måndag 18 maj 2020
MAJSKORNSBULLAR MED CREME FRAICHE, 3-4 PORT.
HEJSAN !
Prova det här till lunch !
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 salladslökar.
2 burkar majskorn a' ca 400 g
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
3 msk rapsolja
TILL SERVERING :
1 dl CREME fraiche, gärna smaksatt
eller 1 dl CREME CHEESE
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skiva salladslöken fint.
LÄGG majskorn och mjöl blandat
med bakpulver i en matberedare och
kör till en jämn massa .
Tillsätt ett ägg i taget under maskinens
gång .
HETTA upp oljan i en panna .
Lägg i smeten i ca 2 msk stora klickar
och grädda bullarna gyllengula på båda
sidor, ca 3 minuter .
SERVERA med CREME Fraiche eller
CREME CHEESE .
Hackad röd paprika i småbitar kan Du
strö över bullarna, + några skivor knaperstekt
bacon passar bra till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KESOFYLLD PAPRIKA , 4 PERS.
HEJSAN !
Å, det här är himla gott !
jag har två olika fyllningar , men vi börjar med denna !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 paprikor i olika färger
200 g fetaost
400 g keso eller kesella 10 %
3 ägg
salt och vitpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk torkad dill
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Skölj paprikorna och skär av ett lock på toppen
och kärna ur dem .
Skär eventuellt av lite i botten så att de kan stå .
Lägg ner dem i kokande vatten och sjud 1 minut,
så de mjuknar lite . LÅT rinna av .
BLANDA mosad fetaost med keso eller kesella ,
vispade ägg och kryddor .
Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsfast form .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera de fyllda paprikorna med gott bröd och
en sallad .
KORV, rökt skinka eller stekt bacon passar också
till .
TIPS :
Paprikor kan också fyllas med kokt mat-vete
eller KAMUTVETE,
som blandats med stekt svamp, lök och ost .
mmm...!
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
RÖDBETSSALLAD MED LINSER, 4 PERS.
HEJSAN !
Sallader går att variera i all oändlighet.
I stora portioner fungerar de flesta sallader bra som huvudrätt,
annars gör DU lite mindre portioner och serverar som tillbehör
till andra rätter .
Idag har jag valt att göra; Rödbetssallad med linser, vill DU
ha något till DU väljer .
HÄR RECEPTET :
5 dl gröna linser
1 gul lök
2 lagerblad
2 rödlökar
4 - 6 medelstora rödbetor
1 gul eller röd paprika
1 apelsin
DRESSING :
3/4 dl olja
1/2 citron
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG linserna i blöt i kallt vatten ca 2 timmar.
Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt lätt-
saltat vatten med lökstrimlor och lagerblad, ca
30 minuter.
SILA av vattnet och plocka upp lagerbladen .
KOKA under tiden rödbetorna mjuka, ta upp
dem och krama av skalet under rinnande kallt
vatten.
Låt dem svalna och skär i ganska stora bitar.
Blanda linser och rödbetor med finhackad
rödlök och hackad paprika .
Blanda också i bitar av apelsin.
VISPA ihop dressingen och häll över medan
linserna och rödbetorna är varma .
Låt stå och dra tills salladen är rumstempererad.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 17 maj 2020
MELONAS, CA 8 DL.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g röda druvor
1 lime
500 g skalad vattenmelon
SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA druvorna från klasen .
Skala limen .
KÖR allt genom centrifugen/mixa.
LYCKA TILL !
ENERGI-SMOOTHIE ca 7 dl .
HEJSAN !
D en här är .... inte dum !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan
1 avokado
2 cm ingefära
5 dl äppeljuice
3 msk linfrö
65 g spenatblad
en nypa salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA bananen .
Dela, kärna ur och gröp ur köttet ur avokadon .
Riv ingefäran .
MIXA alla ingredienser i en mixer .
LYCKA TILL !
lördag 16 maj 2020
FORMFRANSKA MED OLIVER. 1 BRÖD.
HEJSAN !
Använd gärna matberedare monterad med
degkrok när Du gör degen .
Himla god smak på brödet, fast jag inte älskar oliver
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
2 1/2 dl vatten , 37 grader
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker
1 dl gröna pimientofyllda oliver
1 dl färsk-riven parmesan
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten, olja, salt och strösocker .
Vispa ihop så att allt blandas .
Tillsätt mjölet i ett par omgångar och
arbeta ihop till en smidig deg .
Vänd ner oliver och ost .
Låt jäsa övertäckt 30 minuter .
LÄGG degen i en smord brödform
(1 1/2 liter) skåra med en vass kniv,
pensla med olivolja och jäs ca 30 minuter .
På dragfri plats.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Sänk temperaturen till 200 grader .
Grädda ytterligare 15 minuter eller tills det är klart.
STJÄLP upp ur formen och låt svalna på galler
under bakduk .
LYCKA TILL !
KÖTTBULLAR PÅ SPETT & POTATISMOS, 4 PORT.
HEJSAN !
Vem kan motstå en klassiker som denna
köttbullar -med gott potatismos, serverat
med en klick lingonsylt ?
Här har vi trätt upp 4 köttbullar på spett
till ungarnas förtjusning .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk flytande smör/margarin'
POTATISMOS :
12 potatisar -skivade
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja
+ en smörklick ca 1 msk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ströbröd, vatten, salt och peppar.
Låt blandningen svälla ca 10 minuter .
Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar . Låt dem vila på
vattensköljd skärbräda ca 10 minuter så
håller de formen bättre när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna .
Stek köttbullarna på medelvärme tills de är
vackert bruna runt om .Trä sedan upp dem på spett.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet och mosa potatisen i kastrullen
med potatisstöt, en visp eller elvisp.
Späd med mjölken , lite i taget och arbeta moset
fluffigt .
Smaka av med salt, peppar och persiljehack
+ en smörklick, ca 1 msk .
Ha gärna en tomat och bladsallad till eller
rivna morötter med rivet äpple , blanda ihop !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)