söndag 7 juni 2020

FRUKTSALLAD MED CHOKLADRIPPEL, 6 - 8 PERS.



                        HEJSAN !

FRUKTSALLADEN ...
är god till det mesta .. till omelett eller
som här till dessert, tillsammans med
CREME FRAICHE eller tjock yoghurt .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwi-frukter
1/2 liter jordgubbar
3 apelsiner
2 äpplen
3 passions-frukter
1 mango
150 g vit choklad
1 burk kesella
TILLBEHÖR :
Gärna färsk mynta eller citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kiwifrukterna tunt,
kvarta skivorna .
Ansa och skiva jordgubbarna .
Skala och dela apelsinerna i små bitar .
Skala och tärna äpplena .
DELA passionsfrukterna och gröp ur kärnorna.
Skala och skär mangon i små bitar .
Smält chokladen och blanda med kesellan .
BLANDA frukterna i en stor skål eller
portionsglas .
RIPPLA chokladblandningen över,  GARNERA
med lite kryddgrönt .
SERVERA !

LYCKA TILL !

TIPS ! .... GOTT BYTE ,

TIPS !

Om DU, som jag,  älskar bröd med nötter i
har jag ett tips :
nästa gång DU bakar kan DU byta ut fettet
i degen , i regel någon matsked, mot
valnötsolja.
DET BLIR LJUVLIGT !

TACK !

VILTSKAVS- TACOS, 4 PORT.



                    HEJSAN !

HÄR kommer ett recept till på 20 minuter !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 pkt vilt- eller renskav a' 245 g
1 msk smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1/2 dl lingonsylt
8 tacotubs
strimlad sallad
4 skivade tomater
1 burk majs
1 dl riven västerbottenost
1 dl lätt CREME FRAICHE

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK köttet i smör i en stekpanna .
Krydda det med salt, chilipulver
och lingonsylt .
SERVERA viltskaven i tacotubs,
med grönsaker, ost och CREME FRAICHE.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

QUORN -SCHNITZEL MED ROTMOS, 4 PORT.




                                 HEJSAN !

Familjemedlemmarna är hungriga som små fågelungar.
Här gäller det att handla snabbt.
Här är ett av de recept, som ger middag på 20 minuter blankt !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 QUORN- SCHNITZLAR
2 msk smör/margarin
1 msk olja
2 rullar rotmos, a' 500 g
1 lime
sallad
tomat
paprika-gul

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK schnitzlarna i smör och olja .
Värm rotmoset .  Skiva limen .
SERVERA  schnitzlarna  med  rotmos,
lime, sallad-tomat och paprika .

LYCKA TILL !

lördag 6 juni 2020

MANDELBISCOTTI , + TIPS .




                       HEJSAN !

Det här var längesen jag gjorde, men skorporna
är så himla goda, att jag måste göra dem igen .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandel
125 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 nypa vaniljpulver
1/2 dl flytande honung
1 tsk bakpulver
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU : 
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
HACKA mandeln.
VISPA rumsvarmt smör och socker pösigt .
Tillsätt mjöl, vaniljpulver, honung, bakpulver
och ägg och blanda till en deg .
DELA degen i 4 bitar, och forma bitarna till
4 rullar som är lika långa som plåtens kortsida .
Lägg över deg-rullarna på plåten med bakplåtspapper.
Platta till degen lite .
GRÄDDA mitt i ugnen , ca 15 min.
SKÄR rullarna i 2 cm,  breda, lite sneda bitar .
Ställ bitarna på högkant .
Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen .

LYCKA TILL !

TIPS !   DU kan byta ut mandeln mot hasselnötter
              eller pistaschmandel .
              Har DU inte vaniljpulver, kan DU ersätta
              det med 2 tsk vaniljsocker.
                                                              TACK !

JORDGUBBS- OCH HALLONFRUTTI , 4 PORT.



                    HEJSAN !

mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso 4%
1 burk hallonkesella, 7,5 %
500 g färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA keson och kesellan i en skål.
Skiva jordgubbarna (spara 4 till garnering)
och blanda ner dem .
Fördela i fyra glas eller skålar och garnera
varje skål med var sin jordgubbe eller två .

LYCKA TILL !

VÄSTERBOTTENLAX MED CHAMPINJONER,,,, 4 PORT .



                        HEJSAN !

,,, OCH RÖDLÖK .
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 bitar lax- FILE, ca 600 g
citronpeppar
1 dl Västerbottenost
100 g champinjoner
1 rödlök
500 g blandade småtomater i olika färger.
lite bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :  SÄTT ugnen på 175 grader.
LÄGG  LAXFILEN i en ugnssäker form .
Strö på citronpeppar och ost på varje lax-bit.
Skiva champinjonerna och rödlöken .
FÖRDELA champinjonerna och rödlöken på laxen
och sätt in i ugnen i 20 minuter .
SKÄR tomaterna i klyftor och lägg dem runt laxen .
Garnera med bladpersilja .

LYCKA TILL !

Du kan även äta denna rätt om DU äter 5 : 2 .