torsdag 21 maj 2020
KALASGOD GRATÄNG MED.... 4 PORT.
HEJSAN !
....BANAN OCH JORDNÖTTER,
så himla gott , kan jag lova ER !
Fyll en form ! En härlig allt-i-ett- rätt är den här
krämiga rotsaksgratängen med banan och jordnötter.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 palsternackor, 400 g
1/2 rotselleri, 200 g
1 purjolök
2 dl CREME Fraiche
3 1/2 dl mjölk
1-2 tsk curry
salt, peppar
100 g riven ost
2 bananer
100 g torr- rostade jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och riv dem grovt .
Rensa och skiva purjolöken fint .
Blanda rotfrukter och lök och lägg i en
ugnsfast form.
VÄRM CREME FRAICHE, mjölk och
curry i en kastrull .
Vispa till en slät sås och häll över grönsakerna.
Rör så att allt blandas. Salta och peppra .
Strö över ost .
UGNSBAKA 20 minuter i 200 grader tills
gratängen fått färg .
SKÄR bananerna i skivor .
Fördela dem på gratängen och strö över
jordnötterna .
GRÄDDA i 5 - 10 minuter till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 19 maj 2020
FÄRSK GRÖN SPARRIS MED TOMATMARINAD , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... ! Så fräscht !
Som förrätt eller tillbehör .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 knippor grön sparris
MARINAD :
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
6 soltorkade blötlagda tomater.
1/2 knippa färsk basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ sparrisen och bryt av ändarna
där det går lätt att knäcka till .
Förväll dem i ca 5 minuter i sjudande
vatten .
LÄGG alla ingredienserna till marinaden
i en mixer och kör till fint mos.
Smaka av och häll eventuellt i mer vinäger
och vatten .
LÄGG sparrisen medan den fortfarande är
varm i en form med höga kanter och slå
på marinaden .
Låt den ligga och dra där minst en timma,
gärna till nästa dag .
LYCKA TILL !
måndag 18 maj 2020
MAJSKORNSBULLAR MED CREME FRAICHE, 3-4 PORT.
HEJSAN !
Prova det här till lunch !
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 salladslökar.
2 burkar majskorn a' ca 400 g
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
3 msk rapsolja
TILL SERVERING :
1 dl CREME fraiche, gärna smaksatt
eller 1 dl CREME CHEESE
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skiva salladslöken fint.
LÄGG majskorn och mjöl blandat
med bakpulver i en matberedare och
kör till en jämn massa .
Tillsätt ett ägg i taget under maskinens
gång .
HETTA upp oljan i en panna .
Lägg i smeten i ca 2 msk stora klickar
och grädda bullarna gyllengula på båda
sidor, ca 3 minuter .
SERVERA med CREME Fraiche eller
CREME CHEESE .
Hackad röd paprika i småbitar kan Du
strö över bullarna, + några skivor knaperstekt
bacon passar bra till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KESOFYLLD PAPRIKA , 4 PERS.
HEJSAN !
Å, det här är himla gott !
jag har två olika fyllningar , men vi börjar med denna !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 paprikor i olika färger
200 g fetaost
400 g keso eller kesella 10 %
3 ägg
salt och vitpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk torkad dill
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Skölj paprikorna och skär av ett lock på toppen
och kärna ur dem .
Skär eventuellt av lite i botten så att de kan stå .
Lägg ner dem i kokande vatten och sjud 1 minut,
så de mjuknar lite . LÅT rinna av .
BLANDA mosad fetaost med keso eller kesella ,
vispade ägg och kryddor .
Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsfast form .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera de fyllda paprikorna med gott bröd och
en sallad .
KORV, rökt skinka eller stekt bacon passar också
till .
TIPS :
Paprikor kan också fyllas med kokt mat-vete
eller KAMUTVETE,
som blandats med stekt svamp, lök och ost .
mmm...!
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
RÖDBETSSALLAD MED LINSER, 4 PERS.
HEJSAN !
Sallader går att variera i all oändlighet.
I stora portioner fungerar de flesta sallader bra som huvudrätt,
annars gör DU lite mindre portioner och serverar som tillbehör
till andra rätter .
Idag har jag valt att göra; Rödbetssallad med linser, vill DU
ha något till DU väljer .
HÄR RECEPTET :
5 dl gröna linser
1 gul lök
2 lagerblad
2 rödlökar
4 - 6 medelstora rödbetor
1 gul eller röd paprika
1 apelsin
DRESSING :
3/4 dl olja
1/2 citron
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG linserna i blöt i kallt vatten ca 2 timmar.
Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt lätt-
saltat vatten med lökstrimlor och lagerblad, ca
30 minuter.
SILA av vattnet och plocka upp lagerbladen .
KOKA under tiden rödbetorna mjuka, ta upp
dem och krama av skalet under rinnande kallt
vatten.
Låt dem svalna och skär i ganska stora bitar.
Blanda linser och rödbetor med finhackad
rödlök och hackad paprika .
Blanda också i bitar av apelsin.
VISPA ihop dressingen och häll över medan
linserna och rödbetorna är varma .
Låt stå och dra tills salladen är rumstempererad.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
söndag 17 maj 2020
MELONAS, CA 8 DL.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g röda druvor
1 lime
500 g skalad vattenmelon
SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA druvorna från klasen .
Skala limen .
KÖR allt genom centrifugen/mixa.
LYCKA TILL !
ENERGI-SMOOTHIE ca 7 dl .
HEJSAN !
D en här är .... inte dum !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan
1 avokado
2 cm ingefära
5 dl äppeljuice
3 msk linfrö
65 g spenatblad
en nypa salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA bananen .
Dela, kärna ur och gröp ur köttet ur avokadon .
Riv ingefäran .
MIXA alla ingredienser i en mixer .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)