fredag 5 juni 2020
LAX MED GRÖNKÅLSSALLAD, 1 PORT.
HEJSAN !
Det här är då himla gott !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rökt lax
150 g grönkål
1/2 rödlök
1/2 äpple
1 msk kapris
2 1/2 msk jordnötter, 25 g,
(saltade eller osaltade)
1 msk olivolja
1 msk äppelcider- vinäger
2 tsk senap
1/2 tsk SUKRIN, (naturligt sötningsmedel )
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och hacka grönkålen fint, för hand eller i matberedare .
Skala löken och skär den i tunna skivor .
Tärna äpplet .
Blanda allt med kaprisen .
VISPA samman olja, vinäger, senap,
SUKRIN, salt och peppar .
Vänd ner dressingen i grönkålssalladen
och låt dra i 30 minuter .
Hacka jordnötterna .
RULLA laxskivorna till rosor .
Lägg upp salladen på ett fat med laxrosorna
ovanpå och strö över nötterna .
LYCKA TILL !
TIPS ! DU kan hacka grönkålen förhand
men det underlättar med en mixer .
TACK !
KOKOSFRALLOR, 6 ST .
HEJSAN !
Dessa frallor är glutenfria .
Jättegoda !
VARSÅGODA
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g kokos-mjöl
50 g linfrö
50 g kokosflingor
50 g solroskärnor
1 msk CHIAFRÖN
4 ägg
1 msk agavesirap
1/2 dl CREME FRAICH
15 g torkade GOJIBÄR
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL kokos-mjöl, linfrö, kokosflingor, solroskärnor, CHIAFRÖN,
ägg, agavesirap och CREME FRAICHE i en matberedare .
Blanda till en jämn deg .
TILLSÄTT GOJIBÄREN och vänd ner dem i degen .
FORMA degen till 6 små bullar, lägg på bakpappersklädd
plåt och grädda i 200 grader i 20 minuter .
LYCKA TILL !
TIPS ! Njut bullarna med lite smör på
till en kopp kaffe ! mmm... !
torsdag 4 juni 2020
UGNSBAKAD AUBERGINE MED BACON OCH ÄPPELSALLAD, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var ett tag sen jag gjorde, men så himla gott !
En middag, som DU vill göra om och om igen !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 stora auberginer
2 paket bacon a' 140 g
ÄPPELSALLAD :
2 äpplen
ca 100 g pepparrot
3 dl CREME FRAICHE
salt , peppar
SÄTT ugnen på 200 grader.
BAKA auberginerna mitt i ugnen , ca 20 min.
Strimla baconet och stek det knaprigt .
Låt rinna av på hushållspapper.
ÄPPELSALLAD :
Strimla äpplet .
Riv pepparroten fint .
Blanda CREME FRAICHE , äpple och pepparrot .
Tillsätt inte all pepparrot på en gång, smaka Dig fram.
Smaka av med salt och peppar .
DELA den ugnsbakade auberginen på längden .
TOPPA med äppelsallad och bacon .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
SKINKTOAST MED ANANAS & KIWI, 4 PORT.
HEJSAN !
En härlig varm macka smakar fint
till en kopp te på kvällskvisten .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor franskbröd
8 tsk champinjon - mjukost
8 - 12 skivor kokt eller rökt skinka, 100 g
2 msk chilisås
4 skivor ananas, konserv i sin egen juice
1 dl riven ost
citronmeliss
grönsallad, gärna rucola
1 kiwi
UGN 250 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg ut brödskivorna .
Bred på champinjonost så hela ytan täcks.
STRIMLA och strö skinkan ovanpå .
Droppa över chilisås.
Lägg en ananasskiva på varje smörgås.
TÄCK med riven ost .
Gratinera tills osten fått lite färg knappt 5 min.
Lägg upp på tallrik med citronmeliss och rucola
som en krans runt varje smörgås .
LÄGG ett par skivor skalad kiwi mitt på .
SERVERA bums .
LYCKA TILL !
tisdag 2 juni 2020
DOTTERNS KAFFEKAKA .
HEJSAN !
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när kakan stod i ugnen hade Dottern
glömt chokladen, som skulle varit i smeten !
Kakan fick gräddas färdigt och ut kom en härligt doftande, lite kompakt kaka, med den
finaste kaffesmak .
Och ännu godare blev den när den bortglömda chokladen
istället ringlades över den kalla kakan .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör / margarin
1 msk snabbkaffepulver
2 dl strösocker
3 ägg - dela gulor och vitor
100 g nötkärnor
3 / 4 dl vetemjöl
GLASYR :
ca 100 g mörk choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna, en i taget - rör runt .
HACKA nötterna grovt .
Tillsätt nötter, mjöl och vänd sist ner de till hårt
skum vispade äggvitorna .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad rund form
med löstagbar kant ca 22 cm i diameter .
Grädda i 175 grader ca 35 minuter.
Låt kakan stå en stund innan den lossas .
GLASYR : Smält chokladen i vattenbad och ringla
eller bred chokladen över den kalla kakan .
LYCKA TILL !
söndag 31 maj 2020
MANGOFYLLDA SKINKRULLAR , 4 PORT.
HEJSAN !
GRATTIS PÅ MORS-DAG !
Gott till lunch är denna rätt,
Som pricken över i, den gröna
och goda sparrisen !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl långkornigt ris
200 g djupfryst grön sparris
1 näve rucolasallad
300 g rökt skinka
1 mango
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Förväll sparrisen enligt anvisning på förpackningen.
SKÄR sparrisen i små bitar.
Spara knopparna till dekoration.
Skölj rucolasalladen och skaka av så mycket vatten
som möjligt. Vänd samman ris, sparris och rucola .
DELA skinkskivorna mitt itu på längden .
Dela och kärna ur mangon .
Skär den i lika många klyftor som Du har skinkbitar .
Rulla in klyftorna i skinka och lägg rullarna på plåt
med bakplåtspapper .
VÄRM mitt i ugnen 5 min.
LÄGG skinkrullarna på rissalladen och dekorera med
sparrisknopparna .
FÄRGGRANT OCH SMAKRIKT .
LYCKA TILL !
lördag 30 maj 2020
TERIYAKILAX , 4 PORT.
HEJSAN !
Återigen, en arbetskamrat hade lagat denna supergoda
lax -rätt hemma och tagit med till MORS-DAG !
När vi fyra arbetade kväll .
Äta fick vi göra mellan varven ,....så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g LAXFILE'
1 dl TERIYAKISÅS
1 tsk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
1/2 msk sesamfrön
1 tsk olja
400 g wokgrönsaker
SERVERING :
Kokt ris
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i portionsbitar ,
Lägg dem i en plastpåse och häll i TERIYAKISÅSEN.
Låt vila 1 timma .
TA upp LAXFILE'ERNA och torka av dem .
HETTA upp smör i en stek- eller grillpanna och stek
Laxbitarna . Salta och peppra . Strö över sesamfrön .
HETTA upp oljan och woka grönsakerna hastigt .
Lägg upp grönsakerna med Laxen ovanpå .
SERVERA med kokt ris och broccoli .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)