söndag 19 april 2020
RÅGFLINGEGRÖT, 1 PORT.
HEJSAN !
Råg-flingor har lite annan stuns än havregryn
Du får tugga rejält,
Så har jag med aprikoser, rostade solrosfrön
& mjölk eller sojamjölk .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl råg-flingor
3 dl vatten
1 krm salt
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl skivade aprikoser
mjölk eller sojamjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA råg-flingor , vatten och salt i en kastrull
och koka upp .
Låt småputtra i 4-5 minuter, rör om då och då .
Lägg upp i en tallrik och strö solrosfrön och
skivade aprikoser över .
SERVERA med vanlig mjölk eller sojamjölk .
Att dricka till :
Örtte, vanligt te, kaffe med mjölk eller sojamjölk,
ett litet glas morotsjuice, apelsin-eller GRAPE- juice.
SMAKLIG MÅLTID !
CHOKLADKAKA MED BÄR OCH VANILJSKUM....10 BITAR.
HEJSAN !
Nyttig choklad-godis, mmm... Himla gott
och läskande .
RÅSOCKER eller MUSCOVADOSOCKER
ger en lite fylligare smak än vanligt socker.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
25 g smält smör/margarin
1/2 dl mellanmjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
GARNERING :
200 g jordgubbar
400 g hallon
VANILJ-SKUM :
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl standardmjölk
1 msk strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smörj och mjöla eller bröa en kakform
med löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT citronskal , smör och mjölk .
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och kakao . Rör ner i smeten .
GRÄDDA nederst i ugnen i 10 - 15 min.
Låt kakan svalna .
FÖRDELA hackade och lätt mosade bär
på kakan .
Ställ kakan kallt .
Halvera vaniljstången på längden och skrapa
ur fröna .
LÄGG vaniljstång, frön, mjölk och socker i
en kastrull .
Sjud på svag värme i 5 minuter .
Ta upp vaniljstången .
MIXA såsen till ett skum .
Servera till kakan .
LYCKA TILL !
PESTOMUFFINS, 10 STORA.
HEJSAN !
Maffiga och saftiga muffins bakade med keso som mättar bra .
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
3 1/2 dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
2 1/2 dl vatten
1 dl olivolja
1 1/2 dl filmjölk
100 g keso
1 finhackad rödlök
3 - 4 msk pesto
3 msk hampa frön
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda de torra ingredienserna .
VISPA äggen till ett skum .
Blanda i vatten, olivolja och filmjölk .
Blanda ner i mjölet .
RÖR ner keso, rödlök och pesto .
KLICKA ner smeten i en smord
muffinsplåt .
Toppa med hampa frön .
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt svalna på ett galler .
LYCKA TILL !
onsdag 15 april 2020
MUFFINS MED VIT CHOKLAD OCH BÄR, 6 ST .
HEJSAN !
De är goda och helt oemotståndliga .
Om DU bestämmer Dig för att baka
nått gott på fredag, låt det bli muffins !
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g vit matlagningschoklad
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g frysta hallon EJ TINADE
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Sätt 6 stora muffinsformar i en muffinsplåt .
HACKA chokladen grovt.
RÖR smör och socker poröst, använd elvisp .
Tillsätt 1 ägg i taget och rör kraftigt .
Blanda ner mjölet blandat med bakpulvret .
Vänd ner chokladen och bären .
Fördela smeten i muffinsformarna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20 minuter .
LYCKA TILL !
GRILLAD KORV MED MILD KIKÄRTSGRYTA OCH....
HEJSAN !
....SENAPSDRESSING, 4 PERS.
Himla gott ! God nötig smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1 röd paprika
2 msk olivolja/rapsolja
2 burkar kokta kikärter
1 förpackning, ca 80 g färsk spenat
salt, peppar
4 korvar
DRESSING :
3 msk grovkornig senap
2 msk flytande honung
3 msk rödvinsvinäger
3 msk hackad persilja
2 msk olivolja / rapsolja
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop ingredienserna till dressingen .
SKALA och hacka löken. Dela, kärna ur och
skär paprikan i bitar .
FRÄS löken i oljan ca 3 minuter .
Tillsätt paprikan och fräs 2 - 3 minuter .
Blanda i kikärterna med spad och koka ca 5 min.
Grovhacka och vänd ner spenaten och koka 1 minut .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA grytan tillsammans med grillad korv
och senapsdressing + skurna PAIN RICH .
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 14 april 2020
GRAHAMSBRÖD MED SURDEG, 1 BRÖD .
HEJSAN !
Detta är ett grovt bröd med mjukt inkråm
som bakas på lätt surdeg .
Någonstans får man ju börja, så nu blev det
såhär .JÄTTEGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄTT SURDEG :
15 g jäst
2 dl lättfil
100 g grahamsmjöl
DEG :
2 dl vatten
200 g vetemjöl
1 tsk salt
300 g grahamsmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA en surdeg av jäst, lättfil och grahamsmjöl .
Täck bunken löst med plastfilm och låt degen stå
1 dygn .
TILLSÄTT fingervarmt vatten, vetemjöl, salt och
det mesta av grahamsmjölet .
Blanda degen ordentligt.
Den ska vara smidig och jämn .
Häll i mer mjöl tills degen släpper bunken .
FORMA degen och lägg den i en smord form .
Låt degen jäsa övertäckt , i rumstemperatur
(ca 20 grader ) till dubbel storlek .
PENSLA med vatten och baka på nedersta falsen
i 200 grader ca 40 minuter.
TA brödet ur formen och grädda och grädda
8 - 10 minuter utan form .
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL !
måndag 13 april 2020
FÄRSSOPPA MED BROCCOLI, 4 PERS.
HEJSAN !
Denna soppa passar både till lunch och middag .
Riktigt gott , som idag när det var blåsigt å kallt ute.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk TOMATPURE'
2 burkar krossade tomater
6 - 7 dl vatten
1 lagerblad
1 burk kikärter
2 dl broccolibuketter
salt, peppar
TILL GARNERING :
Kryddgrönt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken och vitlöken .
Fräs det hackade i oljan, ca 3 minuter.
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning
tills den är jämnt grynig.
Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomat-
PURE' och fräs under omrörning ca 1 min.
BLANDA i tomater, vatten och lagerblad .
Koka upp under omrörning och sjud under
lock ca 20 minuter .
BLANDA i kikärter med spad och broccoli-
buketter. Koka upp och sjud i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar .
Garnera med kryddgrönt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)