fredag 1 maj 2020

YOGHURTGLASS MED HALLON, 2 PORT.



                  HEJSAN !

Den här glassen kallas också för turbo-glass
för den går fort att  tillaga i matberedaren
eller  mixern .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g hallon, frysta
3/4 dl mild naturell
yoghurt, 0,5 %
2 tsk fruktsocker
DEKORATION :
Citronmeliss
1/2 mango i klyftor,
skalad

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de frusna bären i matberedaren
eller mixern .
Tillsätt yoghurt och fruktsocker.
Kör ihop till en glass .
SKEDA upp i dessertglas  och dekorera
med citronmeliss och mango .
SERVERA GENAST .

LYCKA TILL !

torsdag 30 april 2020

PROTEINRIK KYLSKÅPS- GRÖT , 2 PERS.



                       HEJSAN !

Om Du har dåligt med tid på morgonen ?
Prova kylskåps-gröt som lagar sig själv,
blanda ihop ingredienserna innan Du lägger Dig,
låt det stå i kylen över natten och njut på morgonen .
himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl havregryn ,
125 g COTTAGE CHEESE
2 dl mjölk fil eller yoghurt
Jordgubbssylt  och färska bär till .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda väl ihop havregryn,  med COTTAGE CHEESE
och mjölk i ett glas eller behållare med lock .
Låt den stå över natten eller minst 4 timmar .
Rör lite i gröten före servering.
Önskar Du en mjukare gröt kan Du röra i lite
extra COTTAGE CHEESE.
Varva gröt med sylt och toppa med färska bär
och eventuellt lite honung .

Så himla gott,  Du håller Dig mätt en bra stund .

ALL LYCKA TILL !


EN SVENSK KLASSIKER,,,, 4 PERS.



                      HEJSAN !

,,,, SMÖRGÅSTÅRTAN .

Efter 2 timmar i kylen, är  smörgåstårtan
klar att serveras....mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 runda brödkakor, ca 17 cm i diam.
eller 1 rund tredelad smörgåsbotten
Smör /margarin
FYLLNING 1 :
1 dl lätt - CREME fraiche
2 msk lättmajonnäs
1/2 dl krossad ananas
1/2 dl finhackad basilika
FYLLNING 2 :
4 skivor rökt skinka
1/2 äpple
1 dl lätt - CREME fraiche
1 dl kesella
GARNERING :
1/2 dl lätt - CREME fraiche
1/2 dl lättmajonnäs
ca 1/2 dl hackad, färsk basilika
ca 1 dl hackad persilja
2 skivor ananas
4 skivor rökt skinka
1 nektarin
några basilika blad
8 körsbärstomater

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA alla brödskivorna .
Lägg ut den första botten .
Blanda ingredienserna till fyllning 1
och bred på brödet .
LÄGG på nästa botten .
Hacka skinkan och skär äpplet i
tärningar .
Blanda med CREME fraiche och kesella .
Fördela blandningen över brödet .
Täck med den tredje bottnen .
Lägg i plastpåse eller plastfilm i
kylen i ca 2 timmar .
RÖR ihop CREME fraiche och majonnäs
till garneringen .
Bred blandningen över och runt tårtans kanter.
Blanda basilikan och persiljan och garnera
tårtans kanter .
SKÄR  ananasen i bitar och lägg på mitten av
tårtan .
Forma skinkskivorna till rosor och fördela runt om.
Skär nektarinen i klyftor och lägg mellan skinkskivorna.
GARNERA :
Med några fräscha  basilikablad .
Halvera  tomaterna  och lägg runt tårtan .

ALL LYCKA TILL !

tisdag 28 april 2020

MOROTSKAKA MED CITRONGLASYR, 1 KAKA.



                           HEJSAN !

Denna morotskaka tröttnar jag aldrig på,
saftig och smakrik .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl rapsolja
100 g smält smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g rivet äpple
120 g rivna morötter
1 tsk bikarbonat
3 1/2 dl vetemjöl
GLASYR :
100 g smält smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
150 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker fluffigt .
TILLSÄTT rapsolja, smält smör, salt, kanel  och
kardemumma och rör ihop .
TILLSÄTT rivna äpplen och morötter, bikarbonat
och mjöl .
HÄLL smeten i en rund smord och mjölad form ,
ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i ugn 175 grader, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna .
GLASYR :
BLANDA smält smör, florsocker, rivet skal och
saft av 1/2 citron .
Tillsätt Philadelphiaost och vaniljsocker.  Rör slätt .
BRED glasyren över den kalla kakan .
Strimla över citronskal .

LYCKA TILL !

GURKSMÖRGÅS OCH TOMATJUICE, 1 Port. frukost.




                        HEJSAN !

Denna frukost är inte heller dum ,
gillar DU inte tomatjuice , prova med morotsjuice....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva fullkornsbröd
1 1/2 msk kesella
250 g gurka, hyvlad med osthyvel
1/2 knippe rädisor i tunna skivor
1 msk hackad storbladig persilja
2 dl tomatjuice eller morotsjuice

SÅ HÄR GÖR DU:
BRED kesellan på brödskivan
och garnera med gurka, rädisa
och storbladig persilja .
Drick juicen till .

LYCKA TILL !

måndag 27 april 2020

TIPS !


TIPS !
                       HEJSAN !

Visste DU att 30 g  mandlar innehåller
dubbelt så mycket kalcium  som samma
mängd  mjölk ?

TACK !

BLOMKÅLSSOPPA MED KALKON, 4 PORT.



                        HEJSAN !
mmm...så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 små blomkålshuvuden
1 liter grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
2 rivna morötter/ eller i bitar
200 g rökt kalkonbröst
i strimlor
peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT  blomkålen i mindre buketter
och koka dem mjuka i buljongen .
Mixa  till en slät soppa .
TILLSÄTT grädde och morot i bitar.
Låt koka upp .
Vänd ner kalkonköttet och servera i
stora sopptallrikar .
TIPS !  Det är gott att droppa lite
             kallpressad  olivolja över .

SMAKLIG MÅLTID !