söndag 16 februari 2020
TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
JORDNÖTSSMÖR .
Hemgjort Jordnötssmör som inte går av för hackor .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g jordnötter (- salt)
175 g tahini (sesampasta)
1 /2 dl rapsolja
1 msk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
Placera nötterna på en oljad plåt
och rosta dem gyllene i 10 - 15 min.
KÖR alla nötterna förutom 1/2 dl i
matberedare till en massa tillsammans
med tahini, olja och salt .
Grovhacka och rör i resten av nötterna .
FÖRVARA svalt i glasburk med lock .
TACK !
lördag 15 februari 2020
STEKT OST - OCH SKINKSMÖRGÅS .... 1 smörgås.
HEJSAN !
...Till frukost !
Önskas : en helgfrukost i sängen med
morgontidning och följande smörgås .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 stora skivor vitt formbröd
2 tjocka skivor lagrad ost
3 skivor rökt skinka
1 msk smör
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR bort kanterna på brödet .
Lägg ost och skinka mellan
brödskivorna och tryck ihop .
SKÄR smörgåsen i 4 trekanter.
Stek dem gyllene i smör och ät
direkt . Fruktsallad är gott till .
LYCKA TILL !
MANDELTÅRTA , 8-10 PORT.
HEJSAN !
TÅRTA med lite kolhydrater ?!
Himla god är den och receptet
har jag fått av min goda vän MONAS .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör
1 ägg
1 dl SUKRIN
1/2 dl grädde
3/4 dl mjölk
100 g MANDELMJÖL
1 1/2 tsk bakpulver
CRE'ME :
200 g PHILADELPHIAOST
1 /2 dl CREME' FRAICHE
1/2 dl SUKRIN
1 tsk vaniljpulver
TOPPING : 1 dl flagad rostad mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Smält smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och SUKRIN , blanda sedan ner alla
de andra tårtingredienserna .
Vispa till en smet och häll den i en bakplåtspappers -
klädd form med avtagbar kant .
GRÄDDA i ungen i ca 30 minuter .
BLANDA CREMEN genom att vispa alla ingredienser
i en skål . BRED CREMEN över tårtan och lägg på
mandelspån .
STÄLL tårtan kallt fram till servering .
LYCKA TILL !
fredag 14 februari 2020
FATTIGA RIDDARE MED KARDEMUMMA 4 PERS.
HEJSAN !
För mig ett barndomsminne, mmm...gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor torrt vitt formbröd
2 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker
2 - 3 ägg
smör eller margarin till stekning
TILL SERVERING , Sylt.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de torra brödskivorna i blöt i ljummen
mjölk med kardemumma och socker 10 min.
VISPA ihop äggen, låt brödskivorna rinna av
och vänd dem i äggsmeten .
STEK dem guldgula på båda sidor och
servera varma med sylt .
LYCKA TILL !
HALLONBULLAR, 30 ST .
HEJSAN !
Gör någon glad , - DIG Själv kanske , -och bjud på ljuvliga
hjärtformade bullar , - idag på
Alla Hjärtans Dag !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
50 g jäst
1 /2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
1 ägg
11 - 12 dl vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
100 g hallon, frysta, tinade
1 dl rörsocker
PENSLING :
1 ägg
3 msk pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VÅRM mjölken tillsammans med kardemumma till 37 grader.
SMULA ner jästen i en degbunke .
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, socker, rumsvarmt smör, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter .
Låt jäsa under bakduk , ca 45 minuter .
FYLLNING : Mixa eller blanda rumsvarmt smör, hallon och rörsocker.
TA upp degen på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och kavla ut varje bit till en degplatta .
Bred på fyllningen.
SKÄR degen i 3 cm breda remsor .
Rulla in mot mitten från båda håll .
Tryck till en spets i nederkanten så de får en hjärtform .
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bullarna med ägg och strö över pärlsocker .
Grädda i ca 10 minuter .
LYCKA TILL !
Bullarna går utmärkt att frysa .
tisdag 11 februari 2020
HALLONDESSERT, 4 PERS.
HEJSAN !
Visst är det väl gott med efterrätt ibland,
smaka gärna på denna ,...mmm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE mini
1/2 dl GELESOKER MULTI
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en stekpanna .
Fräs havregryn och farinsocker
i fettet . STÄLL åt sidan .
Rensa hallonen .
VISPA CREME Fraichen mini, med
GELE Sockret .
Varva mini Fraichen och hallonen
i 4 glas .
Strö på havrefräset och servera direkt .
LYCKA TILL !
RIS MED RÄKOR OCH BÖNOR , 4 PERSONER.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg räkor med skal
2 1/2 dl ris
1 pkt frysta brytbönor
1 dl hackad persilja
125 g smör/ margarin
1 1/2 dl torrt vitt vin /vatten
3 vitlöksklyftor
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna . KOKA riset i 20 min
i dubbel mängd vatten .
När 3 minuter återstår av koktiden så blanda
ner brytbönorna i riset .
SMÄLT smöret .
Tillsätt vin, krossade vitlöksklyftor, kajenn och
salt och låt puttra ett par minuter .
BLANDA ner räkor och persilja i det färdigkokta
heta riset .
Häll över det heta smöret och blanda om .
SERVERA GENAST .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)