torsdag 11 juni 2020
HERRGÅRDSKAKA, 10- 12 BITAR .
HEJSAN !
Denna läckra vanilj- och smörfyllning
gör att kakan blir extra saftig och god
med ljuvliga smaker .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten
VANILJFYLLNING :
125 g smör /margarin
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång
GARNERING, florsocker.
UGN 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver .
Vänd ner det i smeten växelvis
med det heta vattnet .
HÄLL smeten i en smord och
bröad form 22-24 cm i diameter ,
gärna med löstagbar kant .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
ca 30 minuter. Låt svalna .
VANILJFYLLNING :
SMÄLT smöret i en kastrull . Häll i mjölk och socker.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna .
Lägg frön och stång i kastrullen .
Låt koka samman under några minuter . Vispa under tiden .
DELA sockerkakan i två bottnar .
Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen .
Lägg den andra ovanpå .
PUDRA kakan med florsocker före servering .
LYCKA TILL !
BLÅBÄRSRUTOR MED KOKOSTÄCKE, 28 ST.
HEJSAN !
TUR att denna kaka bakas i långpanna så att den blir stor
och räcker åt många, för den är försvinnande god !
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör/margarin
5 ägg
4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
KOKOSTÄCKE :
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl strösocker
4 dl kokosflingor
ca 500 g blåbär
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .
Ta kastrullen från värmen .
Vispa ägg och socker pösigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker .
Vänd ner det i smeten tillsammans med
smöret och mjölken .
BRED ut smeten i en långpanna, ca 25 x 40 cm,
med bakplåtspapper .
Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter .
KOKOSTÄCKE :
VISPA grädden .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner i grädden tillsamman med kokosen .
Lägg bären på kakan när den kommit ut ur ugnen.
BRED kokossmeten ovanpå.
GRÄDDA i mitten av ugnen i ytterligare 10 - 15 min.
LYCKA TILL !
onsdag 10 juni 2020
PASSIONSSODA MED RÖDA BÄR , 4 PERS.
HEJSAN !
Läcker drink med passionssmak för både stora och små barn !
Istället för bär som dekoration kan ett färgglatt sugrör pigga upp .
HÄR ÄR RECEPTET :
GRÖP ur 2 passionsfrukter och
fördela innehållet i 4 glas .
HÄLL upp 8 dl läsk med smak av Passionsfrukt
i en kanna och smaksätt med pressad saft av 1 citron,
tillsätt gärna lite i taget och smaka så att läsken inte
blir för syrlig .
HÄLL upp i glasen och dekorera med en klase bär
eller ett färgglatt sugrör .
SERVERA GENAST .
man får försöka lysa upp tillvaron så gott det går
kanske med denna goda drink som passar till alla
0ch något gott att äta som passar alla .
LYCKA TILL !
måndag 8 juni 2020
CITRONKAKA MED TJOCK CHOKLADGLASYR , 1 KAKA.
HEJSAN !
Så himla god är denna kaka
och dessutom fin att se på ,
med sin fina glasyr, lite ojämnt pålagt .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
GLASYR :
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
citronskal
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft .
BLANDA bakpulver och mjöl och sikta ner det
i smeten .
Häll i smord och bröad form och grädda i
175 grader 40 minuter .
LÅT svalna i formen i 10 minuter och stjälp
sedan upp kakan .
Koka upp grädden - till glasyren .
Hacka chokladen och rör ner i grädden .
LÅT svalna tills den tjocknar något .
Bred chokladen över kakan och garnera med citronskal .
LYCKA TILL !
söndag 7 juni 2020
FRUKTSALLAD MED CHOKLADRIPPEL, 6 - 8 PERS.
HEJSAN !
FRUKTSALLADEN ...
är god till det mesta .. till omelett eller
som här till dessert, tillsammans med
CREME FRAICHE eller tjock yoghurt .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwi-frukter
1/2 liter jordgubbar
3 apelsiner
2 äpplen
3 passions-frukter
1 mango
150 g vit choklad
1 burk kesella
TILLBEHÖR :
Gärna färsk mynta eller citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kiwifrukterna tunt,
kvarta skivorna .
Ansa och skiva jordgubbarna .
Skala och dela apelsinerna i små bitar .
Skala och tärna äpplena .
DELA passionsfrukterna och gröp ur kärnorna.
Skala och skär mangon i små bitar .
Smält chokladen och blanda med kesellan .
BLANDA frukterna i en stor skål eller
portionsglas .
RIPPLA chokladblandningen över, GARNERA
med lite kryddgrönt .
SERVERA !
LYCKA TILL !
TIPS ! .... GOTT BYTE ,
TIPS !
Om DU, som jag, älskar bröd med nötter i
har jag ett tips :
nästa gång DU bakar kan DU byta ut fettet
i degen , i regel någon matsked, mot
valnötsolja.
DET BLIR LJUVLIGT !
TACK !
Om DU, som jag, älskar bröd med nötter i
har jag ett tips :
nästa gång DU bakar kan DU byta ut fettet
i degen , i regel någon matsked, mot
valnötsolja.
DET BLIR LJUVLIGT !
TACK !
VILTSKAVS- TACOS, 4 PORT.
HEJSAN !
HÄR kommer ett recept till på 20 minuter !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 pkt vilt- eller renskav a' 245 g
1 msk smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1/2 dl lingonsylt
8 tacotubs
strimlad sallad
4 skivade tomater
1 burk majs
1 dl riven västerbottenost
1 dl lätt CREME FRAICHE
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK köttet i smör i en stekpanna .
Krydda det med salt, chilipulver
och lingonsylt .
SERVERA viltskaven i tacotubs,
med grönsaker, ost och CREME FRAICHE.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)