lördag 16 maj 2020

FORMFRANSKA MED OLIVER. 1 BRÖD.




                                     HEJSAN !

Använd gärna matberedare  monterad med
degkrok när Du gör degen .
Himla god smak på brödet, fast jag inte älskar oliver

HÄR ÄR RECEPTET  :
25 g jäst
2 1/2 dl vatten , 37 grader
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca  6 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker
1 dl gröna pimientofyllda oliver
1 dl färsk-riven parmesan

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten, olja, salt och strösocker .
Vispa ihop så att allt blandas .
Tillsätt mjölet i ett par omgångar och
arbeta ihop till en smidig deg .
Vänd ner oliver och ost .
Låt jäsa övertäckt 30 minuter .
LÄGG degen i en smord brödform
(1 1/2 liter) skåra med en vass kniv,
pensla med olivolja och jäs ca 30 minuter .
På dragfri plats.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda  brödet  i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Sänk temperaturen  till 200 grader .
Grädda ytterligare 15 minuter eller tills det är klart.
STJÄLP upp ur formen och låt svalna på galler
under bakduk  .

LYCKA TILL !


KÖTTBULLAR PÅ SPETT & POTATISMOS, 4 PORT.



                         HEJSAN !

Vem kan motstå en klassiker som denna
köttbullar -med gott potatismos, serverat
med en klick lingonsylt ?
Här har vi trätt upp 4 köttbullar på spett
till ungarnas förtjusning .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk flytande smör/margarin'
POTATISMOS :
12 potatisar -skivade
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja
+ en smörklick ca 1 msk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  ströbröd, vatten, salt och peppar.
Låt blandningen svälla ca 10 minuter .
Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar .  Låt dem vila på
vattensköljd skärbräda ca 10 minuter  så
håller de formen bättre när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna .
Stek köttbullarna på medelvärme tills de är
vackert bruna runt om .Trä sedan upp dem på spett.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet och mosa potatisen i kastrullen
med potatisstöt, en visp eller elvisp.
Späd med mjölken , lite i taget och arbeta moset
fluffigt .
Smaka av med salt, peppar och persiljehack
+ en smörklick, ca 1 msk .
Ha gärna en tomat och bladsallad till  eller
rivna morötter med rivet äpple ,  blanda ihop !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 15 maj 2020

KÅLDOLMAR , 4 PORT.



                            HEJSAN !

Våra "ursvenska" kåldolmar har sina rötter i Turkiet,
där de rullades i vinblad och serverades med citronsås !
Karl x11 tog med sig receptet hem och fram till mitten
av 1800 - talet serverades kåldolmar med citronsås .
Numera serverar vi med brunsås och lingon.

HÄR ÄR RECEPTET :
12 -16 rejäla vitkålsblad
300 g köttfärs
1 3/4 dl kokt ris
4 msk mjölk
salt, peppar
1- 2  msk flytande smör/margarin
2 tsk sirap eller honung
3 dl buljong

SÅ  HÄR GÖR DU :
SKÄR bort den grövsta delen på kålbladen .
Doppa bladen i lättsaltat, kokande vatten  tills
de är så smidiga att de går att vika, men se upp
så de inte blir för mjuka .
BLANDA färs  och ris.
Späd med mjölk och eventuellt lite kokspad .
Färsen ska vara ganska lös .
Smaka av med salt och peppar .
Lägg en klick färs på varje kålblad .
Vik ihop sidorna över färsen och rulla ihop från
basen och uppåt .
Fäst med snöre eller tandpetare.
HETTA upp hälften av smöret i en fettsnål panna .
Lägg i dolmarna med skarven neråt .
Bryn runtom och droppa på resterande smör och
sirap och låt puttra klart under lock 15 - 20 minuter.
SPÄD med buljong efter hand .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 14 maj 2020

LAXPASTA , 4 PORT.



                  HEJSAN !

När tiden är knapp och hungern stor !
Under tiden pastan kokar gör DU
denna lyxiga lax-sås.

HÄR ÄR RECEPTET :
valfri pasta
250 g kallrökt lax, skuren i mindre bitar
1 gul lök, strimlad
1/2 kruka dill
70 g färsk bladspenat  
275 g  RÄK & KRÄFTOST
1 1/2 dl mjölk
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
Koka pastan enligt anvisning på  förpackningarna .
Hetta upp en stekpanna och stek strimlad lök,
lägg till lax, bladspenat  och
RÄK & KRÄFTOST .
Späd med mjölk och smaksätt med dill .
Smaka av med svartpeppar och lite salt.

LYCKA TILL !

CHOKLADMUFFINS 15 ST .



                     HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör / margarin
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3/4 dl kallt kaffe
GARNERING :
50 g hackad blockchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Rör fett och socker poröst .
Blanda ner ett ägg i taget,  rör emellan .
SIKTA ner vetemjölet blandat med  kakaon
och bakpulvret i äggsmeten .
Tillsätt kaffet och arbeta snabbt samman
till en smet .
FÖRDELA smeten i  pappers-formar som
bör vara fyllda till 3/4 .
GRÄDDA på plåt i mitten av ugnen ca 12 min.
Prova med sticka att de är klara .
STRÖ över den hackade chokladen  omedelbart
efter gräddningen så att chokladen smälter fast.
Låt muffinsen svalna på galler .

LYCKA TILL !

SANDKAKA .




                             HEJSAN !

Det här är en " förr i tiden kaka ".
Alla gamla tanter sa det förr om åren
när det skulle till att bakas, hemma hos mormor.
Det  här, var den godaste  kakan, av alla
som tanterna bakade, tyckte jag !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g margarin/smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk sherry eller konjak
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt äggen ett i sänder och sherry
eller konjak.
BLANDA bakpulver, potatismjöl och
vetemjöl och rör försiktigt ner det i
smeten .
HÄLL smeten i 1 1/2- liters smord och
bröad form och grädda i 175 grader
60 - 70 minuter .
STJÄLP upp kakan när den svalnat något
och låt den svalna helt under formen .

LYCKA TILL !

TOSCATÅRTA .



                       HEJSAN !
En Toscatårta blir alltid god.
Idealisk kaka att ha på lut i frysen
är det också, för tårtan blir som
nybakad när den tinat .
Tinas bäst i plastpåse i rumstemperatur.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl strösocker, knappt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
199 g smör/margarin
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl socker  eller  2 msk  ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel ( 50 g)

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser-
bäst är att använda el-visp.
Tillsätt mjölet, som först blandats med
bakpulvret .
Blanda även ner mjölken och sist smält
avsvalnat  fett .
Häll smeten i en väl smord och bröad
form och grädda kakan i 175 grader i
ca 25 minuter.
GÖR under tiden glasyren genom att
lägga alla ingredienserna i en kastrull.
Värm det hela försiktigt, men låt det ej
komma i kokning, för då kan glasyren
sockra sig .
BRED ut glasyren över den knappt
färdiga kakan och grädda ytterligare
ca 10 minuter eller tills glasyren fått
läcker ljust brun färg .

LYCKA TILL !