tisdag 10 mars 2020
KORNBRÖD 2 ST .
HEJSAN !
Också Kornmjölet börjar komma mer och mer till användning
när Du bakar matbröd hemma.
Här har jag använt Kornmjöl och Lantvetemjöl.
Fin smak får Du av denna kombination.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk stött anis
7 dl kornmjöl (280 g)
4 dl lantvetemjöl eller
matbrödsmjöl av vete (240 g)
bakplåtspapper.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm mjölken till 37 grader - finger - värme.
HÄLL mjölken över jästen och rör om tills
den löst sig .
TILLSÄTT salt, anis och mjöl .
Arbeta degen blank och smidig .
LÅT den jäsa på varm och dragfri plats i 30 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta samman den. Dela degen i två delar.
FORMA varje del till en rund, platt kaka .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem
jäsa övertäckta i ca 30 minuter .
PRICKA bröden med en gaffel.
Grädda dem i ugn vid 250 grader i ca 25 - 30 min
eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade.
Pröva med en sticka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .
SERVERA dem helst nygräddade .
LYCKA TILL !
VARM MACKA , 2 PERS.
HEJSAN !
Prova den här ! Riktigt smaskig på kvällskvisten
eller som mellanmål .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor vitt bröd
2 skivor rökt skinka
2 skivor god ost 17%
senap
2 tsk smör
TILLBEHÖR
grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ihop brödskivorna två och två
med senap litegrann,+ skinka och ost
emellan.
STEK dubbelsmörgåsarna i varm
smörgåsgrill eller stek dem i stek-
panna i smöret tills smörgåsarna har
fin färg och osten börjat smälta .
SKÄR smörgåsarna i trekanter och
servera med en god sallad .
LYCKA TILL !
måndag 9 mars 2020
RASKA LISAS APRIKOSKAKA , 10 - 12 BITAR .
HEJSAN !
Kolla här då !
Detta har jag väl aldrig gjort någon gång, men var hemma hos en bekant
och fick till kaffet denna jättegoda aprikos kaka, jag frågade om jag kunde
få receptet och det fick jag .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket KAKMIX för sockerkaka
1 burk aprikoser
lite flagad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
TILLRED smeten enligt anvisning på
förpackningen .
HÄLL av vätskan från aprikoserna och
skär dem i klyftor .
HÄLL smeten i en smord bakform med
löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
STICK ner aprikoserna i smeten och strö
över flagad mandel .
GRÄDDA enligt anvisning på förpackningen .
SERVERAS MED VISPAD GRÄDDE BREDVID .
så himla god !
Jättebra att ha en paket i skåpet ifall om att
någon dyker upp !
LYCKA TILL !
söndag 8 mars 2020
FALUKORVSGRATÄNG MED GNOCCHI, 4 PERS, 30 MIN.
HEJSAN !
mmm... det här är himla gott !
Prova den här rätten med en trotjänare
från det italienska köket - gnocchi .
En maträtt för STORA och små !
HÄR ÄR RECEPTET:
500 g potatisgnocchi / gnocchi
200 g falukorv
1 purjolök, bara det vita
2 msk olja till stekning
salt och peppar
smör till formen
2 dl riven västerbottenost
1 dl brödsmulor
av vitt bröd
SÅS :
2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 msk DIJONSENAP
1 dl finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
TÄRNA falukorven i 1x1x1cm stora bitar
och skär löken i tunna skivor .
HETTA upp 2 msk olja i en stekpanna.
Fräs korven och löken tills löken känns mjuk.
Rör i gnocchin och låt den fräsa med i 2-3 min.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt
sidan .
VISPA ihop alla ingredienserna till såsen
i en skål .
SMÖRJ en gratängform .
Lägg i gnocchin och korvfräset .
Ringla över såsen, täck med osten och strö
brödsmulorna överst .
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
UGNSSTEKTA KYCKLINGBEN, MED TRE SORTERS LÖK i,,,,, 4 PERS.
HEJSAN !
..... KRÄMIG OSTSÅS .
LAGA kycklinggratäng på ett trevligt sätt .
Tre sorters lök i en krämig ostsås, gratineras
med stekta kycklingben, söta minitomater
och oliver på toppen . mmm,,, !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingben
salt och peppar
olivolja till stekning
1 liten purjolök
2 färska gula lökar
3 vitlöksklyftor
3/4 dl vitt vin / matlagningsvin
3 dl grädde / matlagningsgrädde
2 dl riven parmesanost
ca 20 blad färsk basilika
500 g cocktailtomater på kvist -även in i ugnen .)
ca 20 svarta oliver
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Krydda kycklingbenen med salt och peppar
och stek i olivolja i en stekpanna tills de får
lite färg runtom . TA pannan från värmen .
SKÖLJ purjolöken och skär i bitar, ca 5 cm
långa . DELA den gula löken i klyftor .
Stek lök och purjo i olivolja på svag värme
tills det mjuknar något .
Lägg över i en lättsmord eldfast form .
HACKA vitlöken och lägg i en kastrull
tillsammans med vinet och grädden .
Låt småputtra i ca 10 minuter .
Ta kastrullen från värmen och blanda ner
parmesanen.
Smaksätt såsen med salt och peppar .
HACKA basilikan och vänd ner i såsen .
HÄLL såsen över lökblandningen i formen .
Fördela kycklingbenen ovanpå och toppa med
tomaterna och oliverna .
GRATINERA i ugnen i 25 - 30 minuter.
SERVERA gärna med kokt ris eller pressad potatis.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 6 mars 2020
HAVREKAKOR MED CHOKLAD, ca 40 ST
HEJSAN !
Inte undra på att klick- kakor är så populärt !
Rör ihop och klicka ut smeten på plåten -
sen är det bara att grädda .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g RUMSTEMPERERAT SMÖR/MARG.
1 dl strösocker
2 1/2 dl mörkt MUSCOVADOSOCKER,
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl russin
100 g mörk hackad choklad
UGN :175 GRADER CA 15 MIN.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR RUMSTEPERERAT smör
med strösocker och mörkt
MUSCOVADOSOCKER poröst .
Tillsätt ägg och vatten .
Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt
och bikarbonat .
TILLSÄTT blandningen i äggsmeten .
Blanda havregryn, russin och mörk choklad.
KLICKA ut degen på bakpappersklädda plåtar.
GRÄDDA mitt i ugnen på 175 grader, CA 15 min.
Låt kakorna svalna på plåtarna .
SMÄLT 50 g mörk choklad och ringla över .
LYCKA TILL !
torsdag 5 mars 2020
KNAPRIGA COOKIES 50 ST.
HEJSAN !
SMAKA ....mmm ! Lättbakad !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g matfett
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
150 g mörk choklad
1 1/2 dl sötmandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget, under
omrörning .
HACKA choklad och mandel grovt .
Blanda choklad, mandel, mjöl och
bakpulver och rör ner i smeten .
RULLA små bollar av degen och lägg
dem glest på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA i 200 grader , ca 10 minuter .
När de har svalnat - ett glas kall mjölk till !
mmm...LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)