fredag 24 april 2020

APRIL LOVE ! ...



                             HEJSAN!

...LUFTIGT HALLONSKUM....så himla gott
här njuter DU och äter sakta ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
För 1 person vispar DU 3/4 dl grädde -visp,  till skum .
Blanda ner 1 dl färska eller frysta hallon och 1 dl krossade
maränger .Lägg upp i ett coupeglas och garnera med
hallon och citronmeliss .

LYCKA TILL !


SPRÖDA RÅGKEX , 40 ST .




                                     HEJSAN !

DU kan förvara kexen i burk med tätslutande lock .
Så är de alltid lika goda ...  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl mjölk
2 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk stött kummin
UGN :200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt mjölken och ta kastrullen
från värmen .
BLANDA samman alla de torra
ingredienserna i en skål .
Tillsätt mjölkblandningen och arbeta
raskt ihop till en deg .
DELA degen i 2 lika stora bitar .
Kavla ut dem till stora tunna kakor .
Avsluta KAVLINGEN med en krus-
kavel .
SPORRA ut ca 6x6 cm kakor och
lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 8-10 min,
eller tills kexen är torra och har fin färg.

LYCKA TILL !


HAVREKEX , 50 ST.



                            HEJSAN !

De här kexen kan DU ha till ostbrickan eller
likaväl att knapra på då och då, strax före middagen .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk sesamfrön
3 dl  havregryn
3 dl vetemjöl
UGN : 200 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt mjölken och ta kastrullen från värmen .
BLANDA  samman alla de torra ingredienserna
i en skål .
Tillsätt mjölkblandningen  och arbeta raskt ihop
till en deg .
DELA  degen i två lika stora bitar och kavla ut
dem tunt .
Avsluta  KAVLINGEN med  kruskavel .
TA ut runda  kakor med mått - ett litet glas.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter .

LYCKA TILL !

torsdag 23 april 2020

FALUKORV MED GREKISK PYTT, 4 PORT.



                    HEJSAN !

Den här grekiska pytten är också god
att servera till grillat, fågel eller fisk.
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
6-8 potatisar, ca 600 g
1 gul lök
1 msk olivolja
1 litet blomkålshuvud
2 röda paprikor
100 g fetaost
12-15 svarta oliver med kärnor
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2-3 msk hackad oregano
400 g falukorv

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA, skala och skär potatis och lök i små tärningar .
Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna och ringla
över oljan.  SKÖLJ och bryt blomkålen i små buketter.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan fint.
Blanda ner blomkål och paprika i långpannan och stek
ytterligare ca 10 min.
SKÄR osten i små kuber och blanda i pytten tillsammans
med oliverna.
Smaka  av med salt och peppar. Strö över oreganon .
SKÄR  falukorven i tunna skivor och stek dem utan
extra matfett i en stekpanna ca 2 min per sida .

SERVERA  falukorven med den grekiska pytten till .

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 22 april 2020

KORVPUCKAR MED ROTMOS, 2 PORT.



                        HEJSAN !

Nu är det bäst att passa på att äta rotmos,
innan säsongen är över !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten kålrot, 500 g i skivor
1 liten morot 100 g i skivor
3 dl buljong
2 potatisar, 150 g i skivor
1 tsk smör/margarin
salt och peppar
250 g kycklingkorv
1 msk skånsk senap
4 skivor rödlök
4 basilikablad
2 msk riven ost
GARNERA med rosmarinkvist
SERVERA med  senap och tomatklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Koka kålrot och morot i buljongen 10 minuter.
Tillsätt  potatisen och koka allt mjukt ca 10 min till.
Häll av spadet men spara det .
MOSA rotfrukterna, rör ner smöret och späd med
buljongen till önskad konsistens .   Krydda.
SKÄR korven i 12 skivor .
Lägg ihop dem 3 och 3 med senap, lök och basilika
emellan i en ugnsfast form .
Strö ost över .
BAKA  mitt i ugnen ca 15bminuter .

LYCKA TILL !
och
SMAKLIG MÅLTID !

DU kan såklart ta vanligt potatismos ,
om DU gillar det bättre .

tisdag 21 april 2020

PÄRONPAJ MED VANILJGRÄDDE, 8 - 12 BITAR.



                                  HEJSAN !

Hos min goda vän Monas, blev vi bjudna på
denna uppenbarelse, smaka Ni också  !

HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 mogna, lagom stora päron
150 g smör/margarin
2 dl havregryn
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap, ljus
1 msk XANTE', PÄRONCOGNAC,
kan uteslutas
VANILJGRÄDDE :
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
GARNERING:
ca 12 färska hallon.

SÅ HÄE GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
KLÄ en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter,
med bakplåtspapper .
TVÄTTA, skala och skiva päronen .
Lägg ut dem i formen .
SMÄLT smöret.
Blanda havre, socker, mjöl och bakpulver i en skål .
Tillsätt grädde, sirap och smör och blanda om väl .
Fördela över päronskivorna i formen .
Häll XANTE' över pajen .
GRÄDDA mitt i ugnen tills pajen har fin färg, 20-25 min.

VANILJGRÄDDE :
Vispa grädde, florsocker och vaniljpulver till en halv-rinnig
konsistens .
VID SERVERING :
Lägg upp en bit paj på en assiett och lägg på vaniljgrädde
och hallon .  Pudra över lite florsocker .

LYCKA TILL !


måndag 20 april 2020

SAFTIGA MOROTSBRÖD, 2 ST .



                   HEJSAN !

Det doftar nybakat !
Vackert ser det ut och gott smakar det .
Morötter och färskost gör brödet saftigt .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl vatten
2 dl grovt rivna morötter
200 g färskost
3 msk färsk hackad timjan
7 dl rågsikt
3 tsk salt
9 dl vetemjöl
olivolja till formen .
TOPPING :
Solrosfrön
UGN: 200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader .
Häll i lite av vattnet och rör tills
jästen lösts upp .
Tillsätt resten av vattnet, morötter,
färskost, timjan och rågsikt .
TILLSÄTT salt och vetemjöl och
arbeta ihop till en smidig deg i
maskin, ca 10 minuter eller 20 min
för hand . Låt jäsa , ca 40 minuter .
SMÖRJ  2 avlånga brödformar, som
rymmer ca 1 1/2 liter, med olja och
"bröa" dem med vetemjöl .
TA UPP degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda degen en stund .
Dela degen i 2 lika stora bitar och forma
bitarna till längder .
Kavla gärna ut degen, rulla ihop och lägg
över i brödformarna .
Platta till bröden något så att de fyller ut
formarna .
LÅT bröden jäsa övertäckta på varm och
dragfri plats, ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 200 grader .
TOPPING :
Pensla bröden med vatten och strö över
solroskärnor .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.
Låt svalna en stund i formen , lägg över en duk.

LYCKA TILL !