måndag 4 maj 2020

YOGHURT MED ÄPPLE,,,,,1 PORT.



            HEJSAN !

,,,,KANEL OCH ROSTAD MANDEL .

Börja dagen med yoghurt och äpple....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 - 2 dl naturell yoghurt
1/2 äpple
1krm kanel
2 msk rostade mandelspån- rosta i torr stekpanna .

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL upp yoghurten i en skål.
Skär äpplet i mindre bitar och lägg
över yoghurten,  strö på kanel.
TOPPA med rostade mandelspån.

LYCKA TILL !

LEGYMSALLAD MED PÄRON OCH SKINKA, 4 PORT.



                          HEJSAN !

En legymsallad med päron och skinka
blir en perfekt middag eller lunch .
Jättegott att äta ute,- när den tiden kommer .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl frysta ärtor
1 päron
1/2 dl grädde
2 msk gräddfil
2 msk majonnäs
1 tsk curry
2 tsk senap
salt  och vitpeppar
500 g rökt skinka
1 kruka krispig sallad
1 skivat päron

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA ärtor och lägg i en skål .
Skär päron i mindre bitar och
lägg ner i skålen .
VISPA grädde och blanda med
ärtor, päron, gräddfil, majonnäs,
curry och senap .
Smaka av med salt och peppar .
SKIVA skinkan och servera med
legymsalladen, krispig sallad och
några päronskivor .

LYCKA TILL !

söndag 3 maj 2020

KYCKLINGSPETT MED .....4 PORT



                    HEJSAN !
....Med Ugnsrostade Grönsaker .

Härliga kycklingspett som DU gör i ugnen
med en god cashew-pesto
får Vi LYXA till oss med, i väntan på
bättre tider !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 träspett
700 g kyckling-FILE'
salt och svartpeppar'
1 msk smör/margarin
1 stor vitlöksklyfta
eller 2 mindre
skalet från en citron
1 dl persiljeblad
1 dl cashewnötter
1/2 dl olivolja
ROSTADE GRÖNSAKER :
300 g kvisttomater
1 sötpotatis
1 rödlök
1 squash
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på varmluft och 200 grader.
Blötlägg spetten i 20 minuter.
Gör först iordning grönsakerna .
Lägg tomaterna på en plåt, med bakplåtspapper.
Skala och skiva sötpotatisen och löken .
Skiva squash och finhacka vitlöken .
LÄGG alla grönsaker på en plåt och häll på olja.
Strö på salt och peppar och sätt in i ugnen i 25 min.
Strö salt och peppar på kycklingen och bryn runt om
i en stekpanna med smör / margarin .
Trä upp på spetten och lägg på en ugnsplåt.
SKALA och dela vitlöksklyftan .
Lägg vitlök, citron, persilja och cashewnötter i en
matberedare och mixa .
Häll på oljan och mixa till en jämn pesto .
SMAKA av med salt och peppar.
Bred peston på kycklingspetten och sätt in i ugnen
i ca 15 minuter .
SERVERA kycklingspetten med de varma grönsakerna.

Till detta, kan det vara gott med en frisk "sås"
1 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor - pressade
2 kläm på AKACIA Honung-flaskan .
Denna sås kan DU ha till allt !
Så himla god !

LYCKA TILL !



fredag 1 maj 2020

YOGHURTGLASS MED HALLON, 2 PORT.



                  HEJSAN !

Den här glassen kallas också för turbo-glass
för den går fort att  tillaga i matberedaren
eller  mixern .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g hallon, frysta
3/4 dl mild naturell
yoghurt, 0,5 %
2 tsk fruktsocker
DEKORATION :
Citronmeliss
1/2 mango i klyftor,
skalad

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de frusna bären i matberedaren
eller mixern .
Tillsätt yoghurt och fruktsocker.
Kör ihop till en glass .
SKEDA upp i dessertglas  och dekorera
med citronmeliss och mango .
SERVERA GENAST .

LYCKA TILL !

torsdag 30 april 2020

PROTEINRIK KYLSKÅPS- GRÖT , 2 PERS.



                       HEJSAN !

Om Du har dåligt med tid på morgonen ?
Prova kylskåps-gröt som lagar sig själv,
blanda ihop ingredienserna innan Du lägger Dig,
låt det stå i kylen över natten och njut på morgonen .
himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl havregryn ,
125 g COTTAGE CHEESE
2 dl mjölk fil eller yoghurt
Jordgubbssylt  och färska bär till .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda väl ihop havregryn,  med COTTAGE CHEESE
och mjölk i ett glas eller behållare med lock .
Låt den stå över natten eller minst 4 timmar .
Rör lite i gröten före servering.
Önskar Du en mjukare gröt kan Du röra i lite
extra COTTAGE CHEESE.
Varva gröt med sylt och toppa med färska bär
och eventuellt lite honung .

Så himla gott,  Du håller Dig mätt en bra stund .

ALL LYCKA TILL !


EN SVENSK KLASSIKER,,,, 4 PERS.



                      HEJSAN !

,,,, SMÖRGÅSTÅRTAN .

Efter 2 timmar i kylen, är  smörgåstårtan
klar att serveras....mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 runda brödkakor, ca 17 cm i diam.
eller 1 rund tredelad smörgåsbotten
Smör /margarin
FYLLNING 1 :
1 dl lätt - CREME fraiche
2 msk lättmajonnäs
1/2 dl krossad ananas
1/2 dl finhackad basilika
FYLLNING 2 :
4 skivor rökt skinka
1/2 äpple
1 dl lätt - CREME fraiche
1 dl kesella
GARNERING :
1/2 dl lätt - CREME fraiche
1/2 dl lättmajonnäs
ca 1/2 dl hackad, färsk basilika
ca 1 dl hackad persilja
2 skivor ananas
4 skivor rökt skinka
1 nektarin
några basilika blad
8 körsbärstomater

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA alla brödskivorna .
Lägg ut den första botten .
Blanda ingredienserna till fyllning 1
och bred på brödet .
LÄGG på nästa botten .
Hacka skinkan och skär äpplet i
tärningar .
Blanda med CREME fraiche och kesella .
Fördela blandningen över brödet .
Täck med den tredje bottnen .
Lägg i plastpåse eller plastfilm i
kylen i ca 2 timmar .
RÖR ihop CREME fraiche och majonnäs
till garneringen .
Bred blandningen över och runt tårtans kanter.
Blanda basilikan och persiljan och garnera
tårtans kanter .
SKÄR  ananasen i bitar och lägg på mitten av
tårtan .
Forma skinkskivorna till rosor och fördela runt om.
Skär nektarinen i klyftor och lägg mellan skinkskivorna.
GARNERA :
Med några fräscha  basilikablad .
Halvera  tomaterna  och lägg runt tårtan .

ALL LYCKA TILL !

tisdag 28 april 2020

MOROTSKAKA MED CITRONGLASYR, 1 KAKA.



                           HEJSAN !

Denna morotskaka tröttnar jag aldrig på,
saftig och smakrik .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl rapsolja
100 g smält smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g rivet äpple
120 g rivna morötter
1 tsk bikarbonat
3 1/2 dl vetemjöl
GLASYR :
100 g smält smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
150 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker fluffigt .
TILLSÄTT rapsolja, smält smör, salt, kanel  och
kardemumma och rör ihop .
TILLSÄTT rivna äpplen och morötter, bikarbonat
och mjöl .
HÄLL smeten i en rund smord och mjölad form ,
ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i ugn 175 grader, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna .
GLASYR :
BLANDA smält smör, florsocker, rivet skal och
saft av 1/2 citron .
Tillsätt Philadelphiaost och vaniljsocker.  Rör slätt .
BRED glasyren över den kalla kakan .
Strimla över citronskal .

LYCKA TILL !