lördag 13 juni 2020

MARYS, ÄPPLE-LÄNGD - LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.



                                             HEJSAN !

Min goda vän MARY, hade fått ett besked från doktorn
att hon hade Diabetes, MARY blev alldeles förkrossad,
hon som ÄLSKADE  kaffebröd....!
- jag bestämde mig för att baka denna läckra goda äppellängd till henne .
Mary blev överlycklig !
Sedan fick jag baka den när Mary  hade sina bjudningar !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER STRÖ
100 g smör /margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk

GARNERING :
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt- spån

UGN : 175 GRADER , 35-40 min.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, bakpulver, SUKETTER STRÖ.
Finfördela fettet i mjöl-blandningen, till en grynig massa .
Tillsätt ägget i mjölken .
Arbeta raskt ihop till en deg.
HÄLL smeten i en smord och lätt bröad form - avlång.
Skala , kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ.
Doppa äppelklyftorna i kanelen.
STICK ner dem i smeten i formen .
Strö över nöt-spån .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen .
Låt längden svalna innan Du skär upp den .
Godast är längden när den är nygräddad .

LYCKA TILL !




FRUKOST-BULLAR, MED HAVRE & LINGON, 20 ST .



                               HEJSAN !

Lingon i degen gör bröden extra goda och smakrika .
Dagen före baket , hade vi varit ute i skogen och
plockat lingon,- vad ska jag göra nu ?- med alla lingon ,
då säger maken , -"baka havrebullar". Jag brukar göra
rårörda lingon, havrebullar gör jag emellanåt men inte
med lingon - nu blev det så ,,,,himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
3 dl havregryn
3/4 dl vetekli
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1/2 dl rapsolja
9 - 11 dl vetemjöl
ca 100 lingon, frysta eller färska
GARNERING, 1 uppvispat ägg , havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
PÅ KVÄLLEN : Koka upp mjölken i en kastrull.
Stäng av värmen och blanda ner havregryn och vetekli.
Låt blandningen stå i några minuter och svalna .
SMULA ner jästen i en bunke och häll i den fingervarma
mjölken .  RÖR om tills jästen lösts upp .
Tillsätt havregrynsblandningen, salt, olja och vetemjöl,
lite i taget .  BLANDA ihop allt till en smidig deg och
knåda den några minuter .
Knåda sist in lingonen i degen .
LÅT degen jäsa ca 30 min. under bakduk .
DELA degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen.
Täck bröden med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten.

PÅ MORGONEN :  TA ut bröden ur kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över havregryn.
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 - 15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !


torsdag 11 juni 2020

HERRGÅRDSKAKA, 10- 12 BITAR .



                                   HEJSAN !

Denna läckra vanilj- och smörfyllning
gör att kakan blir extra saftig och god
med ljuvliga smaker .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

VANILJFYLLNING :
125 g smör /margarin
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång
GARNERING,   florsocker.
UGN  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver .
Vänd ner det i smeten växelvis
med det heta vattnet .
HÄLL smeten i en smord och
bröad form 22-24 cm i diameter ,
gärna med löstagbar kant .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
ca 30 minuter.  Låt svalna .

VANILJFYLLNING :
SMÄLT smöret i en kastrull .  Häll i mjölk och socker.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna .
Lägg frön och stång i kastrullen .
Låt koka samman under några minuter .  Vispa under tiden .
DELA sockerkakan i två bottnar .
Fördela  vaniljfyllningen på den ena bottnen .
Lägg den andra ovanpå .
PUDRA kakan med florsocker  före servering .

LYCKA TILL !


BLÅBÄRSRUTOR MED KOKOSTÄCKE, 28 ST.




                             HEJSAN !

TUR att denna kaka bakas i långpanna så att den blir stor
och räcker åt många, för den är försvinnande god !

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör/margarin
5 ägg
4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
KOKOSTÄCKE :
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl strösocker
4 dl kokosflingor
ca 500 g blåbär
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .
Ta kastrullen från värmen .
Vispa ägg och socker pösigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker .
Vänd ner det i smeten tillsammans med
smöret och mjölken .
BRED ut smeten i en långpanna, ca 25 x 40 cm,
med bakplåtspapper .
Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter .
KOKOSTÄCKE :
VISPA grädden .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner i grädden tillsamman med kokosen .
Lägg  bären på kakan när den kommit ut ur ugnen.
BRED kokossmeten ovanpå.
GRÄDDA  i mitten av ugnen i ytterligare 10 - 15 min.

LYCKA TILL !

onsdag 10 juni 2020

PASSIONSSODA MED RÖDA BÄR , 4 PERS.



                        HEJSAN !

Läcker drink med passionssmak för både  stora och små barn !
Istället för bär som dekoration kan ett färgglatt sugrör pigga upp .

HÄR ÄR RECEPTET :
GRÖP ur 2 passionsfrukter och
fördela innehållet i 4 glas .
HÄLL upp 8 dl läsk med smak av Passionsfrukt
i en kanna och smaksätt med pressad saft av 1 citron,
tillsätt gärna lite i taget och smaka så att läsken  inte
blir för syrlig .
HÄLL upp i glasen och dekorera med en klase bär
eller ett färgglatt sugrör .
SERVERA GENAST .

man får försöka lysa upp tillvaron så gott det går
kanske med denna goda drink som passar till alla
0ch något gott att äta som passar alla .

LYCKA TILL !

måndag 8 juni 2020

CITRONKAKA MED TJOCK CHOKLADGLASYR , 1 KAKA.



                              HEJSAN !

Så himla god är denna kaka
och dessutom fin att se på ,
med sin fina glasyr, lite ojämnt  pålagt .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
GLASYR :
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
citronskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft .
BLANDA bakpulver och mjöl och sikta ner det
i smeten .
Häll i smord och bröad form och grädda i
175 grader  40 minuter .
LÅT svalna i formen i 10 minuter och stjälp
sedan upp kakan .
Koka  upp grädden - till glasyren .
Hacka chokladen och rör ner i grädden .
LÅT svalna tills den tjocknar något .
Bred chokladen över kakan och garnera med citronskal .

LYCKA TILL !

söndag 7 juni 2020

FRUKTSALLAD MED CHOKLADRIPPEL, 6 - 8 PERS.



                        HEJSAN !

FRUKTSALLADEN ...
är god till det mesta .. till omelett eller
som här till dessert, tillsammans med
CREME FRAICHE eller tjock yoghurt .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwi-frukter
1/2 liter jordgubbar
3 apelsiner
2 äpplen
3 passions-frukter
1 mango
150 g vit choklad
1 burk kesella
TILLBEHÖR :
Gärna färsk mynta eller citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kiwifrukterna tunt,
kvarta skivorna .
Ansa och skiva jordgubbarna .
Skala och dela apelsinerna i små bitar .
Skala och tärna äpplena .
DELA passionsfrukterna och gröp ur kärnorna.
Skala och skär mangon i små bitar .
Smält chokladen och blanda med kesellan .
BLANDA frukterna i en stor skål eller
portionsglas .
RIPPLA chokladblandningen över,  GARNERA
med lite kryddgrönt .
SERVERA !

LYCKA TILL !