lördag 9 maj 2020

NU SKA VI BAKA ! .. SÖTSYRLIG....12 BITAR.



                            HEJSAN !

SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 - 4 dl krusbär
100 g vit choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfett i en kastrull och
låt det svalna något .
Vispa ägg och strösocker pösigt .
Blanda ner det smälta matfettet
och mjölet i äggblandningen .
BRED ut smeten i en smord och
bröad sockerkaka form som
rymmer 1 1/2 liter.
OM krusbären är stora - dela dem en gång.
Hacka chokladen grovt .
Lägg krusbär och choklad över kakan .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen,
i 175 grader ca 60 minuter .
Täck med aluminiumfolie om kakan
riskerar att få för mycket färg .
LÅT kakan vila några minuter i sin form ,
vänd upp den på ett sockrat fat .

LYCKA TILL !

TIPS !



TIPS !
                      HEJSAN !

Baka sockerkaka till många ?
Innehåller smeten 2 ägg
- tredubbla receptet ,
Innehåller det 3 ägg
- dubbla ingrediensmängderna,
det brukar bli lagom till en
30 x 40 cm  långpanna .
TACK !

LYCKA TILL !


NU SKA VI BAKA, - NATTJÄSTA YOGHURTBITAR, 16 - 20 ST.



                  HEJSAN !

Både yoghurt och filmjölk gör brödet saftigare .
Gör arbetet på kvällen och få doftande,
nygräddat bröd till frukost .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst (ca 12 g)
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl yoghurt eller filmjölk
3 dl vatten, 37 grader
2 dl DINKEL-mjöl av fullkorn
ca 5 dl vetemjöl special

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ner jäst, salt, olivolja och
yoghurt i en rymlig bunke.
Häll i vattnet och rör tills jästen löst
sig.  Tillsätt allt mjöl och rör i någon
minut.  Ställ svalt över natten.
SÄTT ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord .
Skär ut bitar och lägg på plåt med
bakplåtspapper .
GRÄDDA  mitt i ugnen 7 - 12 minuter .
Spreja in lite vatten i botten på ugnen
precis när de ställts in, så får de lite
skjuts att lyfta .
Låt svalna på galler innan de serveras ljumma.

LYCKA TILL !



fredag 8 maj 2020

MIN GOA MUSLI, TILL FLERA . 6 dl.



                        HEJSAN !

Efter att ha köpt den ena muslin
efter den andra och tyckt att allt
var för sött, tänkte jag prova att
göra en själv. Så småningom
blev det så här .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl eko havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 msk kanel
2 msk akacia honung
UGN : 175 GRADER i 15 min.

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda först allt det torra .
Sedan kanel rör runt alltsammans.
Sist, men inte minst honung
Rör med en gaffel ut  honungen
i grynen .
Häll allt i en liten långpanna med
bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen i 15 min.
Rör runt och låt allt svalna, häll
upp i en burk med lock .  KLART !

Gott att ha till turkisk yoghurt 2 dl ,
1/2-1 dl MUSLI
1 dl bär , -vad Du har i frysen .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !


torsdag 7 maj 2020

NU SKA VI BAKA ! - KOLAFLARN MED MÖRK CHOKLAD , 20 DUBBLA.



                        HEJSAN !
mmm...!
Kanske någon DU vill uppvakta !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g sötmandel
50 g hasselnötter
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
FYLLNING :
100 g färskost
5 msk KARAMELLISERAD
mjölk
GARNERING :
75 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Hacka mandel och nötter ganska fint .
Låt smälta ihop med smör, socker och
sirap i en kastrull .
Rör ner mjöl och grädde och låt sjuda
2 minuter .
LÄGG teskedsstora klickar på en plåt
med bakplåtspapper och grädda i ugn
5 - 6 minuter.
Låt flarnen svalna .

FYLLNING :
VISPA färskosten mjuk .
Vispa ner KARAMELLISERAD mjölk .
LÄGG ihop flarnen med fyllningen
emellan .

GARNERING :
SMÄLT chokladen över varmt vattenbad.
Pensla den på halva flarnen .
Förvara flarnen i frysen .

LYCKA TILL !


onsdag 6 maj 2020

VANILJ- OCH INGEFÄRSPÄRON, 6 PERS , dessert.



                        HEJSAN !

Jag älskar päron och jag är väldigt glad
i inkokta päron av alla de slag .
Här serverar jag en variant med ingefära
och vanilj .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg små eller lagom stora fasta päron
LAG :
Ca 3 cm färsk ingefära
1 vaniljstång
6 dl vatten
5 dl strösocker
SERVERING:
Vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
LAG :
SKALA och skiva ingefäran .
Snitta vaniljstången på längden
och skrapa ur fröna .
Koka upp vatten och strösocker
i en kastrull .
Lägg i ingefära, vaniljstång och
-frön och låt koka ca 10 min .
SKALA päronen och skrapa skaftet
med en kniv .
Lägg päronen i lagen och låt sjuda
tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Känn med sticka .
STÄLL kastrullen i kallt vattenbad,
låt allt kallna i lagen .
Lägg päron och lag i en vacker glas-
burk med lock .
SERVERA med vispad grädde .

LYCKA TILL !

NU SKA VI BAKA ! - VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , CA 12 BITAR.




                           HEJSAN !

INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka !
Ladda kaffebryggaren  och njut !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt  smör/margarin
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3 - 4 röda  äpplen
1- 2 msk strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Tärna smöret och ta i det  tillsammans
med filmjölken och citronskalet .
Rör varsamt samman till en smet .
HÄLL smeten i en smord och bröad
rund form, 22-24 cm i diameter, med
löstagbar botten .
Fördela äppelklyftorna i smeten .
Strö på strösockret .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.
SERVERA  gärna med vispad grädde .

LYCKA TILL !
Riktigt läcker !