
Blanda  ner  vetekli  och  grahamsmjöl och
rör om .
Tillsätt  sedan  vetemjölet och arbeta degen
blank  och  smidig .
LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  30 - 40 min.
KNÅDA  degen  och  forma  den  till  bullar
eller  formbröd .
Låt  jäsa  30 - 40 minuter under bakduk .
GRÄDDA  bullar  i  225  grader på  mitten-
falsen i ca 15 minuter.
FORMBRÖD i 200 grader  på  nedersta  falsen
i ca 30  minuter .

LYCKA  TILL !

LINFRÖBULLAR, 30 ST .



                         HEJSAN !

mmm.... himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten, 37 grader
100 g keso
1 tsk salt
1 msk strösocker (jästen "äter" upp det)
2 msk olja
2 msk linfrö
13 - 14 dl vetemjöl
eller
8 dl vetemjöl + 6 dl grahamsmjöl
PENSLING :  Ett uppvispat  ägg. + sesamfrön.

SÅ HÄR GÖR DU ;
SMULA  jästen  i  en  bunke,  häll  över  vattnet  och rör om.
Tillsätt  keso,  salt  socker,  olja,  linfrö  och 12 dl  av  mjölet.
Spara  resterande  mjöl  till  utbakningen.
ARBETA  degen  blank  och  smidig  och  låt  jäsa  30 - 40 min
under  bakduk .
KNÅDA  degen .  DELA  den  i  3  delar  och  rulla  till  längder.
Dela  varje  längd  i  10  delar .
Forma  dem  till  runda  bullar  och  lägg  på  bakplåtspappers -
klädd  plåt .  LÅT  jäsa  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ägg ,  gott  med  sesamfrön  över .

LYCKA TILL !

TROLLMOS, 6 PERS.



                        HEJSAN !

KUL att äta, luftigt i munnen !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 stora matäpplen
ca 8 msk socker
3 tsk rivet citronskal
3- 4 msk citronsaft
3 äggvitor
sylt och kanske 1 rån till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och kärna ur äpplena, skär dem i bitar .
Koka bitarna i en bottenskyla vatten tills de är
alldeles mjuka .
Mosa dem i en skål med socker, citronskal och
citronsaft .
HÄLL i äggvitorna och vispa moset med elvisp
(eller mixer)  till vitt skum .
FÖRDELA i 6 skålar och garnera med 1 klick
sylt och ett rån på toppen .

En rolig efterrätt !
LYCKA TILL !

lördag 1 februari 2020

POLENTAPUDDING, 5 - 6 PERS.



                          HEJSAN !

Polentagryn är små gryn som framställs av majskornets  kärna.
Typ  majsmannagryn  kan  man  säga .
Du kan göra gröt, pannkakor eller pudding .
Jag har valt pudding, - eftersom  den  är så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl mjölk
1 1/2 dl polentagryn
4 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl hackad mandel
2 rivna bittermandlar
eller 2 droppar mandelessens
ca  1 1/2 dl apelsinmarmelad, gärna bitter

SERVERING :
Sylt eller körsbär
vispgrädde eller CREME Fraiche

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 - 225 grader .
KOKA upp  mjölken och vispa i polentagrynen
med socker och salt .
Sjud på svag värme till en gröt. LÅT svalna lite.
KNÄCK äggen  och dela på gulor och vitor.
Rör ner äggulorna i polentagröten, blanda i mandel,
bittermandel eller essens och apelsinmarmelad.
VISPA  vitorna till skum och vänd ner dem för-
siktigt i smeten med lätt hand , lite i taget .
Häll smeten i en smord ugnsfast form och grädda
puddingen i ugnens nedre del 35 - 40 minuter.

SERVERA ljummen med sylt eller körsbär
och vispad grädde eller CREME Fraiche .

Hoppas  att  Ni  gillar detta !

LYCKA TILL !