måndag 8 juni 2020
CITRONKAKA MED TJOCK CHOKLADGLASYR , 1 KAKA.
HEJSAN !
Så himla god är denna kaka
och dessutom fin att se på ,
med sin fina glasyr, lite ojämnt pålagt .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
GLASYR :
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
citronskal
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft .
BLANDA bakpulver och mjöl och sikta ner det
i smeten .
Häll i smord och bröad form och grädda i
175 grader 40 minuter .
LÅT svalna i formen i 10 minuter och stjälp
sedan upp kakan .
Koka upp grädden - till glasyren .
Hacka chokladen och rör ner i grädden .
LÅT svalna tills den tjocknar något .
Bred chokladen över kakan och garnera med citronskal .
LYCKA TILL !
söndag 7 juni 2020
FRUKTSALLAD MED CHOKLADRIPPEL, 6 - 8 PERS.
HEJSAN !
FRUKTSALLADEN ...
är god till det mesta .. till omelett eller
som här till dessert, tillsammans med
CREME FRAICHE eller tjock yoghurt .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwi-frukter
1/2 liter jordgubbar
3 apelsiner
2 äpplen
3 passions-frukter
1 mango
150 g vit choklad
1 burk kesella
TILLBEHÖR :
Gärna färsk mynta eller citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kiwifrukterna tunt,
kvarta skivorna .
Ansa och skiva jordgubbarna .
Skala och dela apelsinerna i små bitar .
Skala och tärna äpplena .
DELA passionsfrukterna och gröp ur kärnorna.
Skala och skär mangon i små bitar .
Smält chokladen och blanda med kesellan .
BLANDA frukterna i en stor skål eller
portionsglas .
RIPPLA chokladblandningen över, GARNERA
med lite kryddgrönt .
SERVERA !
LYCKA TILL !
TIPS ! .... GOTT BYTE ,
TIPS !
Om DU, som jag, älskar bröd med nötter i
har jag ett tips :
nästa gång DU bakar kan DU byta ut fettet
i degen , i regel någon matsked, mot
valnötsolja.
DET BLIR LJUVLIGT !
TACK !
Om DU, som jag, älskar bröd med nötter i
har jag ett tips :
nästa gång DU bakar kan DU byta ut fettet
i degen , i regel någon matsked, mot
valnötsolja.
DET BLIR LJUVLIGT !
TACK !
VILTSKAVS- TACOS, 4 PORT.
HEJSAN !
HÄR kommer ett recept till på 20 minuter !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 pkt vilt- eller renskav a' 245 g
1 msk smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1/2 dl lingonsylt
8 tacotubs
strimlad sallad
4 skivade tomater
1 burk majs
1 dl riven västerbottenost
1 dl lätt CREME FRAICHE
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK köttet i smör i en stekpanna .
Krydda det med salt, chilipulver
och lingonsylt .
SERVERA viltskaven i tacotubs,
med grönsaker, ost och CREME FRAICHE.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
QUORN -SCHNITZEL MED ROTMOS, 4 PORT.
HEJSAN !
Familjemedlemmarna är hungriga som små fågelungar.
Här gäller det att handla snabbt.
Här är ett av de recept, som ger middag på 20 minuter blankt !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 QUORN- SCHNITZLAR
2 msk smör/margarin
1 msk olja
2 rullar rotmos, a' 500 g
1 lime
sallad
tomat
paprika-gul
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK schnitzlarna i smör och olja .
Värm rotmoset . Skiva limen .
SERVERA schnitzlarna med rotmos,
lime, sallad-tomat och paprika .
LYCKA TILL !
lördag 6 juni 2020
MANDELBISCOTTI , + TIPS .
HEJSAN !
Det här var längesen jag gjorde, men skorporna
är så himla goda, att jag måste göra dem igen .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandel
125 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 nypa vaniljpulver
1/2 dl flytande honung
1 tsk bakpulver
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
HACKA mandeln.
VISPA rumsvarmt smör och socker pösigt .
Tillsätt mjöl, vaniljpulver, honung, bakpulver
och ägg och blanda till en deg .
DELA degen i 4 bitar, och forma bitarna till
4 rullar som är lika långa som plåtens kortsida .
Lägg över deg-rullarna på plåten med bakplåtspapper.
Platta till degen lite .
GRÄDDA mitt i ugnen , ca 15 min.
SKÄR rullarna i 2 cm, breda, lite sneda bitar .
Ställ bitarna på högkant .
Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen .
LYCKA TILL !
TIPS ! DU kan byta ut mandeln mot hasselnötter
eller pistaschmandel .
Har DU inte vaniljpulver, kan DU ersätta
det med 2 tsk vaniljsocker.
TACK !
JORDGUBBS- OCH HALLONFRUTTI , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso 4%
1 burk hallonkesella, 7,5 %
500 g färska jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA keson och kesellan i en skål.
Skiva jordgubbarna (spara 4 till garnering)
och blanda ner dem .
Fördela i fyra glas eller skålar och garnera
varje skål med var sin jordgubbe eller två .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)