lördag 28 mars 2020

SOCKERBAGARENS FAVORITER ..60 ST.



                    HEJSAN !

mmm....himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl = Bagerivetemjöl
250 g hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör matfett och socker vitt och poröst .
Rör i vaniljsockret .
Blanda i mjölet samt de halverade
hasselnötskärnorna.
Forma degen till rullar, ca 3 cm i diameter.
Lägg dem inslagna en liten stund i kylen
om de är svåra att skära .
Skär rullarna  i  skivor.
Lägg  skivorna på bakpappersklädd plåt .
Platta ut dem en aning .
GRÄDDA i 175 GRADER ca 15 minuter.

LYCKA TILL !




SOCKERBAGARENS LÄTTA HAVREKAKOR... 30 ST.



                       HEJSAN !

.... MED NÖTTER.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
4 dl havregryn
1 1/2 dl socker
2 äggvitor
30, hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet.  Blanda havregryn och socker
och häll över det avsvalnade matfettet .
Blanda väl .  Vispa vitorna till hårt skum och
vänd försiktigt ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakpappersklädd plåt.
Tryck ner en nötkärna i mitten .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .

Alla hjälps väl åt ?
LYCKA TILL !

SKEPPARGRYTA , - TORSKFILE'ER,,,, 4 PORT




                         HEJSAN !

,,,,LÄTTLAGAD  BJUDMAT .
HÄR ÄR RECEPTET :

600 g TORSKFILE'ER
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA den djupfrysta fisken något .
Skär den i 3 cm tjocka skivor,  dela 
färska FILE'ER om de är stora .
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
LÄGG dem i en låg, vid kastrull .
Lägg fisken på tomaterna .
Strö över salt, peppar och dill .
Häll på grädden .
LÅT alltsammans koka på svag värme
under lock  5 - 15 minuter .
(den längre tiden för otinad fisk)

SERVERA  med kokt potatis och  bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !



LEVERGRYTA MED PURJOLÖK OCH BACON, 4 PORT.



                    HEJSAN !

Levergryta ,- det var längesen, men
så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g ungnötslevet
1 purjolök
smör/margarin
1 dl buljong
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pkt bacon

SÅ HÄR GÖR DU ;
TORKA levern .
Skär den i centimetertjocka strimlor.
Skölj purjolöken och strimla den .
BRYN levern i lite smör i en stekpanna .
Tillsätt purjolöken.
Strö över mjölet och rör om .
SPÄD med buljong  och grädde .
Låt alltsammans koka på svag värme ca 5 min.
Smaksätt med salt och peppar .
KLIPP baconet i strimlor direkt ner i en varm
stekpanna .
Stek baconet och låt det rinna av på hushåll -
papper .
Strö  baconet över grytan .
SERVERA  med kokt ris eller potatis och sallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !

fredag 27 mars 2020

KRYDDIGA KYCKLINGBEN MED.... 4 PORT.



                  HEJSAN !

...SWEET CHILISÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
900 g kycklingben, det går bra med frysta, tinade
MARINAD ;
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl chilisås, av ketchuptyp
2 msk rapsolja
1 1/2 msk kinesisk soja
SWEET CHILISÅS ;
2 dl gräddfil
1 dl sweet chilisås
GARNERING ;
Rosmarin,
röd chili
TILLBEHÖR ;
bakad potatis, klyftpotatis
en god sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
MARINAD ;
Blanda sweetchilisås, chilisås, olja
och soja i en skål.
Putsa kycklingbenen och lägg dem i
marinaden .
LÄGG kycklingen på en plåt med
bakplåtspapper och tillaga mitt i
ugnen , ca 30 minuter .
SWEET CHILISÅS ;
Blanda gräddfil och sweet chilisås.
SERVERA med bakad potatis eller
klyftpotatis och sallad .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !

onsdag 25 mars 2020

HALLONMUFFINS MED VIT CHOKLAD, 12 ST.




                        HEJSAN !

mmm...Här kan alla hjälpas åt !
Någon tar fram formarna, någon  sätter på ugnen,
någon tar fram smöret,... Tänk vilka goda muffins
det blir när alla hjälps åt !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g vit choklad
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl flytande smör/margarin
2 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hallon

SÅ HÄR GÖR NI :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka chokladen .
Vispa, ägg, socker och vaniljsocker poröst .
Rör ner smör och gräddfil .
BLANDA  mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Vänd ner chokladen och hallonen försiktigt .
LÄGG muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem till
2/3 med smet .
GRÄDDA mitt i ugnen, ca 20 minuter .

LYCKA TILL , ALLA !

VEGETARISK CURRYGRYTA, 4 PERS.




                              HEJSAN !

mmm...himla gott, för både stora och små !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad chilifrukt
1 msk rapsolja
2 msk curry
2 morötter i stora bitar
3 kvistar stjälkselleri
1 burk krossade tomater, 400 g
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten +
1-2 grönsaksbuljongtärningar
300 g blomkål i små buketter
400 g potatis i tärningar
175 g HARICOTS VERTS
3 msk koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skölj purjolöken , skär i bitar .
Skala och finhacka vitlöken, dela och kärna ur
chilifrukten, finhacka .
HÄLL rapsoljan i en tjockbottnad kastrull.
Fräs purjolök, vitlök och chili glansigt , pudra
över curry .
TILLSÄTT morötter och stjälkselleri skurna i
bitar.
Häll över tomater, kokosmjölk och tillsätt
grönsaksbuljong .
Låt sjuda  15 minuter .
TILLSÄTT blomkålsbuketter, tärnad potatis och
HARICOTS VERTS  skurna i bitar och koka
ytterligare  10 min .
STRÖ över hackad persilja.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !