fredag 22 maj 2020
GRATINERAD MANDELFISK...4 PORT
HEJSAN !
VARSÅGODA ! ....mmm !
Snabbt, enkelt och himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g torsk -eller SEJFILE'
1 tsk salt
1 dl flagad mandel
2 msk hackad bladpersilja
50 g riven ost,
cheddar eller emmentaler
SERVERING :
Pressad kokt potatis
blandad bladsallad +
små tomater-varma eller kalla.
UGN 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i portionsbitar och lägg
i en ugnssäker form . Salta .
BLANDA mandel, persilja och ost.
Strö sedan blandningen över fisken .
GRATINERA mitt i ugnen tills fisken
är genomstekt och ytan har fått fin färg,
ca 25 minuter .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN ...6 - 8 PORT.
HEJSAN !
Festlig vardagsmat som går rekordsnabbt
att laga! Fyll kasslern med ost och tomat,
toppa med färsk parmesan och väl-
doftande timjan .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 1,2 kg kassler
honungssenap
8 - 10 halvcentimetertjocka
ostskivor
3 - 4 tomater
färsk timjan
1/2 dl grovt riven färsk
parmesanost .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i centimetertjocka
skivor nästan ända ner .
Skivorna ska fortfarande hålla ihop .
BRED senap mellan skivorna .
STOPPA ner en ost- och en tomat -
skiva i varje ficka .
STRÖ 2-3 msk klippt timjan över
kasslern . Strö över osten .
Stek i 175 grader på nedersta falsen
i ugnen ca 20 minuter tills osten smält
och rätten fått fin färg .
SERVERA med kokt potatis och smör-
frästa, färska/frysta kantareller .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
LIMEKYCKLING MED GRÖNSAKSFRÄS, 4 PORT.
HEJSAN !
Pippi med sting !
Chili, lime och vitlök sätter spännande smak
på denna kyckling som serveras på en bädd av grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER utan skinn
4 skivor rökt skinka
fint rivet skal och saft av 4 limefrukter
4 tsk sojasås
3 tsk olja
2 vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt
1 gul paprika
8 salladslökar
1 kruka rucolasallad
SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ KYCKLINGFILE'ERNA med skinkan och
lägg dem på en bakpappersklädd plåt .
BLANDA limeskal och saft, soja, olja, pressad vitlök,
chili frukt och häll över kycklingen .
Ugnsbaka ca 15 minuter i 225 grader .
STRIMLA paprikor och lök .
Lägg dem bredvid kycklingen på plåten och
vänd dem i marinaden .
Ugnsbaka ytterligare 20 minuter .
VÄND ner rucolan bland grönsakerna .
Lägg upp på tallrikar .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 21 maj 2020
KALASGOD GRATÄNG MED.... 4 PORT.
HEJSAN !
....BANAN OCH JORDNÖTTER,
så himla gott , kan jag lova ER !
Fyll en form ! En härlig allt-i-ett- rätt är den här
krämiga rotsaksgratängen med banan och jordnötter.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 palsternackor, 400 g
1/2 rotselleri, 200 g
1 purjolök
2 dl CREME Fraiche
3 1/2 dl mjölk
1-2 tsk curry
salt, peppar
100 g riven ost
2 bananer
100 g torr- rostade jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och riv dem grovt .
Rensa och skiva purjolöken fint .
Blanda rotfrukter och lök och lägg i en
ugnsfast form.
VÄRM CREME FRAICHE, mjölk och
curry i en kastrull .
Vispa till en slät sås och häll över grönsakerna.
Rör så att allt blandas. Salta och peppra .
Strö över ost .
UGNSBAKA 20 minuter i 200 grader tills
gratängen fått färg .
SKÄR bananerna i skivor .
Fördela dem på gratängen och strö över
jordnötterna .
GRÄDDA i 5 - 10 minuter till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 19 maj 2020
FÄRSK GRÖN SPARRIS MED TOMATMARINAD , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... ! Så fräscht !
Som förrätt eller tillbehör .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 knippor grön sparris
MARINAD :
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
6 soltorkade blötlagda tomater.
1/2 knippa färsk basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ sparrisen och bryt av ändarna
där det går lätt att knäcka till .
Förväll dem i ca 5 minuter i sjudande
vatten .
LÄGG alla ingredienserna till marinaden
i en mixer och kör till fint mos.
Smaka av och häll eventuellt i mer vinäger
och vatten .
LÄGG sparrisen medan den fortfarande är
varm i en form med höga kanter och slå
på marinaden .
Låt den ligga och dra där minst en timma,
gärna till nästa dag .
LYCKA TILL !
måndag 18 maj 2020
MAJSKORNSBULLAR MED CREME FRAICHE, 3-4 PORT.
HEJSAN !
Prova det här till lunch !
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 salladslökar.
2 burkar majskorn a' ca 400 g
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
3 msk rapsolja
TILL SERVERING :
1 dl CREME fraiche, gärna smaksatt
eller 1 dl CREME CHEESE
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skiva salladslöken fint.
LÄGG majskorn och mjöl blandat
med bakpulver i en matberedare och
kör till en jämn massa .
Tillsätt ett ägg i taget under maskinens
gång .
HETTA upp oljan i en panna .
Lägg i smeten i ca 2 msk stora klickar
och grädda bullarna gyllengula på båda
sidor, ca 3 minuter .
SERVERA med CREME Fraiche eller
CREME CHEESE .
Hackad röd paprika i småbitar kan Du
strö över bullarna, + några skivor knaperstekt
bacon passar bra till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KESOFYLLD PAPRIKA , 4 PERS.
HEJSAN !
Å, det här är himla gott !
jag har två olika fyllningar , men vi börjar med denna !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 paprikor i olika färger
200 g fetaost
400 g keso eller kesella 10 %
3 ägg
salt och vitpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk torkad dill
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Skölj paprikorna och skär av ett lock på toppen
och kärna ur dem .
Skär eventuellt av lite i botten så att de kan stå .
Lägg ner dem i kokande vatten och sjud 1 minut,
så de mjuknar lite . LÅT rinna av .
BLANDA mosad fetaost med keso eller kesella ,
vispade ägg och kryddor .
Fyll paprikorna och ställ dem i en ugnsfast form .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera de fyllda paprikorna med gott bröd och
en sallad .
KORV, rökt skinka eller stekt bacon passar också
till .
TIPS :
Paprikor kan också fyllas med kokt mat-vete
eller KAMUTVETE,
som blandats med stekt svamp, lök och ost .
mmm...!
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)