tisdag 17 mars 2020

KOLASÅS.



               HEJSAN !

KOLASÅSEN ,
Pricken över i ; et , till inkokta  päron .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör/margarin
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grädde, socker och sirap i en kastrull .
Koka upp och koka 5 min, tills det tjocknar .
TA kastrullen av värmen och rör i smör och
vaniljsocker .
SERVERA till inkokta päron och grädde eller
glass .

LYCKA TILL !

INKOKTA PÄRON ...och kolasås.



                             HEJSAN !

Att ha några burkar med inkokta päron är inte dumt .
Till efterrätt med kolasås, är heller inte dumt .mmm,,, !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg päron
1 citron,  pressad saft
1 1/2 liter vatten
2 dl vitt vin eller vatten
1 dl honung
4 dl strösocker
1 vaniljstång
blad från 6 kvistar mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp citronsaft, vatten, vin/vatten ,
honung, socker och uppsnittad vaniljstång.
SKALA päronen men behåll stjälken .
Lägg ner dem i lagen och koka i 20 min ,
beroende på hur  hårda  de är.
Lägg i myntabladen och koka upp .
LÄGG päronen i burkar och sätt på lock .
Förvara kallt .

LYCKA TILL !


KIKÄRTSRÖRA CA 6 PORT.



                             HEJSAN !

Den här är god som dip-sås,
men passar även till korv eller
kycklingrätter.
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter, ca 400 g
2 pressade vitlöksklyftor
strimlade soltorkade tomater
i olja
1 dl persiljekvistar
1 burk, 250 g kesella
1 tsk salt
1 tsk spiskummin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  kikärterna i kallt vatten och lägg dem i
matberedaren tillsammans med vitlök, tomater
och persiljekvistar .
Kör till en jämn pure'.
TILLSÄTT  kesella och smaka av med salt och
spiskummin .
Låt röran mogna i kylen någon timme .

LYCKA TILL !


MIN SNABBASTE KÖTTFÄRSSÅS , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Här har jag använt  en färdig pastasås som grund
och gjort den mer mättande med köttfärs, bacon
och olika grönsaker .

HÄR ÄR RECEPTET :
140 g bacon i tärningar
1 msk smör/margarin
300 g köttfärs
1 burk, 300-400 g pastasås med oliver
eller någon annan smaksättning
1 burk, majs ca 300 g  eller
3 dl djupfrysta gröna ärter
1 tsk salt, malen svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  bacon några minuter i en gryta.
Klicka ner lite smör  och tillsätt färsen.
Stek under omrörning så att färsen
smular sig .
HÄLL på såsen, koka upp och blanda
ner majs eller ärter.
Smaksätt med salt och peppar .
Späd med lite vatten .
Koka några minuter och blanda med
nykokt pasta .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KALLES, FESTLIGA KAVIARFISK, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Lägg FISKFILE'ER på en bädd av svamp,
salladslök  och  grillad paprika .
Häll på grädde smaksatt med kaviar och dill.
In i ugnen, gratinera i 15 minuter.
Lättare kan det knappast bli och jättegott är det-
-det lovar jag .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g skivade champinjoner
4-5 salladslökar i skivor
eller 5 dl purjolök i strimlor
2 msk smör/margarin
2 hela grillade paprikor i strimlor
(på burk )
400-500 g fisk, t ex sej, kolja, HOKI, eller gös.
( färsk eller tinad djupfryst )
1 tsk salt
2 dl hackad dill
2 dl mellangrädde
ca 3/4 dl Kalles kaviar
TILLBEHÖR :
Pressad potatis och tomatsallad med rödlök

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs svamp och lök i smör ca 5 min
utan att det tar färg .
Lägg blandningen i en smord ugnsfast
form och täck med paprikastrimlor.
Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen.
Salta och strö över dill.
Blanda grädde och kaviar och häll över fisken .
Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter
eller tills fisken är färdig .
SERVERA med kokt, gärna pressad potatis
och en tomatsallad eller riven morot å äpple.

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !



måndag 16 mars 2020

COUSCOUSGRYTA MED KORV , 4 PORT.



                            HEJSAN !

Till den här grytan använde jag chorizo ,
Du kan också prova KOLBA'SZ  som
också är en  smakrik korv.
Couscous smaksatte jag med AJVAR RELISH ,
en paprika - röra .  mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl grovsiktad couscous
5 dl buljong
1 dl mild AJVAR RELISH
3 dl strimlad purjolök
1/2 medelstor squash i skivor
1-2 msk smör /margarin
400 g chorizo
3-4 tomater i klyftor

Tillbehör :
1 burk CREME Fraiche, med tomat och
paprikasmak  eller annan kryddsmak .

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp couscous i en skål .
Koka upp buljongen och häll 3 dl över
couscousgrynen .  Låt det stå 5 minuter.
Smaksätt med AJVAR RELISH .
FRÄS under tiden purjo tillsammans med
delade squash-skivor i smör i stekpanna.
Tillsätt korvskivorna och stek några min.
så att korven får färg .
Höll på 2 dl buljong .
BLANDA i en gryta couscous med korv-
blandning och tomater .
DUTTA över CREME Fraiche och servera .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !


GROV GODING TILL FRUKOSTEN, 2 ST.



                     HEJSAN !

Solrosfröna ger härlig smak och
färgas gröna av bikarbonaten.
Det är varken pumpafrön eller
pistagenötter i brödet , så det är
fritt fram även för nötallergiker !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solrosfrön
2 dl vetekross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 1/2 msk bikarbonat
1 msk salt
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
Klä 2 avlånga 1 1/2 litersformar
med bakplåtspapper .
Blanda alla torra ingredienser i en
stor bunke .
Rör i filmjölk och sirap .
Fördela den ganska lösa degen i
formarna .
Baka i 11/2 timme i nedre delen av
ugnen .
Lyft upp bröden ur formarna, dra
bort pappret och låt sedan bröden
svalna på galler under en ren bakduk.
Låt gärna bröden ligga till sig under
något dygn, inlindade i bröd-duken ,
innan Du skär upp brödet .
mmm....himla gott, med smör och ost !

LYCKA TILL !

Tips !
Brödet håller sig fint i minst 1 vecka,
men går också utmärkt  att  frysa .