torsdag 23 april 2020
FALUKORV MED GREKISK PYTT, 4 PORT.
HEJSAN !
Den här grekiska pytten är också god
att servera till grillat, fågel eller fisk.
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
6-8 potatisar, ca 600 g
1 gul lök
1 msk olivolja
1 litet blomkålshuvud
2 röda paprikor
100 g fetaost
12-15 svarta oliver med kärnor
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2-3 msk hackad oregano
400 g falukorv
SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA, skala och skär potatis och lök i små tärningar .
Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna och ringla
över oljan. SKÖLJ och bryt blomkålen i små buketter.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan fint.
Blanda ner blomkål och paprika i långpannan och stek
ytterligare ca 10 min.
SKÄR osten i små kuber och blanda i pytten tillsammans
med oliverna.
Smaka av med salt och peppar. Strö över oreganon .
SKÄR falukorven i tunna skivor och stek dem utan
extra matfett i en stekpanna ca 2 min per sida .
SERVERA falukorven med den grekiska pytten till .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 22 april 2020
KORVPUCKAR MED ROTMOS, 2 PORT.
HEJSAN !
Nu är det bäst att passa på att äta rotmos,
innan säsongen är över !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten kålrot, 500 g i skivor
1 liten morot 100 g i skivor
3 dl buljong
2 potatisar, 150 g i skivor
1 tsk smör/margarin
salt och peppar
250 g kycklingkorv
1 msk skånsk senap
4 skivor rödlök
4 basilikablad
2 msk riven ost
GARNERA med rosmarinkvist
SERVERA med senap och tomatklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Koka kålrot och morot i buljongen 10 minuter.
Tillsätt potatisen och koka allt mjukt ca 10 min till.
Häll av spadet men spara det .
MOSA rotfrukterna, rör ner smöret och späd med
buljongen till önskad konsistens . Krydda.
SKÄR korven i 12 skivor .
Lägg ihop dem 3 och 3 med senap, lök och basilika
emellan i en ugnsfast form .
Strö ost över .
BAKA mitt i ugnen ca 15bminuter .
LYCKA TILL !
och
SMAKLIG MÅLTID !
DU kan såklart ta vanligt potatismos ,
om DU gillar det bättre .
tisdag 21 april 2020
PÄRONPAJ MED VANILJGRÄDDE, 8 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Hos min goda vän Monas, blev vi bjudna på
denna uppenbarelse, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 mogna, lagom stora päron
150 g smör/margarin
2 dl havregryn
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap, ljus
1 msk XANTE', PÄRONCOGNAC,
kan uteslutas
VANILJGRÄDDE :
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
GARNERING:
ca 12 färska hallon.
SÅ HÄE GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
KLÄ en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter,
med bakplåtspapper .
TVÄTTA, skala och skiva päronen .
Lägg ut dem i formen .
SMÄLT smöret.
Blanda havre, socker, mjöl och bakpulver i en skål .
Tillsätt grädde, sirap och smör och blanda om väl .
Fördela över päronskivorna i formen .
Häll XANTE' över pajen .
GRÄDDA mitt i ugnen tills pajen har fin färg, 20-25 min.
VANILJGRÄDDE :
Vispa grädde, florsocker och vaniljpulver till en halv-rinnig
konsistens .
VID SERVERING :
Lägg upp en bit paj på en assiett och lägg på vaniljgrädde
och hallon . Pudra över lite florsocker .
LYCKA TILL !
måndag 20 april 2020
SAFTIGA MOROTSBRÖD, 2 ST .
HEJSAN !
Det doftar nybakat !
Vackert ser det ut och gott smakar det .
Morötter och färskost gör brödet saftigt .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl vatten
2 dl grovt rivna morötter
200 g färskost
3 msk färsk hackad timjan
7 dl rågsikt
3 tsk salt
9 dl vetemjöl
olivolja till formen .
TOPPING :
Solrosfrön
UGN: 200 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader .
Häll i lite av vattnet och rör tills
jästen lösts upp .
Tillsätt resten av vattnet, morötter,
färskost, timjan och rågsikt .
TILLSÄTT salt och vetemjöl och
arbeta ihop till en smidig deg i
maskin, ca 10 minuter eller 20 min
för hand . Låt jäsa , ca 40 minuter .
SMÖRJ 2 avlånga brödformar, som
rymmer ca 1 1/2 liter, med olja och
"bröa" dem med vetemjöl .
TA UPP degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda degen en stund .
Dela degen i 2 lika stora bitar och forma
bitarna till längder .
Kavla gärna ut degen, rulla ihop och lägg
över i brödformarna .
Platta till bröden något så att de fyller ut
formarna .
LÅT bröden jäsa övertäckta på varm och
dragfri plats, ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 200 grader .
TOPPING :
Pensla bröden med vatten och strö över
solroskärnor .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.
Låt svalna en stund i formen , lägg över en duk.
LYCKA TILL !
PANERAD RÖDSPÄTTA, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...,
Panerad rödspätta med äppel- och russinsås .
Min goda vän Monas, var pigg på att ta till
lite vad som helst, när det fattades något.
Därav denna russinsås .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 1/2 dl ströbröd/havrekli
1 1/2 tsk torkad dragon
salt
500 g rödspätta -FILE'ER
smör/margarin till stekning
TILLBEHÖR :
äpple- och russinsås
kokt potatis
sallad
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp ägget i en djup tallrik .
Blanda ströbröd/havrekli, dragon
och salt i en annan djup tallrik .
Vänd rödspättorna först i det upp-
vispade ägget och sedan i ströbröds-
blandningen .
Lägg fisken på en tallrik .
STEK rödspättorna i en stekpanna
med ganska mycket smör.
Lägg dem åt sidan allt eftersom .
ÄPPEL och RUSSINSÅS :
Blanda 4 dl turkisk yoghurt och
3 msk svensk senap i en skål .
Skölj och skär 1 litet äpple i
tärningar och rör ner i yoghurten
tillsammans med 3/4 dl ljusa russin.
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA med kokt potatis ,
äpple- och russinsås, och en
sallad .
LYCKA TILL !
söndag 19 april 2020
RÅGFLINGEGRÖT, 1 PORT.
HEJSAN !
Råg-flingor har lite annan stuns än havregryn
Du får tugga rejält,
Så har jag med aprikoser, rostade solrosfrön
& mjölk eller sojamjölk .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl råg-flingor
3 dl vatten
1 krm salt
1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl skivade aprikoser
mjölk eller sojamjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA råg-flingor , vatten och salt i en kastrull
och koka upp .
Låt småputtra i 4-5 minuter, rör om då och då .
Lägg upp i en tallrik och strö solrosfrön och
skivade aprikoser över .
SERVERA med vanlig mjölk eller sojamjölk .
Att dricka till :
Örtte, vanligt te, kaffe med mjölk eller sojamjölk,
ett litet glas morotsjuice, apelsin-eller GRAPE- juice.
SMAKLIG MÅLTID !
CHOKLADKAKA MED BÄR OCH VANILJSKUM....10 BITAR.
HEJSAN !
Nyttig choklad-godis, mmm... Himla gott
och läskande .
RÅSOCKER eller MUSCOVADOSOCKER
ger en lite fylligare smak än vanligt socker.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
25 g smält smör/margarin
1/2 dl mellanmjölk
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
GARNERING :
200 g jordgubbar
400 g hallon
VANILJ-SKUM :
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl standardmjölk
1 msk strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smörj och mjöla eller bröa en kakform
med löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT citronskal , smör och mjölk .
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och kakao . Rör ner i smeten .
GRÄDDA nederst i ugnen i 10 - 15 min.
Låt kakan svalna .
FÖRDELA hackade och lätt mosade bär
på kakan .
Ställ kakan kallt .
Halvera vaniljstången på längden och skrapa
ur fröna .
LÄGG vaniljstång, frön, mjölk och socker i
en kastrull .
Sjud på svag värme i 5 minuter .
Ta upp vaniljstången .
MIXA såsen till ett skum .
Servera till kakan .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)