fredag 20 mars 2020
TANT FRIDAS PEPPARKAKA .+
HEJSAN !
Nu har jag bakat denna kaka, som jag tänkt
göra i flera dagar.
Tant Frida, var en god vän till min mormor.
Tant Frida, hade alltid med sig denna mjuka,
gammaldags kaka, när hon besökte mormor .
Himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör / margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt
filen, kryddor och mjölet blandat
med bikarbonaten .
Rör sist ner det smälta smöret och
lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord, bröad
form rymd 1-1,5 liter och grädda
i 175 grader ca 45 minuter eller tills
kakan känns torr.
+ DU kan lätt dubblera kakan om DU
vill .
LYCKA TILL !
FARMORS, RÖDA LINSSOPPA , 4-6 PORT.
HEJSAN !
När jag var liten tjej, serverade farmor, lite då och då
köttsoppa, men då var det riktigt kött i soppan.
Nu har jag köttfärs .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
2 tsk curry
1-2 msk olja
300 g köttfärs
1 1/4 liter vatten
2 tärningar köttbuljong
2 morötter i skivor
1 röd paprika (har jag lagt till )
1 förpackning ca 500 g, krossade tomater
2 dl röda linser (då var det sagogryn)
1- 2 tsk salt
TILLBEHÖR :
"Sur-grädde," ostsmörgåsar .
istället för "sur-grädde," tar jag CREME Fraiche
eller Turkisk yoghurt.
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och curry någon minut i olja i en kastrull
utan att det tar färg . Smula ner färsen och låt den fräsa
med några minuter. Häll på vatten.
TILLSÄTT de övriga ingredienserna . Skölj linserna väl
innan de blandas ner i soppan . Koka soppan under lock
ca 15 minuter . Smaka av med salt. Strö över hackad
persilja .
SERVERA soppan med en klick yoghurt tillsammans
med ostsmörgåsar .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 19 mars 2020
EN GOD KAKA . 6 - 8 PORT.
HEJSAN !
Toppen god kaka med citron och hallon .
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
2 äggvitor
2 dl råsocker
3 dl vispgrädde
1-2 citroner
1-2 msk DINKEL -mjöl
siktat
sesamfrö till formen
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ägg och äggvitor väl med elvispen
tillsammans med råsockret .
HÄLL i grädden . Riv ner skalet från citronen.
Om Du vill ha mer citronsmak riv ned skalet från
en citron till .
RÖR om, vänd ned DINKEL-mjölet .
Smörj en ugnsfast degkrans och strö med sesamfrö.
Vänd ned smeten i degkransen .
GRÄDDA i 175 grader i 40 minuter .
Det är gott med färska hallon till , strö lite florsocker över.
LYCKA TILL !
RABARBERKRÄM MED JORDGUBBAR , 4 PORT.
HEJSAN !
En riktig vår-dröm,- ack så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rabarber
3 dl skivade jordgubbar
4 dl vatten
1 -1 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA eventuellt rabarbern.
Skölj den och skär i mindre bitar .
Skölj och snoppa jordgubbarna .
Skiva dem .
KOKA upp vatten och socker i en kastrull .
Lägg i rabarbern och koka under lock
ca 5 minuter .
Blanda i jordgubbarna .
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten .
HÄLL ner det i kastrullen under omrörning.
Låt krämen få ett snabbt uppkok och ta sedan
kastrullen från plattan .
Häll upp krämen i en skål och sockra lite
på ytan , så blir det inte skinn på krämen .
Låt krämen svalna .
SERVERA med gräddmjölk .
LYCKA TILL !
SOLROSBRÖD, med ROSTADE SOLROSKÄRNOR. 1 ST.
HEJSAN !
SÅ himla god smak med rostade solroskärnor.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst (50 g)
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön
12 - 13 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken och rör ut
den med lite av vattnet .
Tillsätt resten av vattnet, salt, rostade
solrosfrön samt vetemjölet lite i sänder .
Arbeta degen kraftigt med degkrokarna
- den blir något lösare än annan bröd-deg.
JÄS degen övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta degen på nytt med degkrokarna
i bunken och häll upp degen på bak -
pappersklädd plåt .
Strö mjöl på degen och forma till ett runt
bröd .
LÅT jäsa i 20 - 25 minuter på plåten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader
20 -25 minuter .
Låt brödet kallna på galler .
mmm... ! LYCKA TILL !
tisdag 17 mars 2020
KOLASÅS.
HEJSAN !
KOLASÅSEN ,
Pricken över i ; et , till inkokta päron .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grädde, socker och sirap i en kastrull .
Koka upp och koka 5 min, tills det tjocknar .
TA kastrullen av värmen och rör i smör och
vaniljsocker .
SERVERA till inkokta päron och grädde eller
glass .
LYCKA TILL !
INKOKTA PÄRON ...och kolasås.
HEJSAN !
Att ha några burkar med inkokta päron är inte dumt .
Till efterrätt med kolasås, är heller inte dumt .mmm,,, !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg päron
1 citron, pressad saft
1 1/2 liter vatten
2 dl vitt vin eller vatten
1 dl honung
4 dl strösocker
1 vaniljstång
blad från 6 kvistar mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp citronsaft, vatten, vin/vatten ,
honung, socker och uppsnittad vaniljstång.
SKALA päronen men behåll stjälken .
Lägg ner dem i lagen och koka i 20 min ,
beroende på hur hårda de är.
Lägg i myntabladen och koka upp .
LÄGG päronen i burkar och sätt på lock .
Förvara kallt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)