fredag 14 februari 2020

FATTIGA RIDDARE MED KARDEMUMMA 4 PERS.





                                           HEJSAN !

För mig ett barndomsminne, mmm...gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor  torrt vitt formbröd
2 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker
2 - 3 ägg
smör eller margarin till stekning
TILL SERVERING ,  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de torra brödskivorna  i  blöt  i  ljummen
mjölk  med  kardemumma  och  socker 10 min.
VISPA ihop äggen, låt  brödskivorna  rinna  av
och vänd dem i äggsmeten .
STEK dem  guldgula  på  båda  sidor  och
servera  varma  med  sylt .

LYCKA TILL !


HALLONBULLAR, 30 ST .




                             HEJSAN !

Gör någon glad , - DIG Själv kanske , -och bjud på ljuvliga
hjärtformade bullar , - idag på
Alla Hjärtans Dag !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
50 g jäst
1 /2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
1 ägg
11 - 12 dl  vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
100 g hallon, frysta, tinade
1 dl rörsocker

PENSLING :
1 ägg
3 msk pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VÅRM  mjölken  tillsammans  med  kardemumma till 37 grader.
SMULA  ner jästen i en degbunke .
Tillsätt  mjölken  och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, socker, rumsvarmt smör, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter .
Låt jäsa under bakduk , ca 45 minuter .
FYLLNING :  Mixa eller blanda rumsvarmt smör, hallon och rörsocker.
TA upp degen på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och kavla ut varje bit till en degplatta .
Bred på fyllningen.
SKÄR degen i 3 cm breda remsor .
Rulla in mot mitten från båda håll .
Tryck till en spets i nederkanten så de får en hjärtform .
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bullarna med ägg och strö över pärlsocker .
Grädda i ca 10 minuter .

LYCKA TILL !
Bullarna går utmärkt  att frysa .

tisdag 11 februari 2020

HALLONDESSERT, 4 PERS.




                        HEJSAN !

Visst är det väl gott med efterrätt ibland,
smaka gärna på denna ,...mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE  mini

1/2  dl  GELESOKER MULTI

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en stekpanna .
Fräs  havregryn och farinsocker
i fettet .  STÄLL åt sidan .
Rensa  hallonen .
VISPA CREME Fraichen mini,  med
GELE Sockret  .
Varva  mini  Fraichen och hallonen
i 4 glas .
Strö på havrefräset  och servera direkt .

LYCKA TILL !


RIS MED RÄKOR OCH BÖNOR , 4 PERSONER.




                         HEJSAN !

mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg räkor med skal
2 1/2 dl ris
1 pkt frysta brytbönor
1 dl hackad persilja
125 g smör/ margarin
1 1/2  dl torrt vitt vin /vatten
3 vitlöksklyftor
1 krm  kajennpeppar
1/2 tsk salt.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna .  KOKA  riset i 20 min
i dubbel mängd vatten .
När 3 minuter  återstår  av koktiden  så blanda
ner  brytbönorna  i riset .
SMÄLT smöret .
Tillsätt  vin, krossade vitlöksklyftor, kajenn och
salt och låt puttra ett par minuter .
BLANDA ner räkor och persilja i det färdigkokta
heta  riset .
Häll över det heta smöret och blanda om .
SERVERA  GENAST .

LYCKA  TILL !


UGNSOMELETT MED PAPRIKA, 4 PORT.



                    HEJSAN !

mmm....den här är go och mättande.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
7 msk flytande smör/margarin
500 g  Keso
5 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
SÄTT  ugnen på 175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och hacka löken.
Skölj, kärna ur  och hacka paprikan .
Fräs  lök  och  paprika  smör och
lägg i en ugnssäker form.
VISPA  samman  Keso, ägg , salt
och peppar .
Häll smeten över lök och paprika
i  formen .
GRÄDDA i ugnen ca 40 minuter.
SERVERA med en sallad och kokt skinka .

SMAKLIG  MÅLTID !


måndag 10 februari 2020

VARMA PERSIKOR , 4 PORT.



                          HEJSAN !

En mycket lättgjord efterrätt .
Servera  den gärna med iskall
vispad grädde smaksatt med
vaniljsocker .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 PERSIKOHALVOR
100 g smör/margarin
1 dl brun farin
50 g flagad rostad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnsform och lägg ut
PERSIKOHALVORNA .
Blanda smör och farin och lägg
en  klick  i  varje  PERSIKOHALVA.
STÄLL in i ugnen på 200 grader
ca 20 minuter .

LYCKA  TILL  !

Varma persikor i farinsås  är lika gott som lättgjort .

KATRINPLOMMON SUFFLE' 4 - 6 PORT



                      HEJSAN !

Hemligheten med en lyckad  SUFFLE
är att inte ha bråttom  och inte öppna
ugnsluckan förrän  SUFFLEN är klar.
mmm...himla gott och luftigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g katrinplommon utan kärnor
6 äggvitor
1 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG  katrinplommonen några timmar .
Kör dem till mos i en mixer eller matberedare .
Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum  och rör
försiktigt i  sockret .
Vänd  ner  plommonmoset  med  varsam  hand
så att så mycket luft som möjligt  stannar  kvar.
HÄLL smeten i en smord och sockrad  SUFFLE'-
form .
GRÄDDA  i 175 grader 35 minuter.
Bär fram den till bordet och servera den gärna
med kall vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

KATRINPLOMMONSUFFLE',
en klassiker bland efterrätter,  kräver inte mycket
arbete, bara lite omsorg .

LYCKA  TILL !