fredag 14 februari 2020
FATTIGA RIDDARE MED KARDEMUMMA 4 PERS.
HEJSAN !
För mig ett barndomsminne, mmm...gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor torrt vitt formbröd
2 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker
2 - 3 ägg
smör eller margarin till stekning
TILL SERVERING , Sylt.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de torra brödskivorna i blöt i ljummen
mjölk med kardemumma och socker 10 min.
VISPA ihop äggen, låt brödskivorna rinna av
och vänd dem i äggsmeten .
STEK dem guldgula på båda sidor och
servera varma med sylt .
LYCKA TILL !
HALLONBULLAR, 30 ST .
HEJSAN !
Gör någon glad , - DIG Själv kanske , -och bjud på ljuvliga
hjärtformade bullar , - idag på
Alla Hjärtans Dag !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
50 g jäst
1 /2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
1 ägg
11 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
100 g hallon, frysta, tinade
1 dl rörsocker
PENSLING :
1 ägg
3 msk pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VÅRM mjölken tillsammans med kardemumma till 37 grader.
SMULA ner jästen i en degbunke .
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, socker, rumsvarmt smör, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter .
Låt jäsa under bakduk , ca 45 minuter .
FYLLNING : Mixa eller blanda rumsvarmt smör, hallon och rörsocker.
TA upp degen på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och kavla ut varje bit till en degplatta .
Bred på fyllningen.
SKÄR degen i 3 cm breda remsor .
Rulla in mot mitten från båda håll .
Tryck till en spets i nederkanten så de får en hjärtform .
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bullarna med ägg och strö över pärlsocker .
Grädda i ca 10 minuter .
LYCKA TILL !
Bullarna går utmärkt att frysa .
tisdag 11 februari 2020
HALLONDESSERT, 4 PERS.
HEJSAN !
Visst är det väl gott med efterrätt ibland,
smaka gärna på denna ,...mmm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE mini
1/2 dl GELESOKER MULTI
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en stekpanna .
Fräs havregryn och farinsocker
i fettet . STÄLL åt sidan .
Rensa hallonen .
VISPA CREME Fraichen mini, med
GELE Sockret .
Varva mini Fraichen och hallonen
i 4 glas .
Strö på havrefräset och servera direkt .
LYCKA TILL !
RIS MED RÄKOR OCH BÖNOR , 4 PERSONER.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg räkor med skal
2 1/2 dl ris
1 pkt frysta brytbönor
1 dl hackad persilja
125 g smör/ margarin
1 1/2 dl torrt vitt vin /vatten
3 vitlöksklyftor
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna . KOKA riset i 20 min
i dubbel mängd vatten .
När 3 minuter återstår av koktiden så blanda
ner brytbönorna i riset .
SMÄLT smöret .
Tillsätt vin, krossade vitlöksklyftor, kajenn och
salt och låt puttra ett par minuter .
BLANDA ner räkor och persilja i det färdigkokta
heta riset .
Häll över det heta smöret och blanda om .
SERVERA GENAST .
LYCKA TILL !
UGNSOMELETT MED PAPRIKA, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm....den här är go och mättande.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
7 msk flytande smör/margarin
500 g Keso
5 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
SÄTT ugnen på 175 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken.
Skölj, kärna ur och hacka paprikan .
Fräs lök och paprika smör och
lägg i en ugnssäker form.
VISPA samman Keso, ägg , salt
och peppar .
Häll smeten över lök och paprika
i formen .
GRÄDDA i ugnen ca 40 minuter.
SERVERA med en sallad och kokt skinka .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 10 februari 2020
VARMA PERSIKOR , 4 PORT.
HEJSAN !
En mycket lättgjord efterrätt .
Servera den gärna med iskall
vispad grädde smaksatt med
vaniljsocker .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 PERSIKOHALVOR
100 g smör/margarin
1 dl brun farin
50 g flagad rostad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnsform och lägg ut
PERSIKOHALVORNA .
Blanda smör och farin och lägg
en klick i varje PERSIKOHALVA.
STÄLL in i ugnen på 200 grader
ca 20 minuter .
LYCKA TILL !
Varma persikor i farinsås är lika gott som lättgjort .
KATRINPLOMMON SUFFLE' 4 - 6 PORT
HEJSAN !
Hemligheten med en lyckad SUFFLE
är att inte ha bråttom och inte öppna
ugnsluckan förrän SUFFLEN är klar.
mmm...himla gott och luftigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g katrinplommon utan kärnor
6 äggvitor
1 dl strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG katrinplommonen några timmar .
Kör dem till mos i en mixer eller matberedare .
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör
försiktigt i sockret .
Vänd ner plommonmoset med varsam hand
så att så mycket luft som möjligt stannar kvar.
HÄLL smeten i en smord och sockrad SUFFLE'-
form .
GRÄDDA i 175 grader 35 minuter.
Bär fram den till bordet och servera den gärna
med kall vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
KATRINPLOMMONSUFFLE',
en klassiker bland efterrätter, kräver inte mycket
arbete, bara lite omsorg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)