söndag 15 mars 2020

SMULPAJ MED ÄPPLEN ,4 PERS. Efterrätt ,



                        HEJSAN !

mmm...å, så himla njutbart, efter kyckling med TANDOORI .
Smulpajen , en riktig trotjänare till dessert ,
- så omtyckt av alla !

HÄR ÄR RECEPTET :
smul-deg :
75 g smör/margarin - rumstemp.
75 g socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kanel

fyllning :
6 äpplen
3 msk socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
Arbeta ihop alla ingredienserna
till degen till en smulig massa .
Skala och skär äpple i klyftor .
Rör samman socker, kanel och
kardemumma .
Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast
form, strö över sockerblandningen .
Täck med smul-degen och grädda
i ca 20 minuter tills den fått fin färg .

LYCKA TILL !



KYCKLING PÅ INDISKT VIS , 4 PERS.



                     HEJSAN !

En riktig tandoori ska lagas i en speciell ugn, säges det .
Här får vi vackert nöja oss med köksspisen .
Tandoorikryddan är en blandning som öppnar
genvägen till det Indiska köket .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g KYCKLINGFILE'
1 msk tandoorikrydda
2 msk vetemjöl
4 msk veteströbröd
salt och vitpeppar
rapsolja
TILL SÅSEN :
2 dl mager CREME Fraiche
3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
ATT ÄTA TILL :
Ris, 500 g wokgrönsaker, NAAN-bröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA såsen av CREME Fraiche,
majonnäs, pressad vitlök och vinäger.
Smaka av med salt och vitpeppar .
DELA KYCKLINGFILE'ERNA i tre
delar på längden .
Blanda TANDOORI- kryddan med
vetemjöl och veteströbröd.
RULLA  kycklingbitarna i blandningen
och stek i rapsolja .
Lägg bitarna i en ugnsfast form i ugnen
på 175 grader i 10 - 12 minuter eller tills
de är genomstekta .
STEK  wokgrönsakerna hastigt med  raps-
olja i het panna .
RIS smakar bäst till och lite färska örter
lyfter rätten både i smak och utseende.
NAAN-bröd är supergott till och snudd
på ett måste till Indisk mat .
mmm...!
SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !



lördag 14 mars 2020

KIKÄRTSALLAD MED BROCCOLI, 6 PORT.



                    HEJSAN !
mmm...himla gott !
Att ha till vad Du vill .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter
2 broccolistånd
150 g sockerärter
1 romansallad
2 morötter
2 msk persilja
DRESSING :
2 citroner
2 msk rörsocker
2 citrongrässtjälkar
1/2 - 1 tsk SAMBAL OELEK
2 msk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kikärtorna och låt rinna av .
Dela broccoli i mindre buketter .
KOKA dem nästan mjuka i lättsaltat
vatten .
LÄGG i sockerärterna och låt dem
koka med i slutet.
Häll av vattnet och låt svalna .
SKÖLJ salladen och riv i mindre bitar.
Skala och skär   långa band av morötterna.
BLANDA  samman allt i en skål .
VISPA ihop dressingen och häll över .

En sallad som Du kan ha till vilken rätt
som helst, eller  som ensamrätt .

LYCKA TILL !

KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER, 8 ST.



                   HEJSAN !

Dessa muffins är goda kan Ni tro !
Men självklart kan Ni toppa med annat gott ;
en bit mörk choklad, bitar av frukt (banan
eller plommon)eller (blåbär, hallon)

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar

SÅ HÄR GÖR DU
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA smör och socker till en kräm.
Vispa i äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in i smör-blandningen.
FÖRDELA smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka .
BAKA muffinsen gyllene mitt i ugnen
ca 20 minuter.
Låt dem svalna på galler .

LYCKA TILL !

torsdag 12 mars 2020

PORTIONSBRÖD, 25 ST.



                       HEJSAN !

Med lite sirap i degen blir bullarna luftiga och fina .
mmm...himla goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör/margarin
1 ägg
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl
PENSLING :
ägg och frön
UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål .
Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen
och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT smöret i bitar, ägg , sirap, salt, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och rulla ut till en
längd. Dela den i 25 bitar  och rulla till släta bullar .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper  och låt jäsa över-
täckta i ca 30 minuter .
KLIPP ett litet kryss i varje bulle.
Pensla med uppvispat ägg och strö på frön .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 10 minuter .
Låt bullarna ugnen i 10 minuter .
Låt bullarna svalna på galler .

LYCKA TILL !

onsdag 11 mars 2020

CITRONÄPPLEKAKA , KURT 85 ÅR .




                       HEJSAN !

Man blir aldrig för gammal för att baka  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 -75 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
FYLLNING :
2 äpplen
1 msk citronsaft
2 msk socker
25 g hackad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör fett och socker fluffigt .
Blanda i ägg , mjöl och citronsaft .
Häll smeten i en smord och bröad
form ca 22 cm i diam.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor
och stick ner dem i smeten .
Droppa över citron och sockra lätt .
Strö på grovt hackad mandel .
GRÄDDA kakan  30 - 35 min, i 175 grader.
Godast med vaniljsås förstås .

LYCKA TILL !

TIPS !



                  HEJ !

KASTA inte bort använda tandborstar ,
utan använd dem när DU gör rent  runt
kranar och på andra svåråtkomliga ställen.
Kör dem i diskmaskinen .

TACK !