torsdag 2 april 2020

HALLONMUFFINS MED CHOKLADSMÄLTA, 12 ST.



                      HEJSAN !

Riktigt mumsiga muffins .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl - Bagerivetemjöl
1/2 dl havrekli
1 tsk bakpulver
1 dl BÄRMUSLI
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
50 g hackad mörk choklad
2 dl färska/frysta hallon
1 dl lättyoghurt
GARNERING :
10 g hackad mörk choklad
12 hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Smält smöret och låt det svalna .
Blanda mjöl med havrekli, bak-
pulver och MUSLI .
VISPA  ägg och råsocker fluffigt.
Rör ner smöret .
Vänd försiktigt ner mjöl-blandningen,
chokladen, hallonen  och yoghurten
så allt blandas väl .
FÖRDELA  i formar  och grädda mitt
i ugnen  8 - 10 min .
Strö lite chokladhack  på varje muffins
och tryck fast ett hallon .

LYCKA TILL !


SKUMMANDE BÄRRY , 2 PORT.



                  HEJSAN !

Å, det här var ju gott !
Jag tog det som mellanmål.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl lättmjölk
2 dl lättglass, max 10 %
2 dl blåbär

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA alla ingredienser och
häll upp i ett fint glas .
mmm.... !
LYCKA TILL !

GETOSTBIFFAR MED SKINKA OCH SPARRIS, 2 PORT.



                           HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
Blanda 250 g nötfärs
med 1/2 tsk salt, 1 krm grovmalen svartpeppar,
1 litet ägg  och 1 tsk timjan .
Forma till 4 biffar och bryn i 1/2 tsk smör/margarin
i en stekpanna.
Lägg i ugnsform med 1 skiva ca 12 g  CHEVRE
(getost) 23 % på varje biff .
Ringla över 1 tsk honung .
STEK klart i ugn , 200 grader, ca 10 minuter .
Ansa och koka 1 knippe sparris i saltat vatten  ca 3 min.
Dela ca 8 PARMASKIVOR läng med i 2
och linda runt sparrisstjälkarna.
Stek hastigt  runtom i het panna.
SERVERA  till biffarna,  med  300 g kokt potatis
och sallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !


                     

FALUKORVSGRYTA, 4 PORT.



             HEJSAN !

Ibland vill man göra något till middag
som går snabbt att fixa .

VARSÅGODA;
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g falukorv
2 stora gula lökar
2 msk smör/margarin
1 pkt a' 250 g, djupfrysta ärter, majs
och paprikablandning
1 burk CONSOMME'
1/2 dl hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA löken och skär den i klyftor .
Lägg smör/margarin i en gryta och låt
det bli svagt brynt .
Fräs löken på svag värme tills den är
guldgul .
TILLSÄTT grönsaksblandningen .
Späd med CONSOMME - buljong .
Dra av skinnet på falukorven och
skär den i skivor .
Lägg korvskivorna ovanpå grönsakerna.
LÅT  grytan koka på svag värme 10 - 15 min.

STRÖ över persilja och servera med kokt potatis.

SMAKLIG MÅLTID !


måndag 30 mars 2020

PÅSKMUFFINS - AMBROSIA MUFFINS 20 ST.



                    HEJSAN !

Jag brukar inte nu för tiden plocka fram
några påskharar eller påskkärringar .
Men dessa underbart goda  muffins ,
med sin speciella, gör jag bara till Påsk.

Här behöver Du folieformar.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice

GLASYR ;
1 1/2 dl florsocker
ca 1 msk apelsinjuice
lite syltat apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver och
vaniljsocker och rör ner detta tillsammans
med det smälta smöret i smeten .
SMAKSÄTT med apelsinjuice .
FYLL folieformar till 2/3 med smet och
grädda dem i 200 grader i ca 10 minuter .
RÖR  ut  florsockret med apelsinjuice
och bred glasyren över kakorna då de kallnat .
GARNERA  med apelsinskal .

LYCKA TILL !

OSTFRANSKA, 1 STORT eller 2 mindre BRÖD.



                    HEJSAN !

Jag är så svag för detta bröd - himla gott ,
att äta som det är eller med något gott på
som Du gillar, eller rostat med smör ,
marmelad och ett par skivor ost. ...,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET  ;
50  g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk  matolja
2 krm salt
1 tsk socker
100 g riven ost,  typ Västerbottenost
eller Svecia
ca 9 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
ca 1/2 dl ost till garnering

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en  bunke och
häll över det ljumma vattnet .
RÖR om så att jästen löser sig .
TILLSÄTT olja, salt, socker, den
rivna osten och det mesta av mjölet
och arbeta degen smidig .
LÅT degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta in mjöl till en lätthanterlig deg .
DELA den i två delar och rulla ut varje
del till en längd ca 30 cm .
SNO  längderna om varandra  och lägg
brödet i en avlång 2 liters smord form .
LÅT brödet jäsa i ytterligare 45 min .
PENSLA brödet med uppvispat ägg och
strö över riven ost .
SÄTT formen i 250 graders varm ugn
och sänk till 200 grader.
GRÄDDA brödet  ca 30 minuter.
SÄTT in en plåt över brödet i slutet av
gräddningstiden  för att undvika att osten
bränns .
LÅT brödet svalna innan det stjälps ur
formen .

LYCKA TILL !

söndag 29 mars 2020

MORMORS ÄPPELRUTOR, 35 ST.



                      HEJSAN !

Lättbakade mjukisar  till  eftermiddagskaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddmjölk
25 g smält smör/margarin
3 - 4 äpplen

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT vetemjölet blandat med bak-
pulvret, gräddmjölken och det smälta
fettet .
RÖR  snabbt samman till en jämn smet.
BRED  ut smeten i en bakpappersklädd
långpanna 25 x 35 cm .
SKALA  äpplena, dela  dem mitt  itu  och
ta ur kärnhusen .
SKÄR  halvorna i tunna skivor  och  lägg
dem i rader på smeten .
GRÄDDA  på andra falsen i ugn tills kakan
är ljust brun ca 20 minuter .
STRÖ lite strösocker över och låt kakan
svalna på galler .
SKÄR  äppelkakan i 5 x 5 cm stora rutor.

LYCKA TILL !