måndag 25 maj 2020

RÖDA BÖNOR MED MAJS, 1 PORT.



                        HEJSAN !

Färdigkokta röda Kidneybönor är både gott och mättande .
Extra goda blir de om DU marinerar dem i citron och oliv-
olja . Himla gott måste jag säga, .... mmm !

VARSÅGOD !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl röda Kidneybönor
1 tomat
4 salladsblad
1 dl majskorn
MARINAD :
1/2  msk citronsaft
1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk oregano
1/2 liten rödlök

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser till marinaden 
och lägg i bönorna.
Låt dem gärna marineras över natten .
SKÖLJ och klyfta tomaten .
Skölj salladsbladen .
SERVERA bönorna med grönsakerna
och ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

LISES, FRANSKA, 25 BITAR .



                            HEJSAN !

Bullar typ "franska" men bakade med både  vetemjöl och rågsikt .
De blir saftiga och den markerade salta smaken gör brödet mycket
användbart till  soppor, smårätter  med mera...
Den som vill undvika salt, minskar på mängden .
OCKSÅ NYBÖRJAR - BAGARE, lyckas med det här brödet .

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl vetemjöl- BERTE QVARN,
7 dl rågsikt
2 påsar torrjäst
1/2 - 1 msk salt
125 g smör/margarin
5 dl vatten (45 - 50 grader )

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, jäst och salt och fördela smöret
i mjöl-blandningen med fingertopparna .
Tillsätt  det varma vattnet och arbeta ihop degen.
Den får inte bli för fast .
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek .
DELA degen i  25  bitar  som formas till bullar,
runda eller ovala .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och klipp
ett jack i runda bullar och två jack i oval bulle .
Låt dem jäsa upp ordentligtunder bakduk, 30 min ,
GRÄDDA sedan i  250 grader i 10 - 15 minuter .
Ca 25 bullar .
Ska Du äta soppa , så känner DU Dig riktigt lyxig -
med hemma bakat bröd ,,, så himla gott !

LYCKA TILL !



söndag 24 maj 2020

PAJ MED SQUASH, VECKANS GRÖNA.,, 4 -5 PORT.



                              HEJSAN !

Gurkan och Pumpans blonda släkting
Squash, smakar mycket gott som fyllning
i en paj tillsammans med lite lök .
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
BERTE QVARN
125 g smör/margarin
FYLLNING :
1 squash (350 g)
1 gul lök
smör
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost .

SÅ HÄR GÖR DU :
DEG :  Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg som får vila svalt .
KAVLA ut degen och klä en pajform med den .
Låt den stå 15 minuter, så behåller den formen bättre.
Nagga botten och fäst en folieremsa runt kanten, så att inte
pajkanterna glider ner under förgräddningen .
GRÄDDA i 200 grader ca 15 minuter .
FYLLNING :
SKÖLJ,  Skär squashen i tunna skivor .
Skala och hacka löken .  Fräs löken mjuk, stek
squash-skivorna lätt på båda sidor .
LÄGG löken i det förgräddade pajskalet och därpå squash-skivorna.
VISPA ihop ägg och mjölk.  Tillsätt salt, peppar och den rivna osten
och häll äggblandningen över .
GRÄDDA i 175 - 200 grader tills fyllningen stelnat, ca 30 minuter .

SERVERA  till stekt kassler , smakrik korv ,köttbullar.
                     Eller äta som den är .
SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

lördag 23 maj 2020

HILKAS NÖTKAKA .



                         HEJSAN !

HILKAS Nötkaka är lika god med
eller  utan bär och vispgrädde .
HILKA, var min förra granne i GBG, så himla kul vi hade,
bakade mycket ihop eller var för sig och överträffade
varandra . När HILKA skulle baka den här kakan glömde
hon smöret, men det gjorde inget för den var så himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g hasselnötter
4 äggulor
2 dl socker
2 msk skorpsmulor
3/4 tsk bakpulver
4 äggvitor
rosta i 175 grader i 5 min.

SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA nötterna i ugnen och gnugga dem
sedan mellan händerna så att det mesta av
skalet försvinner.  MAL nötterna .
VISPA  gulor och socker mycket poröst .
Tillsätt de malda nötterna och skorpsmulorna
blandade med  bakpulvret .
VISPA  vitorna till hårt skum och rör först ner
hälften . VÄND sedan försiktigt ner resten och
häll smeten i en smord och bröad form med lös-
tagbar kant, diameter ca 22 cm.
GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter .

LYCKA TILL !

APELSINSAFT, CA 3 LITER .



                       HEJSAN !

Det smakar härligt med hemgjord apelsinsaft, ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg apelsiner med tunt skal
18 dl strösocker
2 msk citronsyra
1 liter vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
BORSTA apelsinerna väl i varmt vatten.
Skala av det yttersta tunna gula skalet .
Lägg skalen i en stor skål .
HÄLL över socker och citronsyra .  Rör om .
KOKA upp vattnet och häll det genast över
skal och socker.  Rör om då och då så att
sockret löser sig  ordentligt.
Låt allt stå tills det kallnat .
DELA apelsinerna och pressa ur all saften .
Häll ner saften i skalblandningen och rör om.
SILA saften och häll upp den på väl rengjorda
flaskor .
(tvätta flaskorna invändigt med HETT vatten ,
häll ut vattnet och lägg in flaskorna i ugn
100 grader i 5 min) .

LYCKA TILL !


GRÖNSAKSÖVERBAKAD LAXFILE',....4 PORT.



                      HEJSAN !

...MED BASILIKASÅS.
LAXFILE' med täcke av grönsaker och örter
både smakar och doftar jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g skinn och benfri LAXFILE'
salt och peppar
1/2 fänkål, a' 100 g
10 cm purjolök
50 g rökt lax
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl ny-riven parmesanost
BASILIKASÅS :
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl CREME FRAICHE
1/2  dl finhackad basilika
pressad citronsaft
salt, peppar
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och finhacka fänkål och purjolök .
Tärna den rökta laxen .
Fräs  fänkål, purjolök och lax i lite matfett
utan att det får färg .
TA stekpannan från värmen och rö ner
persilja och gräslök .
Tillsätt parmesanosten och rör om .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG laxen i en smord eldfast form .
Salta och peppra lätt .
Fördela grönsaksfräset över laxen .
STEK mitt i ugnen ca 20 min.
Gör under  tiden såsen .
FRÄS de båda löksorterna i lite matfett
tills löken är mjuk och glansig .
Tillsätt vatten och fiskfond .
Låt det sjuda ca 5 minuter utan lock .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE och
basilika .
Låt såsen koka ytterligare några  minuter .
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar .
HÄLL eventuellt såsen i en mixer eller matberedare
och mixa den .
BJUD  gratinerat  purjomos och varma hela tomater
till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRATINERAT PURJOMOS, 4 PORT.



                                    HEJSAN !

Detta måste Ni smaka ....mmm !
Gott till korv , bacon , köttbullar....ja vad du vill !
Till och med LAX ,...GODARE ÄN GODAST !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 stor purjolök
1 ägg
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och skär dem i skivor.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
ANSA och strimla purjolöken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett .
HÄLL bort vattnet från potatisen  och
mosa den .
TILLSÄTT därefter purjolök, ägg och mjölk.
Rör till ett slätt mos .
Smaka av med salt och peppar .
SPRITSA eller klicka ut moset i en ugnssäker form .
Så här långt kan Du förbereda .
GRATINERA mitt i 225 graders varm ugn 15 -20 min .

så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !