lördag 23 maj 2020

HILKAS NÖTKAKA .



                         HEJSAN !

HILKAS Nötkaka är lika god med
eller  utan bär och vispgrädde .
HILKA, var min förra granne i GBG, så himla kul vi hade,
bakade mycket ihop eller var för sig och överträffade
varandra . När HILKA skulle baka den här kakan glömde
hon smöret, men det gjorde inget för den var så himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g hasselnötter
4 äggulor
2 dl socker
2 msk skorpsmulor
3/4 tsk bakpulver
4 äggvitor
rosta i 175 grader i 5 min.

SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA nötterna i ugnen och gnugga dem
sedan mellan händerna så att det mesta av
skalet försvinner.  MAL nötterna .
VISPA  gulor och socker mycket poröst .
Tillsätt de malda nötterna och skorpsmulorna
blandade med  bakpulvret .
VISPA  vitorna till hårt skum och rör först ner
hälften . VÄND sedan försiktigt ner resten och
häll smeten i en smord och bröad form med lös-
tagbar kant, diameter ca 22 cm.
GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter .

LYCKA TILL !

APELSINSAFT, CA 3 LITER .



                       HEJSAN !

Det smakar härligt med hemgjord apelsinsaft, ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg apelsiner med tunt skal
18 dl strösocker
2 msk citronsyra
1 liter vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
BORSTA apelsinerna väl i varmt vatten.
Skala av det yttersta tunna gula skalet .
Lägg skalen i en stor skål .
HÄLL över socker och citronsyra .  Rör om .
KOKA upp vattnet och häll det genast över
skal och socker.  Rör om då och då så att
sockret löser sig  ordentligt.
Låt allt stå tills det kallnat .
DELA apelsinerna och pressa ur all saften .
Häll ner saften i skalblandningen och rör om.
SILA saften och häll upp den på väl rengjorda
flaskor .
(tvätta flaskorna invändigt med HETT vatten ,
häll ut vattnet och lägg in flaskorna i ugn
100 grader i 5 min) .

LYCKA TILL !


GRÖNSAKSÖVERBAKAD LAXFILE',....4 PORT.



                      HEJSAN !

...MED BASILIKASÅS.
LAXFILE' med täcke av grönsaker och örter
både smakar och doftar jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g skinn och benfri LAXFILE'
salt och peppar
1/2 fänkål, a' 100 g
10 cm purjolök
50 g rökt lax
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl ny-riven parmesanost
BASILIKASÅS :
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl CREME FRAICHE
1/2  dl finhackad basilika
pressad citronsaft
salt, peppar
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och finhacka fänkål och purjolök .
Tärna den rökta laxen .
Fräs  fänkål, purjolök och lax i lite matfett
utan att det får färg .
TA stekpannan från värmen och rö ner
persilja och gräslök .
Tillsätt parmesanosten och rör om .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG laxen i en smord eldfast form .
Salta och peppra lätt .
Fördela grönsaksfräset över laxen .
STEK mitt i ugnen ca 20 min.
Gör under  tiden såsen .
FRÄS de båda löksorterna i lite matfett
tills löken är mjuk och glansig .
Tillsätt vatten och fiskfond .
Låt det sjuda ca 5 minuter utan lock .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE och
basilika .
Låt såsen koka ytterligare några  minuter .
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar .
HÄLL eventuellt såsen i en mixer eller matberedare
och mixa den .
BJUD  gratinerat  purjomos och varma hela tomater
till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRATINERAT PURJOMOS, 4 PORT.



                                    HEJSAN !

Detta måste Ni smaka ....mmm !
Gott till korv , bacon , köttbullar....ja vad du vill !
Till och med LAX ,...GODARE ÄN GODAST !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 stor purjolök
1 ägg
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och skär dem i skivor.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
ANSA och strimla purjolöken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett .
HÄLL bort vattnet från potatisen  och
mosa den .
TILLSÄTT därefter purjolök, ägg och mjölk.
Rör till ett slätt mos .
Smaka av med salt och peppar .
SPRITSA eller klicka ut moset i en ugnssäker form .
Så här långt kan Du förbereda .
GRATINERA mitt i 225 graders varm ugn 15 -20 min .

så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 22 maj 2020

GRATINERAD MANDELFISK...4 PORT



                          HEJSAN !

VARSÅGODA ! ....mmm !
Snabbt, enkelt och himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g torsk -eller SEJFILE'
1 tsk salt
1 dl flagad mandel
2 msk hackad bladpersilja
50 g riven ost,
cheddar eller emmentaler
SERVERING :
Pressad kokt potatis
blandad bladsallad +
små tomater-varma eller kalla.
UGN  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i portionsbitar och lägg
i en ugnssäker form .  Salta .
BLANDA mandel, persilja och ost.
Strö sedan blandningen över fisken .
GRATINERA  mitt i ugnen tills fisken
är genomstekt och ytan har fått fin färg,
ca 25 minuter .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN ...6 - 8 PORT.




                                  HEJSAN !

Festlig vardagsmat som går rekordsnabbt
att laga!  Fyll kasslern med ost och tomat,
toppa med färsk parmesan och väl-
doftande timjan .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 1,2 kg kassler
honungssenap
8 - 10 halvcentimetertjocka
ostskivor
3 - 4 tomater
färsk timjan
1/2 dl grovt riven färsk
parmesanost .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i centimetertjocka
skivor nästan ända ner .
Skivorna ska fortfarande hålla ihop .
BRED senap mellan skivorna .
STOPPA ner en ost- och en tomat -
skiva i varje ficka .
STRÖ 2-3 msk klippt timjan över
kasslern .  Strö över osten .
Stek i 175 grader på nedersta falsen
i ugnen ca 20 minuter tills osten smält
och rätten fått fin färg .
SERVERA  med kokt potatis och smör-
frästa, färska/frysta kantareller .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LIMEKYCKLING MED GRÖNSAKSFRÄS, 4 PORT.




                                 HEJSAN !

Pippi med sting !
Chili, lime och vitlök sätter spännande smak
på denna kyckling som serveras på en bädd av grönsaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
4  KYCKLINGFILE'ER  utan skinn
4 skivor rökt skinka
fint rivet skal och saft av 4 limefrukter
4 tsk sojasås
3 tsk olja
2 vitlöksklyftor
1 finhackad  chilifrukt
1 gul paprika
8 salladslökar
1 kruka  rucolasallad

SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ KYCKLINGFILE'ERNA med skinkan och
lägg dem på en bakpappersklädd plåt .
BLANDA  limeskal och saft, soja, olja, pressad vitlök,
chili frukt och häll över kycklingen .
Ugnsbaka ca 15 minuter i 225 grader .
STRIMLA paprikor och lök .
Lägg dem bredvid kycklingen på plåten och
vänd dem i marinaden .
Ugnsbaka ytterligare 20 minuter .
VÄND  ner rucolan bland grönsakerna .
Lägg upp på tallrikar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !