måndag 30 mars 2020

PÅSKMUFFINS - AMBROSIA MUFFINS 20 ST.



                    HEJSAN !

Jag brukar inte nu för tiden plocka fram
några påskharar eller påskkärringar .
Men dessa underbart goda  muffins ,
med sin speciella, gör jag bara till Påsk.

Här behöver Du folieformar.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice

GLASYR ;
1 1/2 dl florsocker
ca 1 msk apelsinjuice
lite syltat apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver och
vaniljsocker och rör ner detta tillsammans
med det smälta smöret i smeten .
SMAKSÄTT med apelsinjuice .
FYLL folieformar till 2/3 med smet och
grädda dem i 200 grader i ca 10 minuter .
RÖR  ut  florsockret med apelsinjuice
och bred glasyren över kakorna då de kallnat .
GARNERA  med apelsinskal .

LYCKA TILL !

OSTFRANSKA, 1 STORT eller 2 mindre BRÖD.



                    HEJSAN !

Jag är så svag för detta bröd - himla gott ,
att äta som det är eller med något gott på
som Du gillar, eller rostat med smör ,
marmelad och ett par skivor ost. ...,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET  ;
50  g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk  matolja
2 krm salt
1 tsk socker
100 g riven ost,  typ Västerbottenost
eller Svecia
ca 9 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
ca 1/2 dl ost till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en  bunke och
häll över det ljumma vattnet .
RÖR om så att jästen löser sig .
TILLSÄTT olja, salt, socker, den
rivna osten och det mesta av mjölet
och arbeta degen smidig .
LÅT degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta in mjöl till en lätthanterlig deg .
DELA den i två delar och rulla ut varje
del till en längd ca 30 cm .
SNO  längderna om varandra  och lägg
brödet i en avlång 2 liters smord form .
LÅT brödet jäsa i ytterligare 45 min .
PENSLA brödet med uppvispat ägg och
strö över riven ost .
SÄTT formen i 250 graders varm ugn
och sänk till 200 grader.
GRÄDDA brödet  ca 30 minuter.
SÄTT in en plåt över brödet i slutet av
gräddningstiden  för att undvika att osten
bränns .
LÅT brödet svalna innan det stjälps ur
formen .

LYCKA TILL !

söndag 29 mars 2020

MORMORS ÄPPELRUTOR, 35 ST.



                      HEJSAN !

Lättbakade mjukisar  till  eftermiddagskaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddmjölk
25 g smält smör/margarin
3 - 4 äpplen

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT vetemjölet blandat med bak-
pulvret, gräddmjölken och det smälta
fettet .
RÖR  snabbt samman till en jämn smet.
BRED  ut smeten i en bakpappersklädd
långpanna 25 x 35 cm .
SKALA  äpplena, dela  dem mitt  itu  och
ta ur kärnhusen .
SKÄR  halvorna i tunna skivor  och  lägg
dem i rader på smeten .
GRÄDDA  på andra falsen i ugn tills kakan
är ljust brun ca 20 minuter .
STRÖ lite strösocker över och låt kakan
svalna på galler .
SKÄR  äppelkakan i 5 x 5 cm stora rutor.

LYCKA TILL !

lördag 28 mars 2020

SOCKERBAGARENS FAVORITER ..60 ST.



                    HEJSAN !

mmm....himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl = Bagerivetemjöl
250 g hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör matfett och socker vitt och poröst .
Rör i vaniljsockret .
Blanda i mjölet samt de halverade
hasselnötskärnorna.
Forma degen till rullar, ca 3 cm i diameter.
Lägg dem inslagna en liten stund i kylen
om de är svåra att skära .
Skär rullarna  i  skivor.
Lägg  skivorna på bakpappersklädd plåt .
Platta ut dem en aning .
GRÄDDA i 175 GRADER ca 15 minuter.

LYCKA TILL !




SOCKERBAGARENS LÄTTA HAVREKAKOR... 30 ST.



                       HEJSAN !

.... MED NÖTTER.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
4 dl havregryn
1 1/2 dl socker
2 äggvitor
30, hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet.  Blanda havregryn och socker
och häll över det avsvalnade matfettet .
Blanda väl .  Vispa vitorna till hårt skum och
vänd försiktigt ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakpappersklädd plåt.
Tryck ner en nötkärna i mitten .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .

Alla hjälps väl åt ?
LYCKA TILL !

SKEPPARGRYTA , - TORSKFILE'ER,,,, 4 PORT




                         HEJSAN !

,,,,LÄTTLAGAD  BJUDMAT .
HÄR ÄR RECEPTET :

600 g TORSKFILE'ER
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA den djupfrysta fisken något .
Skär den i 3 cm tjocka skivor,  dela 
färska FILE'ER om de är stora .
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
LÄGG dem i en låg, vid kastrull .
Lägg fisken på tomaterna .
Strö över salt, peppar och dill .
Häll på grädden .
LÅT alltsammans koka på svag värme
under lock  5 - 15 minuter .
(den längre tiden för otinad fisk)

SERVERA  med kokt potatis och  bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !



LEVERGRYTA MED PURJOLÖK OCH BACON, 4 PORT.



                    HEJSAN !

Levergryta ,- det var längesen, men
så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g ungnötslevet
1 purjolök
smör/margarin
1 dl buljong
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pkt bacon

SÅ HÄR GÖR DU ;
TORKA levern .
Skär den i centimetertjocka strimlor.
Skölj purjolöken och strimla den .
BRYN levern i lite smör i en stekpanna .
Tillsätt purjolöken.
Strö över mjölet och rör om .
SPÄD med buljong  och grädde .
Låt alltsammans koka på svag värme ca 5 min.
Smaksätt med salt och peppar .
KLIPP baconet i strimlor direkt ner i en varm
stekpanna .
Stek baconet och låt det rinna av på hushåll -
papper .
Strö  baconet över grytan .
SERVERA  med kokt ris eller potatis och sallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !