torsdag 7 maj 2020

NU SKA VI BAKA ! - KOLAFLARN MED MÖRK CHOKLAD , 20 DUBBLA.



                        HEJSAN !
mmm...!
Kanske någon DU vill uppvakta !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
FYLLNING :
100 g färskost
5 msk KARAMELLISERAD
mjölk
GARNERING :
75 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Hacka mandel och nötter ganska fint .
Låt smälta ihop med smör, socker och
sirap i en kastrull .
Rör ner mjöl och grädde och låt sjuda
2 minuter .
LÄGG teskedsstora klickar på en plåt
med bakplåtspapper och grädda i ugn
5 - 6 minuter.
Låt flarnen svalna .

FYLLNING :
VISPA färskosten mjuk .
Vispa ner KARAMELLISERAD mjölk .
LÄGG ihop flarnen med fyllningen
emellan .

GARNERING :
SMÄLT chokladen över varmt vattenbad.
Pensla den på halva flarnen .
Förvara flarnen i frysen .

LYCKA TILL !


onsdag 6 maj 2020

VANILJ- OCH INGEFÄRSPÄRON, 6 PERS , dessert.



                        HEJSAN !

Jag älskar päron och jag är väldigt glad
i inkokta päron av alla de slag .
Här serverar jag en variant med ingefära
och vanilj .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg små eller lagom stora fasta päron
LAG :
Ca 3 cm färsk ingefära
1 vaniljstång
6 dl vatten
5 dl strösocker
SERVERING:
Vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
LAG :
SKALA och skiva ingefäran .
Snitta vaniljstången på längden
och skrapa ur fröna .
Koka upp vatten och strösocker
i en kastrull .
Lägg i ingefära, vaniljstång och
-frön och låt koka ca 10 min .
SKALA päronen och skrapa skaftet
med en kniv .
Lägg päronen i lagen och låt sjuda
tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Känn med sticka .
STÄLL kastrullen i kallt vattenbad,
låt allt kallna i lagen .
Lägg päron och lag i en vacker glas-
burk med lock .
SERVERA med vispad grädde .

LYCKA TILL !

NU SKA VI BAKA ! - VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , CA 12 BITAR.




                           HEJSAN !

INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka !
Ladda kaffebryggaren  och njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt  smör/margarin
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3 - 4 röda  äpplen
1- 2 msk strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Tärna smöret och ta i det  tillsammans
med filmjölken och citronskalet .
Rör varsamt samman till en smet .
HÄLL smeten i en smord och bröad
rund form, 22-24 cm i diameter, med
löstagbar botten .
Fördela äppelklyftorna i smeten .
Strö på strösockret .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.
SERVERA  gärna med vispad grädde .

LYCKA TILL !
Riktigt läcker !

NU SKA VI BAKA ! - PÄRON- OCH ANISKAKA , CA 24 ST .




                       HEJSAN !

Nu ska vi baka !

Den här kakan smakar lite lakrits
på grund av anisfröna, de passar
så bra ihop med päronen. ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
1/2 msk anisfrön-i morteln
4 ägg
225 g smör/margarin, rumsvarmt
1/2 dl mjölk
3 päron
2 - 3 msk mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda, mjöl, bakpulver, strösocker
och anis i en bunke .
KNÄCK  ner äggen och tillsätt smöret,
skuret i mindre bitar .
Tillsätt även mjölk .
Blanda snabbt ihop till en smet med
en elvisp .
HÄLL smeten i en ugnsform , 30x30 cm,
klädd med bakplåtspapper .
SKALA och kärna ur päronen  och skär
dem sedan i tunna klyftor .
Lägg  ut klyftorna på smeten och strö
över mandelspån .
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 35 min.
Testa med en provsticka att kakan är klar.

LYCKA TILL !

måndag 4 maj 2020

YOGHURT MED ÄPPLE,,,,,1 PORT.



            HEJSAN !

,,,,KANEL OCH ROSTAD MANDEL .

Börja dagen med yoghurt och äpple....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 - 2 dl naturell yoghurt
1/2 äpple
1krm kanel
2 msk rostade mandelspån- rosta i torr stekpanna .

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL upp yoghurten i en skål.
Skär äpplet i mindre bitar och lägg
över yoghurten,  strö på kanel.
TOPPA med rostade mandelspån.

LYCKA TILL !

LEGYMSALLAD MED PÄRON OCH SKINKA, 4 PORT.



                          HEJSAN !

En legymsallad med päron och skinka
blir en perfekt middag eller lunch .
Jättegott att äta ute,- när den tiden kommer .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl frysta ärtor
1 päron
1/2 dl grädde
2 msk gräddfil
2 msk majonnäs
1 tsk curry
2 tsk senap
salt  och vitpeppar
500 g rökt skinka
1 kruka krispig sallad
1 skivat päron

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA ärtor och lägg i en skål .
Skär päron i mindre bitar och
lägg ner i skålen .
VISPA grädde och blanda med
ärtor, päron, gräddfil, majonnäs,
curry och senap .
Smaka av med salt och peppar .
SKIVA skinkan och servera med
legymsalladen, krispig sallad och
några päronskivor .

LYCKA TILL !

söndag 3 maj 2020

KYCKLINGSPETT MED .....4 PORT



                    HEJSAN !
....Med Ugnsrostade Grönsaker .

Härliga kycklingspett som DU gör i ugnen
med en god cashew-pesto
får Vi LYXA till oss med, i väntan på
bättre tider !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 träspett
700 g kyckling-FILE'
salt och svartpeppar'
1 msk smör/margarin
1 stor vitlöksklyfta
eller 2 mindre
skalet från en citron
1 dl persiljeblad
1 dl cashewnötter
1/2 dl olivolja
ROSTADE GRÖNSAKER :
300 g kvisttomater
1 sötpotatis
1 rödlök
1 squash
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på varmluft och 200 grader.
Blötlägg spetten i 20 minuter.
Gör först iordning grönsakerna .
Lägg tomaterna på en plåt, med bakplåtspapper.
Skala och skiva sötpotatisen och löken .
Skiva squash och finhacka vitlöken .
LÄGG alla grönsaker på en plåt och häll på olja.
Strö på salt och peppar och sätt in i ugnen i 25 min.
Strö salt och peppar på kycklingen och bryn runt om
i en stekpanna med smör / margarin .
Trä upp på spetten och lägg på en ugnsplåt.
SKALA och dela vitlöksklyftan .
Lägg vitlök, citron, persilja och cashewnötter i en
matberedare och mixa .
Häll på oljan och mixa till en jämn pesto .
SMAKA av med salt och peppar.
Bred peston på kycklingspetten och sätt in i ugnen
i ca 15 minuter .
SERVERA kycklingspetten med de varma grönsakerna.

Till detta, kan det vara gott med en frisk "sås"
1 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor - pressade
2 kläm på AKACIA Honung-flaskan .
Denna sås kan DU ha till allt !
Så himla god !

LYCKA TILL !