tisdag 18 februari 2020

LAXLASAGNE MED SPENAT, 4 PORT.



               HEJSAN !
Laxlasagne lagas på färska lasagneplattor  med
bra tuggmotstånd .Vill Du ha mjukare konsistens
förkoka plattorna i lättsaltat vatten 1 - 2 minuter
och låt dem rinna av på en handduk innan de ska användas .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 - 400 g gravad eller färsk lax
(salt å peppar)
1 purjolök
3 msk olivolja
2 askar färsk spenat a' 80 g
3 dl vispgrädde
2 dl vitt matlagningsvin
4 - 5 lasagneplattor, 250 g
3 - 4 dl riven gratängost
1 msk smör
Garnering  Dillvippor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i små skivor. Krydda färsk lax
med salt och peppar .
ANSA, snitta, skölj och strimla purjon .
Fräs den i oljan i en stekpanna 1 - 2 minuter.
Ta upp purjon på en tallrik. Lägg spenaten i
pannan och fräs den under omrörning ca 1 min.
Ta upp spenaten och krama ur vätskan .
KOKA ihop vispgrädde och vin i en liten
kastrull ca 5 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Varva lasagneplattorna i 4 -5 lager med purjon,
spenaten, laxen, gratängosten och vinsåsen  på
ett välsmort ugnssäkert fat .
Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
GARNERA lasagnen med dillvippor .

LYCKA TILL !




BROCCOLISOPPA, med räkor och ost, 2-3 port.


               HEJSAN !

Detta är så himla gott !
Väl värt en gång i veckan !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g broccoli
1 liten gul lök
2 -3 msk smör
2 dl gammaldags mjölk
1 dl grädde
1 /2 dl riven västerbottenost
1/4 tärning grönsaksbuljong
lite salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i mindre bitar
och finhacka löken .
Bryn smöret försiktigt, lägg i
grönsakerna och låt fräsa några
minuter utan att få färg .
KRYDDA lätt med salt, peppar
och smula buljongtärningen över.
Häll på mjölk och grädde, ge
soppan ett uppkok under omrörning.
LÅT sjuda på svag värme i 30 min.
MIXA grönsakerna och rör sedan
ner ost och räkor .
Låt dem bara bli varma annars blir
räkorna lätt sega .
En riktig bjudrätt !

SMAKLIG MÅLTID !

MOROTSSOPPA . 3 - 4 PORT.



                            HEJSAN !

Den här är mmm...!
Soppa 1 gång i veckan ? Varför inte !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g morötter
150 g potatis
100 g lök
2 msk smör / margarin
1 liter buljong eller vatten
buljongtärning
1 /2 tsk timjan
1 /2 dl hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV potatis och morötter grovt .
Hacka löken fint .
Fräs allt i fettet och späd med buljongen .
Tillsätt timjan .
LÅT koka tills grönsakerna är mjuka .
Blanda i persiljan  före serveringen .

Gärna en fullkornsmacka med smör och ost till !

LYCKA TILL !

måndag 17 februari 2020

MÖRA DUMLE -GROTTOR , 16 ST .


                         HEJSAN !
Något till kaffet får vi väl ha !

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g RUMSTEMPERERAT
smör / margarin
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl / BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
16 Dumle kolor
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och pösigt .
Blanda vetemjöl och bakpulver .
Rör ner i smör-smeten .
FORMA degen till 16 kulor  och
lägg i mazarin-formar .
TRYCK en dumlekola i varje kula
och grädda i ca  15 minuter .

LYCKA TILL !

GRÄDDIG BÄRGLASS, 4 PORT.



                          HEJSAN !
mmm...smaka på den här ...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
MIXA 300 g frysta bär  till mos i matberedare .
Späd med 2 dl vispgrädde och 2 msk  flytande
honung .
LÅT maskinen gå tills konsistensen blir som
krämig glass .
Lägg upp i glas och dekorera med bär .
SERVERA genast .

LYCKA TILL !

TIPS !


                  HEJSAN !

GRÖNSAKSDIPP , 4 PORT.

HÄR ÄR RECEPTET :
Blanda 1 dl majonnäs med 2 hårdkokta hackade ägg ,
1 tsk senap och 1/2 dl hackade örter .
SERVERA med morotsstavar och gurkstavar som DIPSÅS.

TACK !

CURRY- & ÄPPELKASSLER, 4 PORT.


                     HEJSAN !
Mer och mer har jag lärt mig gilla Kassler .
Vad sägs om den här :  Kryddig och söt- syrligt
i en härlig gratäng.
Med den salta kasslern blir denna rätt snabbt en
festlig vardags-favorit .
Och inte tar den många minuter att laga heller !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler
CURRYSÅS
2 äpplen
1 msk curry
1 msk smör eller margarin
2 dl CREME Fraiche
salt, peppar
1 dl riven ost
SERVERING ,
kokt ris
mango chutney
UGN :225  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i skivor och lägg dem i en
ugnssäker form .
KÄRNA ur och skär äpplena i bitar.
Stek dem med curry i matfettet .
Tillsätt CREME Fraiche .
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över kasslern och strö över riven ost.
Sätt in fatet i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA  med ris och mangochutney
och en sallad med blad och majskorn .

SMAKLIG MÅLTID !